Скандалът около следствието надмина класическите кримки

Докато високопоставени фактори в ЕС спорят дали положението с корупцията в България е “много, много страшно” или след членството си в съюза страната е постегнала напредък в тази проблемна област, в София се развихри скандал, надхвърлящ класическите кримки. Главни действащи лица в него са директорът на Националната следствена служба (НСлС), известен като протеже на ДПС, и заместник-министър на икономиката от БСП, които взаимно се обвиняват в изнудване, корупция и заплахи.

В петък двамата изложиха своите версии и публично обвързаха хора, събития и фирми, които в крайна сметка сочат сблъсък на интереси, свързвани досега основно с БСП и ДПС.

Вероятно поради тази причина в петък премиерът Сергей Станишев усърдно бягаше от въпросите на репортерите в парламента. Мълчат и министрите му, мълчи и иначе разговорливият главен прокурор.

Към този момент в събитията се оказват замесени държавният холдниг “Булгартабак”, вестник “Земя”, който е собственост на шефа на бившата политическа полиция на ДС Димитър Иванов, Комисията по хазарта, шефът на консултантската фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) и топ следователи от НСлС.

Невидима заплаха?

Шефът на НСлС Ангел Александров обяви мистериозно в петък, че е заплашван, включително и физически, от влиятелен човек в държавата, но не уточни нито дали е политик или бизнесмен. Допълни само, че прокуратурата знае за него.

“Има един човек в тая държава, който си мисли, че тя му е собственост. Той ме заплаши с пресконференция. Ако не съм така любезен да бъда послушен, имат финансови възможности да се справят с мен", каза Александров пред БНР.

Преди ден две негови подчинени - Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова – го обвиниха, че оказвал натиск по знаковото дело за “Топлофикация - София” и че се отивал да прокарва лобистки интереси в областта на хазарта, Държавния резерв и “Булгартабак холдинг” – все сфери, свързани с бизнес интереси на ДПС.

Александров отхвърли тези обвинения с думите, че Шарланджиева и Иванова са жертва на сценарий.

“Те всъщност участват в едно риалити шоу и са длъжни да изпълняват и да опяват версии, такива, каквито в много голяма степен има много малка доза истина”, заяви Александров. . 

Чувствам се омърсен, злоупотребява се с приятелството ми с лидера на ДПС Ахмед Доган, каза още шефът на следствието.

Зам.-министър Нинова, която е бивш следовател, не само потвърди обвиненията към Александров, но и ги подсили с признанието, че шефът на НСлС я изнудвал с цел да се пълнят “черни каси” с пари от “Булгартабак”. В петък тя каза, че също е получавала заплахи, които свърза с отказа си да подпише документи за тютюневия холдинг, чиято управа оглавява.

Шефът на следствието даде анонс, че писмото с известната абревиатура “Р.Овч.” , писано от арестанта Валентин Димитров, бивш шеф на столичното парно, е бледо копие на “много по-сериозни отмятания”, които са в кориците на делото за източване на дружеството. По думите му Валентин Димитров и шефът на “Фронтиер” Красимир Георгиев, за който пък се твърди, че е близък до Румен Овчаров, имат “много съвместни дружества”.

Преди два дни Александров поиска от Висшия съдебен съвет дисциплинарно уволнение за Шраланджиева, тъй като и изнасяла информация по делото на свидетеля Георгиев. Тя отрича подобно нещо, но наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов се солидаризира с оценката на Александров.

“Психологически натиск”

От своя страна зам.-министърът на икономиката и член на Висшия съвет на БСП Корнелия Нинова се оплака от “психологически натиск” от страна на Александров. По думите ѝ той е използвал Зоя Иванова и Таня Шарланджиева, които са ѝ приятелки, за да прокарва свои икономически интереси.

Нинова каза пред бТВ, че шефът на следствието е поискал предаването на документи по неофициален път, които да уличат шефа на “Булгартабак” Христо Лачев в престъпления. Нинова обясни, че отказала да ги предостави.

Предполага се, че чрез уличаващите Лачев документи, той по-лесно ще бъде убеден към кои “черни каси” са насочва пари от дружеството.

В отговор на въпрос за “черни каси”, Нинова спомена официални искания от вестник “Земя” за пари от “Булгартабак”, въпреки изрична законова забрана за това. По думите ѝ е възможно дружеството да се източвано чрез “договори и комисионни”.

Публична тайна е, че “Булгартабак” е изключително важно дружество за ДПС, което във второ поредно правителство препъва приватизацията му.

Според Нинова търпението на Александров “се изчерпало”, когато тя е гласувала против освобождаването на стоки от Държавния резерв, тъй като условията не отговаряли на закона.

След това тя получила съобщение от Зоя Иванова, че Александров бил “много ядосан” и действията ѝ били “нездравословни” за самата нея. В момента Държавният резерв е под шапката на вицепремиера от ДПС Емел Етем.

Като интерес на Александров в хазарта бе посочено искането фирма “Дилоп” да получи разрешение за внос на игрални автомати. Нинова обясни, че представителят на нейното министерство в Комисията по хазарта е гласувал против това, защото фирмата била офшорка. Тя обяви, че Овчаров е знаел за натиска от страна на Александров и бил изненадан от случващото се. 

“Снимки от Боровец” и откраднати коли

Допълнителни сюжетни линии към описания дотук скандал, чийто нишки се простират до възможно най-високи етажи на изпълнителната и съдебната власт, се оказаха две откраднати коли и мистериозни снимки от Боровец.

Александров заяви, че е искал среща със зам.министъра на икономиката Нинова, за да прокара пред премиера Станишев идеята си за Национално бюро за разследване. По думите му Нинова поискала в замяна снимки на “някакви хора” на Боровец. Нинова определи твърдението като абсурдно.

В същото време тя обясни, че за целия този период на натиск са ѝ били откраднати две коли. Първият автомобил изчезнал през септември м.г., когато е отказала документите за “Булгартабак”, а вторият - през март т.г. след решението ѝ за резерва. Вместо кола тя намерила бележка с предупредителна поговорка: “Да би мирно седяло, не би чудо видяло”.

Александров коментира по този повод, че Нинова е чела “твърде много криминални книжки”.

Той изрази мнение, че има “една мафия”, която е пуснала корени в целия обществен живот. Вероятно тя се ръководи от онзи, който го е заплашвал.

“Лични пререкания”, прокуратурата е пас

В петък сутринта прокурор Божидар Джамбазов заяви пред БНТ, че всичко това “скандално и много неприятно на фона на работата” по делото за “Топлофикация-София”.

Според него обаче делото не е компрометирано, но има значително забавяне в една от насоките на разследването, свързана със съвместното дружество на Красимир Георгиев и майката на Валентин Димитров.

Разменените между шефа на следствието и зам.-министъра на икономиката тежки обвинения в корупция, заплахи и изнудване, той определи като “лични пререкания”, в които не желае да влиза.

“С НСлС работим с конкретен екип от следователи. Аз вярвам на колегите, с които работим. Ще вярвам до момента, до който, надявам се, не се повтори тази ситуация, която е в момента”, каза Джамбазов.

Споделяне

Още по темата

Още от България