Скандалът около Желева прерасна в сблъсък между леви и десни в ЕП

Скандалът около Желева прерасна в сблъсък между леви и десни в ЕП

Ден след изслушването на българския кандидат за еврокомисар пред комисия в Европейския парламент все още няма официално решение дали евродепутатите одобряват или отхвърлят кандидатурата ѝ. Причина за това са съмненията, че Желева не е декларирала коректно участието си в управлението на фирма "Глобал консулт", както и незадоволителната оценка за компетентността ѝ за ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи".

Скандалът около конфликта на интереси с българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева изправи ЕС пред поредна криза, която може да намери развръзка най-рано на 18 януари, пише в. "Ню Юръп". Прогноза, която се споделя и от други източници.

Според информиран източник на Mediapool обаче, скандалът около Желева и незадоволителното ѝ представяне вече натежават везната към оттегляне на нейната кандидатура. В подкрепящата я група на Европейската народна партия надделявали съмненията около подадените от нея в ЕП декларации, а в Европейската комисия се оформя мнението да не бъде поеман рискът със спорната българска кандидатура, която може да усложни и отложи избора на целия нов състав на комисията.

За дискретни разговори по тази тема в четвъртък в София се очаква да пристигне съветник на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозо. Освен евентуалното оттегляне на Желева щяла да се обсъжда и кандидатура за неин заместник, като най-вероятно това ще бъде министърът на отбраната Николай Младенов.

Барозу предпазлив в подкрепата си

"Въз основа на предоставените до момента информации, председателят на комисията има доверие на всички номинирани комисари", заяви в сряда говорителката на Барозу - Пиа Аренкилде Хансен.

Преди изслушването Желева е дала уверения на Барозу, че е попълнила декларацията си за конфликт на интереси изцяло в съответствие с изискванията. ЕК обаче не е проверявала достоверността на данните, декларирани от кандидатите. Не разполагаме със служба за вътрешно разузнаване, която да проучва тяхната истинност, заяви Пиа Аренкилде Хансен.

Заради скандала с конфликт на интереси при Желева, евродепутатите не взеха решение дали одобряват или не кандидатурата ѝ веднага след изслушването във вторник. От групата на либералите заявиха, че е отправено запитване към председателя на ЕК какво е открил вътрешният одит на ЕК по отношение на Желева и писменият отговор се чака до 24 часа – тоест, до сряда вечерта.

Чрез говорителката си обаче Барозу даде да се разбере, че не поема ангажимента да гарантира за Желева. Той оставя топката изцяло в полето на ЕП, заявявайки, че до този момент не се е намесвал след изслушванията на другите кандидат-комисари.

Освен това Барозу казва, че още не е получил искане от ЕП във връзка с декларацията на Желева. Такова трябваше да постъпи по-късно в сряда.

Барозу не е имал разговор с Желева след изслушването, а говорителката му отказа да уточни дали е водил разговор с българския премиер Бойко Борисов, за да му иска нова кандидатура за комисар, каквито твърдения все по-усилено се тиражират.

Правният отдел на ЕП трябва да проучи документите, предоставени от Желева, както и от нейната опонентка Антония Първанова (евродепутат от НДСВ), относно това участвала ли е Желева в управлението на фирмата си "Глобал консулт" по време, по което е била евродепутат, което би било в нарушение на закона.

Именно това бе въпросът, около който се завъртя скандал при изслушването на българската кандидатка пред ЕП във вторник. "Разкритието", че през 2007 г., когато е избрана за евродепутат, Желева е участвала като управител в търговското дружество "Глобал консулт“ и е напуснала едва на 9 април 2009 г., бе направено часове преди началото на изслушването от БСП.

Самата атака обаче бе осъществена от групата на либералите в ЕП в лицето на Антония Първанова, което показва, че европейската левица е решила да не влиза в директен сблъсък с Европейската народна партия (ЕНП).

На въпрос дали в ЕК са си задали въпрос за декларираната от Румяна Желева покупка на вила на морския бряг на стойност 1000 евро или за това, че за една година като евродепутат, тя е успяла да спести 73 000 евро от заплати и командировки, говорителката на Барозу заяви пред репортери в сряда, че "не е нейна работа" да прави подобна оценка, предаде БНР.

Слаба оценка

Депутатите от комисия "Развитие", които изслушаха външния ни министър, публикуваха своето заключение. В него е записано: "На нито един въпрос, който зададохме, Румяна Желева не отговори достатъчно изчерпателно или задоволително."

Според тях българският кандидат-комисар не е имала конкретни идеи за Афганистан, Конго, Судан и Газа, и "изглежда, че не знае географски къде се намират някои конфликтни зони", предаде БНТ. От комисията посочват още, че Желева не е отговаряла добре или никак на допълнителните въпроси. "Тя заяви, че няма какво да крие, но отказа да отговори на конкретни въпроси за фирмите, в които е участвала и за датите, когато е прекратила участието си в тях".

Риск от институционална криза

ЕНП обяви, че номинираният от Словакия за зам.-председател на комисията по междуинституционални отношения и администрация Марош Шефчович не може да заеме този пост.

ЕНП са открили негово изказване отпреди четири години, което според партията представлява проява на расизъм срещу ромското малцинство. Тогава той е казал, че ромското население в неговата страна експлоатира системата за социални грижи.

"Не смятам, че бъдещият зам.-председател на ЕК, който ще отговаря за такива чувствителни области може да си позволи такива дискриминационни възгледи. Според нас той не е подходящ за подобен пост", заяви Йожеф Сайер, зам.-председател на групата на ЕНП. Той обаче не отговори дали десницата в ЕП е готова да бутне цялата нова комисия заради Желева.

Шефчович ще бъде изслушан в ЕП в понеделник. През октомври м.г. той замени в ЕК Ян Фигел като комисар по образованието, обучението, културата и младежта.

ЕНП отрича внезапната атака срещу социалиста Шефчович да е ответен удар заради Желева.

Ако ЕП отхвърли кандидатурата на Румяна Желева за комисар, целият процес по назначаването на новата ЕК може да се забави до пролетта, съобщи ДПА.

"Надявам се, че правното положение около г-жа Желева ще се изясни възможно най-бързо, така че номинираният български комисар да бъде оценен по достойнство", заяви в сряда председателят на групата на ЕНП в ЕП Жозеф Дол.

"Моята група е поне толкова отдадена на принципите на прозрачност и честност, колкото и другите, и очаква естествено от комисарите да бъдат безупречни. Но групата на ЕНП яростно се противопоставя на всеки умишлен опит за нападки", посочва Дол. "Надявам се, че някои политически групи ще престанат да се държат безотговорно и да бъдат предубедени по време на изслушванията", добавя той, цитиран от пресслужбата на ЕП.

Германският евродепутат от ЕНП Елмар Брок заяви пред БНР, че докато няма конкретни доказателства срещу Желева, партията ще защитава кандидатурата ѝ.

"Обсъдихме този въпрос и смятаме, че това което се случи в комисията е недопустимо, особено поведението на социалистите. Затова решихме, че ще продължим да защитаваме тази кандидатура. Не на всяка цена, но поне докато не се появят някакви конкретни доказателства. В изнесеното досега няма установено нищо нередно или незаконно", посочи Брок.

Социалистите не подкрепят Желева

Социалистите в ЕП официално обявиха, че при сегашните обстоятелства не могат да подкрепят кандидатурата на Румяна Желева за европейски комисар. Те са изпратили писмо до Барозу, в което го информират за сериозните си съмнения за кандидатурата ѝ, тъй като не е доказала, че е достатъчно компетентна да заеме поста в ЕК, за който е предложена, предаде АФП.

Лидерът на ПЕС Мартин Шулц "писа на Барозу да го информира за много сериозните съмнения на парламентарната група относно българската кандидатка и за познанията ѝ" по материята, свързана с поста, за който е кандидат, съобщи говорителят на Шулц Армин Махмер.

Що се касае до обвиненията в нередности при попълване на декларацията за имущество и конфликт на интереси, исканията за пояснения са изпратени паралелно на Барозу и до правната служба на ЕП. На сегашния етап е трудно да се даде
ясно становище по въпроса, посочи говорителят.  

Запис на изслушването на кандидата за еврокомисар Румяна Желева

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?