Скандалът "Приморско" приключва без наказани магистрати

Скандалът с парцели в Примовско за "крайно нуждаещите" магистрати е на път да се размине без наказания за основните действащи лица, след като съдиите от Върховния административен съд отмениха на първа инстанция санкциите за своите колеги Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков.

В началото на година бе отменено и уволнението на съдия Деница Урумова, дъщеря на Николай Урумов. ВАС възстанови и Веселин Пенгезов на поста председател на Софийския апелативен съд. Делата се гледаха при закрити врата по молба на замесените.

Преди скандала Урумов, Икономов и Генков бяха шефове на ключови отделения във ВАС, но бяха отстранени от позициите им от бившия шеф на съда и настоящ омбудсман Константин Пенчев. Висшият съдебен съвет ги наказа с "намаляване на заплатата с 25% за две години" за уронване престижа на съдебната власт и нарушение на Етичния кодекс на магистратите.

В случая с тримата шефове във ВАС и Пенгезов съдът отмени наказанията с напълно идентични мотиви - Висшият съдебен съвет не е посочил конкретно с кои свои действия съдиите са уронили престижа на съдебната власт и са нарушили етичните правила. Четиримата магистрати твърдяха, че по никакъв начин не са повлияли на решението на своите роднини да се възползват от парцели за "крайно нуждаещи се" в Приморско.

Деница Урумова пък бе оправдана, защото е получила парцел, но все още не е била магистрат и е нямало как да наруши Етичния кодекс на магистратите. Висшият съдебен съвет може да обжалва решенията на ВАС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?