Скандалът "Приморско" приключва без наказани магистрати

Скандалът с парцели в Примовско за "крайно нуждаещите" магистрати е на път да се размине без наказания за основните действащи лица, след като съдиите от Върховния административен съд отмениха на първа инстанция санкциите за своите колеги Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков.

В началото на година бе отменено и уволнението на съдия Деница Урумова, дъщеря на Николай Урумов. ВАС възстанови и Веселин Пенгезов на поста председател на Софийския апелативен съд. Делата се гледаха при закрити врата по молба на замесените.

Преди скандала Урумов, Икономов и Генков бяха шефове на ключови отделения във ВАС, но бяха отстранени от позициите им от бившия шеф на съда и настоящ омбудсман Константин Пенчев. Висшият съдебен съвет ги наказа с "намаляване на заплатата с 25% за две години" за уронване престижа на съдебната власт и нарушение на Етичния кодекс на магистратите.

В случая с тримата шефове във ВАС и Пенгезов съдът отмени наказанията с напълно идентични мотиви - Висшият съдебен съвет не е посочил конкретно с кои свои действия съдиите са уронили престижа на съдебната власт и са нарушили етичните правила. Четиримата магистрати твърдяха, че по никакъв начин не са повлияли на решението на своите роднини да се възползват от парцели за "крайно нуждаещи се" в Приморско.

Деница Урумова пък бе оправдана, защото е получила парцел, но все още не е била магистрат и е нямало как да наруши Етичния кодекс на магистратите. Висшият съдебен съвет може да обжалва решенията на ВАС.

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: