Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Скандалът "Петрол срещу храни"

0 коментара

"Ако има доказателства, ние трябва да ги разследваме много сериозно", заяви Кофи Анан миналия месец, когато възникнаха обвинения, че служители на ООН са знаели и може да се възползвали от корумпирания начин, по който Саддам Хюсеин е използвал програмата на ООН "Петрол срещу храни". За щастие, Саддам изглежда е бил педантичен при съхранението на данни.

В редакцията на Уол Стрийт Джърнал пристигна писмо, придружено с твърдения, че сред възползвалите се от петролните подаръци на Саддам е бил Бенон Севан, директор на програмата на ООН "Петрол срещу храни". Неговото име се появи в списъка на лица, компании и организатори, за които се твърди, че са получавали барели петрол или ваучери от Саддам Хюсеин, които след това са могли да бъдат продавани чрез посредници за значителни комисионни. Списъкът, съставен на арабски на базата на документи от иракското петролно министерство, включва някои от най-близките и най-скъпите на Саддам лица, компании и организации от близо 50 държави. Сред тях са Организацията за освобождение на Палестина, британският депутат Джордж Галауей, френският политик Шарл Паскуа (Господата Галауей и Паскуа отрекоха да са получавали каквото и да е от Саддам).

Според списъка, за пръв път публикуван от иракския вестник Ал Мада през януари, Севан се е възползвал чрез компания в Панама, известна като Africa Middle East Petroleum, Co. Ltd. (AMEP), за която се знаеше твърде малко.

Севан отхвърли обвиненията, чрез изявления на говорител на ООН. Но писмото, което два отделни източника, запознати с неговия произход, обясниха, че се покрива с информацията на иракското петролно министерство, повдига нови въпроси към отношенията на г-н Севан с иракските власти.

Писмото носи дата 10 август 1998 г. и е адресирано до иракския министър на петрола. В него се казва: "Г-н Муафаг Айоуб от иракската мисия в Ню Йорк ни информира по телефона, че гореспоменатата компания е била препоръчана от негово превъзходителство г-н Севан, директор на иракската програма в ООН, по време на неговото последно посещение в Багдад".

Написаната на ръка бележка под подписа потвърждава, че искането е било предадено "от негово превъзходителство вицепрезидентът на републиката (най-вероятно Таха Ясин Рамадан, който сега е в американски затвор) на среща на Командния съвет на 15 август 1998 г. сутринта". Според друга бележка по-долу, 1.8 милиона барела са били насочени към компанията два дни по -късно, на 17 август.

Писмото е подписано от Саддам Заин Хасан, изпълнителен мениджър на Държавната петролна търговска организация (SОМО) - държавната компания, отговорна за договарянето на петролните продажби с чужди купувачи. Вторият документ, който Уол Стрийт Джърнал видя, е таблица на арабски, озаглавена "Количество петрол насочено и дадено на г-н Бенон Севан". Програмата "Петрол срещу храни" беше разделена на 13 фази, представляващи грубо 6-месечни периоди от декември 1996 г. до юни 2003 г. Под фаза 4 ( по време на която е писано писмото), в таблицата са отбелязани 1.8 милиона барела, насочени към Севан и 1. 826 милиона барела ефективно предоставени. В някои фази таблицата показва, че насочването на петрола е било одобрено, но по някаква причина няма влязъл в сила контракт, така че общото количество, предназначено за г-н Севан от фаза 4 до фаза 13 е 14. 2 милиона барела, от които 7. 291 милиона са били изплатени, според документа.

Г-н Севан не бе открит за коментар на писмото, но той даде опровержение на статията ни от 9 февруари. "Няма абсолютно никакво основание в твърденията...че аз съм получил петрол или пари от петрол от бившия иракски режим", заяви той чрез говорител. "Онези, които твърдят това, трябва да предоставят необходимите документални доказателства".

Независимо от опровержението, документите повдигат достатъчно въпроси, за да предизвикат разследване от ООН, както и външни разследвания, включително и от Конгреса на САЩ. (Говорител на ООН каза на 10 март, че г-н Севан е в продължителна отпуска до края на април, след което ще се пенсионира в края на месеца.)

Africa Middle East Petroleum Co. Ltd., която е цитирана в писмото, е регистрирана в Панама и също беше одобрена от ООН да купува иракски петрол по програмата "Петрол срещу храни". Според регистрацията в Панама, в документите на фирмата фигурират директори, които са само панамски граждани. Уол Стрийт Джърнал установи, че собственик и управител на AMEP е Факри Абделноур, базиран в Женева търговец на петрол, с добри контакти в Египет.

Компанията е била регистрирана във Великобритания през 80-те години и прекратена през 1992 г. Името на Абделноур не се появява в британските регистрационни документи, а там са вписани имената на брат му и майка му - Мунир Абделноур и Ехтедал Амин Гали.

В телефонен разговор Мунир Абделноур, лидер на опозиционната партия Уафд в египетския парламент и високопоставен бизнесмен, каза, че той няма нищо общо с компанията, независимо, че името му фигурира като директор. "Africa Middle East Petroleum е компания, притежавана и менажирана от моя брат. Той може да е използвал името ми, но аз нямам абсолютно нищо общо", каза той.

Факри Абделноур (чиято съпруга е от Панама и е свързана с президента на страната) е в тесни връзки с египетския министър на петрола. Той произхожда от уважавана коптска фамилия, която е свързана с Буторс Бутрос - Гали, предшественик на Кофи Анан, и бивш шеф на Севан, когато последният е бил негов пратеник в Афганистан.

Абделноур има ключова роля в началото на 90-те години, помагайки на Южна Африка да избегне санкциите на ООН, като купува суров петрол от Египет чрез АМЕР и нейни производна компания - Interstate Petroleum Company, която сега е закрита.

През 1999 г. Южна Африка проведе разследване във връзка с твърденията за нередностите, съпровождащи плащания към южноафриканската държавна компания Strategic Fuel Fund Association (чиято работа е била да намира доставчици, желаещи да продават суров петрол на страната с компанията на Абделноур във връзка с услуги, правени в нарушение на санкциите).

Докладът от 255 страници, предоставен на парламента през декември 1999 г. от независими служители, назначени да проучат детайлите около високопоставените връзки на Абделноур в Египет и срещи, организирани от него между служители на SFF и египетското петролно министерство и Egyptian General Petroleum Corporation (EGPC), отговарящи за преговорите за продажби на египетски петрол.

"Факри Абделноур и неговата компания участват директно или индиректно в сценария за поръчки на петрол за Южна Африка и това е факт, който не подлежи на дискусия...Както посочих по-рано, АМЕР, Interstate и г-н Абделноур са едно и също лице", се казва в доклада.

Абделноур потвърди, че той е собственика на регистрираната в Панама АМЕР. "Ние бяхме много активни в Близкия Изток 25 години. Ние бяхме почти подразделение на Egyptian General Petroleum Corporation; ние контролирахме по-голямата част от износа на Египет", каза той. Абделноур потвърди също, че АМЕР е поръчвала петрол от Ирак чрез "Петрол срещу храни", което започнало около 1998 г., и каза, че той е ходил два пъти годишно в Багдад да се среща със служители на SOMO, за да осигурява контрактите. Запитан за връзките му с г-н Севан, той каза, че го е срещал само веднъж, на конференция на ОПЕК във Виена, където роднина на Абделноур, който също бил и приятел на Севан, ги запознал.

Двамата вечеряли в Интерконтинентал. "Беше интересно да се запозная с Бенон Севан, тъй като той ръководеше програмата "Петрол срещу храни", каза Абделноур. Той обаче настоява, че не са имали по-нататъшни контакти и казва, че няма представа защо писмо, показващо, че Севан препоръчва неговата компания на SOMO, е намерено в архива.

Абделноур потвърди множеството сегашни съобщения, че SOMO е настоявала допълнителни такси за иракски петрол да бъдат плащани по иракски сметки. "Аз платих веднъж", призна той. "Дадоха ми сметка в Йордания и името на жена, която отговаря за тази сметка", добави той. Абделноур каза още, че допълнителното плащане е достигало до 25 цента на барел.

Възможно ли е било всичко това да се е случвало без знанието на ООН? "Невъзможно е", каза той. "Всеки го знаеше. ООН знаеше за това. Те (SOMO) се свързваха с вас по телефона...Обаждането ставаше по сателитен телефон и беше записвано и ръководителят на SOMO ми говореше открито, не чрез заобиколки".

АМЕР все още съществува в регистрите в Монако, но Абделоур потвърди, че офисът там е затворен преди две години. В същата сграда в Монако се помещава друга петролна компания, Toro Energy SAM, чийто собственик, както и ключовият партньор, също фигурират в списъка на Ал Мада: петролния специалист Кабекада Рю де Суза и французина Патрик Моген ( Абделноур каза, че познава нито един от тях).

Моген е милиардер, в близки отношения с Жак Ширак и е от дълги години свързан с търговеца Марк Рич, който през 1983 г. избяга в Европа, за да не отговаря по обвинения в рекет, нелегална търговия и укрити данъци за 48 милиона долара (Марк Рич беше помилван от Бил Клинтън в последните му часове в Белия дом). Моген също така беше в близки контакти с Тарик Азис, с когото се срещаше редовно. Той беше председател на Soco International PLC - публична компания, базирана в Лондон, за добив и производство на петрол, която оперира на пазари, които другите избягват - Монголия, Виетнам, Северна Корея, Либия, Йемен.

Моген и Рю де Суза придобиват дяловете си в Soco чрез дружеството Torobex, чийто акции са държани от Tobex Holdings Ltd. Според в. Ал Мада, Моген е получил 25 милиона барела суров иракски петрол. Де Суза също е в списъка, с близо 11 милиона барела.

В изявление за Уол Стрийт Джърнал, Моген казва, че няма нищо вярно в каквито и да е твърдения за нередности и че неговите сделки в Ирак са били осъществени перфектно от гледна точка на закона и в стриктно съблюдаване на установените от ООН правила. Той допуска, че неговите сделки в Ирак са минавали през Italiana Energia e Servizi, където той има 10 -процентов дял. Това е базирана в Мантуа рафинерия, чийто мажоритарен собственик е Марио Контини и която търгува със суров петрол от Ирак чрез програмата на ООН.

В списъка на Ал Мада името на Моген се появява до това на холандската петролна компания Trafigura (Beheer BV), чиято дейност е концентрирана основно в Лондон. В изявлението си Моген казва, че дейността на Trafigura в Ирак е изцяло независима от неговата и няма никаква връзка между него и инцидента през 2001 г., в който е замесена Trafigura.

Инцидентът е скандал за контрабанда на петрол, при който към 1.8 милиона барела, одобрени за продажба по контракт на ООН, са добавени други 272 000 барела през лятото на 2001 г., според капитана на петролния танкер Есекс. Това беше вторият път за по-малко от четири месеца, когато танкерът е превозвал допълнителни количества суров петрол.

Trafigura е търгувала с петрол от доставчика на петролно оборудване Ibex Energy France, която от своя страна го е купувала от SOMO в Ирак. Ibex твърдят, че схемата е измислена от Trafigura; Trafigura пък казва, че Ibex са я заблудили, че има разрешение от ООН да търгува с всичкия петрол. Разследването на френското правителство за участието на Ibex в инцидента с танкера Есекс изглежда е било изоставено в края на 2002 г.

Ibex беше извадена от одобрения от ООН списък на компании, търгуващи с Ирак, заради скандала с Есекс и след като Съветът по санкциите към Съвета за сигурност на ООН, който надзирава "Петрол срещу храни" поиска от осем правителства (сред които на САЩ, Франция, Великобритания и Холандия) да разследват случая, но така и не получи нищо до приключването на програмата миналия ноември.

Възходът на Ibex от нейното скромно начало като регионална компания, занимаваща се с търговия (различна от петролната) до голям петролен брокер е някаква мистерия. Справката показва, че тя и Toro имат един и същи офис, но Де Суза твърди, че той няма общ офис с Ibex. "Ние познаваме Ibex толкова, колкото и Shell", каза той.

Хосе Антонио Жименес, бивш приятел и бизнес партньор, който познава Моген от 1972 г., казва, че Ibex е малка компания, използвана от Моген, за да осъществява петролния си бизнес. Моген се специализира в незаконни държави като Либия, Алжир, Ирак, използвайки политическите си контакти, твърди Жименес.

"Ширак често наричаше Патрик Моген с "моя племенник" и го препоръчваше на Саддам Хюсеин...Моген ходеше всяка година до Багдад да се вижда с Тарик Азис, но след известно време започна да изпраща брат си Филип (сега консултант в Trafigura) и Де Суза", казва Жименес. Той смята, че контрактите на Ibex в Ирак са осигурявани от Моген.

Де Суза каза, че той и Моген са познавали Жан Пол Каир, бивш търговец на Рич, който е управляващ директор на Ibex, но не са имали нищо общо с неговия бизнес в Ирак или където и да е другаде. Запитан дали той е в някакви връзки с АМЕР, с която едно време са имали общ офис в Монако, Де Суза казва: "Аз вероятно съм имал бизнес с тях, като купувах египетски петрол в края на 80-те и началото на 90-те години. Аз не познавам (Факри Абделноур), но съм говорил с него по телефона".

Според Де Суза списъкът на Ал Мада е свързан конкуренцията между различните групи, които делят властта в Ирак. Той смята, че твърденията за корупцията по времето на Саддам при програмата "Петрол срещу храни" е голямо двуличие. Ако е имало корупция, "по мое мнение това е станало, защото някои, които седят в Съвета за сигурност на ООН не са си вършили работата...По мое мнение, всичко е било одобрено и прието от големите държави".

Колкото повече подробности се разкриват около "Петрол срещу храни", толкова по-ясно става, че инспекторите на ООН в най-добрия случай не са контролирали схемата за бързо обогатяване на Саддам. Това е друга сфера, подлежаща на разследване.

Както каза за Уол Стрийт Джърнал бившият служител по програмата на ООН Майкъл Соусън, инспекциите са били нещо като гумен печат на контрактите, инициирани от режима на Саддам. По отношение на експорта, случаите с допълнителния товар на Есекс и на други танкери, станали под наблюдението на инспекторите от базираната в Холандия компания Saybolt International BV, става ясно, че никой от инспекторите не е казал публично, че знае какво се ставало. Името на Saybolt също се появи в списъка на Ал Мада. Компанията отрече да е получавала нещо от Саддам.

По отношение на вноса също се е осъществявала обичайната корупция, включително исканите от Ирак подкупи за вноса на стоки и срамната липса на контрол върху качеството на повечето от храните и медикаментите, които са влезли в страната. Инспекцията на тези стоки се е осъществявала главно от базираната в Женева компания Cotecna Inspection, SA.

През февруари 1999 г. ООН прекратява петгодишния контракт с Lloyd's Register, който създаде иновационна система в Йордания за проверка на корабните товари със стоки, които се внасят в Ирак, за да е сигурно, че не се нарушават санкциите. За възлагането на контракта бе организиран конкурс и Cotecna го спечели, предлагайки най-ниска цена. Тя е работи по него оттогава и той беше подновен през ноември от коалиционната власт в Ирак.

И въпреки това изборът на Cotecna би трябвало да предизвика не една изненада. Основателят на компанията и неин президент е Ели Джордс Меси, коптски емигрант, който в началото на 70-те години трансформира компанията си за извличане на соли в Иран в бизнес за предварителна инспекция на корабни товари. Този вид дейност предполага осигуряване на контракти в развиващите се страни, където митническите власти са твърде корумпирани или некомпетентни, за да им се вярва, че могат да контролират потоците на вноса и износа.

Cotecna, която е известна в бранша с контактите на фамилията на Меси в страните, където е установен бизнеса му, спечели такива контракти в Иран, Нигерия, Колумбия, Гана, Кения, Перу и др. Един от изтъкнатите бивши служители на Cotecna е Койо Анан, син на Кофи Анан от първия му брак. Младият Анан е бил нает от Cotecna в средата на 1990 -те години. Твърди се, че той продължава да поддържа консултантски отношения с Cotecna чрез своята фирма, базирана в Нигерия.

Филип Хенърби от Cotecna потвърди, че Койо Анан е работил там, но не пожела да даде подробности. Запитан как Cotecna е успяла да разбие конкуренцията в конкурса за иракския контракт, като е предложила почти двойно по-ниска цена, той отговори, че първоначално контрактът е бил за кратки периоди и компанията допускала, че той ще бъде възобновен.

По времето, когато се е провеждал конкурсът на ООН, изпълнителният директор на Cotecna Робърт Меси е бил обвинен от швейцарски съд за подкупи и пране на пари във връзка със скандал, в който е замесена бившата министър - председателка на Пакистан Беназир Бхуто. Случилото се разтърси бизнеса на фирмите, занимаващи се с предварителна инспекция на корабни товари.

Обвинени бяха също бившият служител на швейцарския гигант и световен лидер в областта на този вид инспекции - Societ? G?n?rale de Surveillance (SGS), който по това време е владеел мажоритарния пакет на Cotecna.

Cotecna заяви, че е жертва на пакистанската политика. SGS, които имаха свои проблеми с мениджмънта и финансови трудности, продадоха Cotecna обратно на фамилия Меси, а самите те сдобиха с нов мениджмънт.

В същото време Cotecna се яви и спечели конкурса за съблазнителната сделка с ООН.

Няма никакво съмнение, че действията на ООН в помощ на Ирак са световен скандал. Чудовищният диктатор е успял да превърне програмата "Петрол срещу храни" в дойна крава за себе си и за приближения си кръг, подлагайки иракчаните на още по-голямо страдание, тъй като си е купувал подкрепа отвън и е трупал оръжия и боеприпаси, които бяха открити от коалиционните сили при инвазията в Ирак миналата пролет.

Безотчетният маниер на работа на ООН също подлежи на критики. А членовете на Съвета за сигурност споделят отговорността за липсата на надзор - нещо, което обяснява сегашната липса на желание за разследване.

Но възможностите Саддам да печели милиарди за себе си, за приближените си и тази, които са му били от полза навън, са зависели от хора, които са негови партньори. Това заслужава да бъде цялостно разследвано, ако ООН иска да възстанови авторитета си и ролята си в Ирак и навсякъде другаде.

Особено сега, когато световната организация поема по-активна роля в Ирак, е време да разберем повече за това как е допуснат да се случи скандалът с програмата "Петрол срещу храни".

*Публикуваме статията на Уол Стрийт Джърнал от 11 март с незначителни съкращения

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.