Скандалът с аграрния министър разтърси румънския политически живот

Скандалът „Ремеш” ще се отрази на доверието към правителството, заяви в петък румънският министър на развитието, обществените работи и жилищата Ласло Борбей, член на участващата в управлението партия Демократичен съюз на унгарците в Румъния, предаде Ромпрес, цитирана от БТА.

Румънският министър на земеделието Дечебал Траян Ремеш подаде в четвъртък оставка по искане на премиера Калин Попеску Таричану. В понеделник бе съобщено официално, че срещу Ремеш се води разследване по обвинения в корупция, а в сряда вечерта в централната новинарска телевизия на държавната телевизия бе излъчен запис, който показва как Ремеш взема плик от бившия земеделски министър Йоан Аврам Мурешан.

Мурешан  бе задържан по обвинение в съучастие в корупция, впоследствие освободен с наложена мярка да не напуска Румъния. Мурешан бил посредник между Ремеш и бизнесмена Георге Чоаба, който дал 15 000 евро, подаръци на стойност 1500 леи и обещал нов луксозен автомобил на Ремеш срещу осигуряването на привилегировано положение за неговата фирма при обществени поръчки, обявени от министерството на земеделието.

В петък бе назначен нов министър на земеделието - Дачиан Чолош.

Обвиненията срещу Ремеш предизвикаха реакции и коментари сред политическите сили, като опозицията призова правителството да подаде оставка, а лидери на управляващата Национално-либерална партия (НЛП) заговориха за правителствени промени.

Зам.-председателката на НЛП Норика Николай заяви, че подкрепя извършването на промени и преструктуриране на правителството. Според нея те са необходими в контекста на решението на Сената, който миналия месец отхвърли законите за одобрение на спешните правителствени наредби, с които бяха реорганизирани министерствата, работният апарат на правителството и някои институции на централната държавна администрация. Наредбите бяха издадени след излизането на Демократическата партия от управлението през пролетта на тази година.

Коментарът на Норика Николай последва изявление на друг от лидерите на НЛП - Крин Антонеску, който в четвъртък вечерта заяви, че е дошъл моментът за сериозна дискусия за правителствени промени.

Друг от зам.-председателите на НЛП - министърът на транспорта Лудовик Орбан, пък посочи, че "скандалът Ремеш" е задействан, за да се нанесе удар на НЛП.

Либерално-демократическата партия (ЛДП) обяви в петък, че ще инициира вот на недоверие в парламента, ако правителството на Таричану не подаде оставка в срок от три дни, предаде Ромпрес, като цитира лидера на ЛДП Теодор Столожан.

Столожан каза, че ако до понеделник на обяд премиерът Таричану не подаде оставка, ЛДП ще започне разговори за иницииране на вот на недоверие с Демократическата партия, както и с останалите политически сили в парламента, "които подкрепят борбата с корупцията".                                

Председателят на демократите Емил Бок заяви още вчера, че правителството на Таричану трябва да подаде оставка. Според Бок това е необходимо, за да си върне Румъния доверието и за да докаже на ЕС, че борбата с корупцията не е само обещание, хвърлено на вятъра.

Мирча Джеоана, председател на най-голямата опозиционна сила - Социалдемократическата партия (СДП), избегна да се ангажира дали неговата формация ще подкрепи евентуален вот на недоверие срещу кабинета на Таричану. Джеоана само уточни, че "правителството се намира в трудно положение".

Националната дирекция за борба с корупцията разследва още министъра на правосъдието Тудор Киуариу и министъра на труда Паул Пъкурару.

На 3 октомври само 12 гласа не достигнаха за свалянето на правителството на Таричану, след като в парламента бе гласувано предложение за отстраняване на кабинета, внесено от социалдемократите.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?