Скандалът с ЧЕЗ: Радев пита за кого работят службите, Нинова събира подписка за спиране на спряната сделка

Скандалът с ЧЕЗ: Радев пита за кого работят службите, Нинова събира подписка за спиране на спряната сделка

Дали службите обслужват държавата или комфорта на управляващите, запита президентът Румен Радев в четвъртък, задавайки пореден въпрос по сделката за българския бизнес на ЧЕЗ.

"Искам само да констатирам, че хаотичните действия на правителството противоречат на собствените му декларации", коментира той пред журналисти по повод най-новия развой на събитията – опитът на държавата да придобие контролния пакет от сделката на "Инерком" с ЧЕЗ.

"За мен тревожното е, че службите не сработиха по този казус. И вече витае съвсем нормално въпросът - дали те обслужват държавата или комфорта на управляващите? Тревожно е, че демократичните механизми за контрол също се оказват безсилни. Ето над тези въпроси трябва да се замислим. Очаквам рационални решения в интерес на България, но това не отменя въпросите защо се стигна до тук", каза Радев, който трайно влезе в ролята на задаващ неудобни въпроси без видимо усилие да предлага отговори.

Преди около две седмици президентът попита и дали премиерът Бойко Борисов няма общ бизнес с депутата от ДПС Делян Пеевски и дали не му разпределя обществени поръчки. Борисов и Пеевски отрекоха. Държавният глава има право да изисква информация от спецслужбите и той би могъл да ги пита както за сделката с ЧЕЗ, така и за Пеевски. Ако му бъде отказана информация, или ако установи, че службите не си вършат работа и обслужват нечии частни интереси, държавният глава е длъжен да заяви това публично и да предложи решения – но към момента не го прави.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна в четвъртък с чешкия посланик, след като по-рано изрази увереност, че Бойко Борисов е договорил с чешкия си колега Анрдей Бабиш сделката на скромната пазарджика фирма "Инерком" с ЧЕЗ.

Задаваме и въпроси към чешкото правителство с очакване за отговори спазено ли е чешкото законодателство, какви гаранции са дадени, от кои банки, от кои офошорни компании са се ангажирали по сделката. ЧЕЗ изпълнило ли е условията да предупреди българското правителство за сделката, заяви Нинова след срещата.

Отговорността за случилото се не е на правителството на Чехия, а на правителството на България и персонално на Борисов. Вчера премиерът беше изобличен в лъжа и от чешкия премиер, което е абсолютно недопустимо, подчерта Нинова, преувеличавайки недоразумението около това кой точно е изпратил на Борисов документите за ЧЕЗ. Министър-председателят каза във вторник, че след телефонен разговор с Бабиш получил документи за финансирането на сделката, които внесе в секретното деловодство на парламента да ги четат депутатите. В сряда обаче Бабиш отрече той да е изпращал каквото и да е на Борисов, а впоследствие се разбра, че това е направил чешки зам.-министър, който е в надзора на ЧЕЗ, където чешкото правителство държи близо 70%.

Нинова се закани, че БСП ще се обърне към българския или чешкия съд с колективен иск за спиране на сделката, поради което социалистите започвали подписка сред клиентите на ЧЕЗ у нас, които могат да се конституират в дело като трета заинтересована страна.

Това е чисто популистки ход, но най-вече ненужен, тъй като сделката вече е така или иначе провалена, след като банки, обещали финансиране по нея, вече са оттеглили писмата си заради политическия скандал.

Споделяне

Още по темата

Още от България