Скандалът с детските градини в София уволни само шеф на дирекция

Скандалът с детските градини в София уволни само шеф на дирекция

Пълният хаос около записването в столичните детски градини заради блокиралия сайт, за чията изработка общината даде 400 000 лева, доведе до уволнението единствено на директора на дирекция “Образование“ в Столичната община Камен Йорданов. Кметът Бойко Борисов реши да запази на поста зам.-кмета по въпросите на образованието Йорданка Фандъкова, въпреки че неин пряк ресор са детските градини.

В понеделник Фандъкова подаде оставка заради провала на сайта. По същото време Бойко Борисов беше на гости на президента на “Реал” (Мадрид) Рамон Калдерон и не реагира на постъпката ѝ.

Междувременно по случая с провалилото се електронно записване в забавачниците течеше проверка на Столичния инспекторат. В четвъртък от “Московска“ 33 съобщиха, че отговорността се простира до Камен Йорданов. Като шеф на дирекция той не е издал заповед за приемане на работата на сайта. Той е трябвало освен това да определи комисия, която да провери сайта и след това, ако има възражения, да ги съобщи. От съобщението на общината до медиите обаче не става ясно с както му е била вменена отговорността точно Йорданов да приеме сайта.

“Кметът на София отхвърля оставката на зам.-кмета Йорданка Фандъкова, тъй като тя не е ангажирана пряко с приемането на информационната система“, се казва още в съобщението на пресцентъра на СО.

На сайта на Столична община бяха качени и значителен брой искания от неправителствени организации, които се обявяват против оставката на Фандъкова. Първи в редицата е Синдикатът на българските учители на Янка Такева, който достига до извода, че “въвеждането на всяка нова електронна система винаги носи подобни рискове и това трябва да бъде отчетено“. Това обаче явно не е било отчетено от СО, тъй като бе уволнен шефът на дирекция “Образование“.

Следва искане от Сдружението на директорите в средното образование в Република България, който настоява именно Фандъкова да продължи реформите в столичното предучилищно образование. Столичната организация на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България от своя страна изразява “категоричното си несъгласие с подадената оставка“, защото “зам.-кметът е допринесъл за истински позитивни промени в образование.

Не остават по назад Съюзът на артистите в България и Съветът по туризъм, които също молят Борисов да не уволнява Фандъкова.

На малко по-различна позиция са опозиционните политически групи в Столичния общински съвет на БСП и ДСБ. Според тях Фандъкова, която вече трета година е зам.-кмет по образованието, носи пряка отговорност за увеличаващия се недостиг на места в детските градини, което е довело и до хаоса с блокиралия сайт.

Споделяне

Още от България