Скандалът с джиповете: Вътрешният министър на Борисов го обяви за напълно невинен

"Очевидно паметта на министър-председателя се нуждае от освежаване", отговориха от президентството

Скандалът с джиповете: Вътрешният министър на Борисов го обяви за напълно невинен

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски обяви, че нито едно от трите правителствата на Бойко Борисов няма вина за обществената поръчка за джиповете на МВФ, за която ОЛАФ е открила нарушение. Терзийски е заявил това на правителственото заседание в сряда и разменените между него и премиера реплики бяха разпространени от пресслужбата на МС.

Това е третият пореден ден на взаимни обвинения между "Дондуков" 1 и "Дондуков"2. Управляващите заявиха, че поръчката е от времето на президентския съветник Пламен Узунов, който бе служебен вътрешен министър през 2017 г., докато държавният глава твърди, че това не е вярно, тъй като договорът за джиповете, доставени от бизнесмена Гриша Ганчев, е подписан от третия кабинет на Борисов.

Както обикновено, "крадецът вика дръжте крадеца" и все някой му е виновен на това президентство, възмущава се министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

По-късно от президентство коментираха лаконично, че "паметта на министър-председателя очевидно се нуждае от освежаване след като на 7 октомври 2018 г. от мястото на събитието се хвали пред медии с усвоените от правителството му средства и доставените автомобили, а днес няма спомен за обществената поръчка, договорена от подчинената му администрация".

От "Дондуков" 2 отново призоваха за "пълно осветляване не само на този случай, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо и преустановява да взима отношение към този изкуствено раздухван в медиите сценарий".

"Нито първото, нито второто, нито третото Ви правителство..."

Министър Терзийски от своя страна напомнил, че лично премиерът Борисов в предишния му мандат успя да договори с тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер 160 милиона евро за България във връзка с миграционния натиск и охраната на външната граница на Европейския съюз.

"При договарянето на проектите с експертите от Европейската комисия се стигна до договореност да бъдат закупени високопроходими автомобили за нуждите на националната полиция. Средствата беше логично да се разходват по най-добрия начин и в пълен обем", докладвал той. За целта са били сформирани експертни съвети, които да разработят техническите спецификации за автомобили от най-висок клас.

"По време на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори", обяснил Терзийски и изразил недоумение какво е наложило да се изберат не толкова качествени автомобили.

"Нито първото, нито второто, нито третото Ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация", заявил вътрешният министър и изразил надежда, че след като има доклад, изпратен до прокуратурата, и има образувано досъдебно производство, ще се установят виновните лица за тази ситуация.

"Месец служебно правителство, над 100 тира с цигари контрабандно са влезли за този един месец. И веднага с идването на третото ни правителство е спряна контрабандата. Смятайте колко пари са и къде са отишли", коментирал Борисов.

"Вече си обяснявам защо толкова много искаха да има служебно правителство", добавил той и напомнил за направеното за месец по отношение на изтребителите.

Президентът Радев, който е бивш командир на ВВС, настояваше да се изберат изтребители на шведската компания Gripen, докато правителството предпочете американските F-16 на американската компания Lockheed Martin.

Пореден скандал 

Последният скандал избухна след като Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи в понеделник, че настоява България да върне 6 млн. евро европейско финансиране заради нередности с обществената поръчка за покупката на 290 високопроходими автомобила за МВР.

Откритото от ОЛАФ нарушение е едностранна промяна на тръжните условия - вместо високопроходими автомобили МВР е избрало да осигури автомобили от друг клас (SUV).

Ден по-късно прокуратурата обяви, че е присъединила сигнала на ОЛАФ към дело за търговия с влияние. Такова обвинение бе предявено миналата година към президентския съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов. От държавното обвинение не споменаха името му, но обещаха подробности скоро.

Споделяне

Още по темата

Още от България