Скандалът с избора на Варненски митрополит може да доведе до ново гласуване

Единият кандидат се оттегли, отвратен от купуването на гласове при гласуването

Епископ Игнатий

Тежък скандал разтресе избора на двама кандидати за митрополит на Варненската епархия. В неделя 30 епархийски избиратели - 15 църковни служители и 15 миряни - избираха кандидати за нов владика на епархията на мястото на починалия през лятото Кирил, който се удави в морето при неясни обстоятелства.

Кандидатите бяха 13 епископи: Крупнишки Инокентий, Месемврийски Яков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис, който е игумен на Бачковския манастир, Проватски Игнатий, който е викарий на Сливенския владика, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Мелнишки Серафим.

Според процедурата избирателите трябва да излъчат двама кандидати. От тях след седмица Светият синод избира митрополита на Варненскатата и Великопреславска епархия.

В неделя бяха избрани епископите Агатоникийски Борис и Проватски Игнатий.

Още след избора скандалът започна да набира скорост, защото избиратели сигнализираха, че е текло мощно купуване на гласове, извършвано от приближени на Борис и на един от останалите 13 кандидати - Величкия епископ Сионий. Сред миряните във Варна се надигна вълна на негодувание и се чу призив за оспорване и отменяне на избора.

В понеделник единият избран кандидат - Проватският епископ Игнатий - обяви, че се оттегля от избора, а мотивите му са, че изборът е бил опорочен и другите двама кандидати Борис и Сионий трябва да понесат наказания.

Игнатий е изпратил писмо до Светия синод, в което съобщава за опорочаването на избора.

"Целият избор и всичко около него беше един фалш, една грозна инсценировка", каза епископ Игнатий пред БНР.

"Имам предвид всичката тази информация, която излезе, че епископ Борис е плащал на избиратели, че епископ Сионий е плащал на избиратели. Трябва да се прекъсне тази практика, да не говорим, че те трябва да понесат съответни наказания, както е според правилата на църквата", коментира епископът.

Оттеглянето на един от двамата кандидати означава, че изборът се проваля и следващата седмица Светият синод няма да може да гласува за Варненски митрополит, както предписва уставът на православната църква.

Светият синод запази мълчание по скандала. А варненски миряни обявиха, че свикват протестен митинг в 18 часа в понеделник под наслов "за морал в църквата". Започнала е подписка и за незабавна отмяна на проведения в неделя избор.

Църквата е изправена пред трудни момента за преодоляване. Само преди два дни почина неврокопският митрополит Натанаил и оваканти владишкото място. Без титуляр е и Русенската епархия, след като нейният владика Неофит бе избран за патриарх и стана приемник на починалия по-рано Максим. Така синодът е без трима членове, като се добави и мястото на починалия варненски владика Кирил.

Споделяне

Още по темата

Още от България