Скандалът с изчезналите лични данни на британци се задълбочава

Скандалът с изчезналите лични данни на британци се задълбочава

С писма до няколко милиона семейства, британските власти съобщават, че двамата диска с техни банкови данни “вероятно все още са във владение на правителството”, съобщи ББС. Полицията продължава издирването на дисковете с лични данни на 25 милиона души, които бяха изгубени от данъчната служба. Според ведомството има голяма вероятност информацията да не е попаднала в ръцете на престъпници.

Междувременно британската полиция започна разследване по информации, че още два диска, за които се предполага, че съдържат поверителна информация, са изчезнали.

Консерваторите вече призоваха министрите от кабинета на премиера Гордън Браун да разкажат на гражданите истинската версия за изгубването на данните. Торите заявиха, че опитът на данъчната служба да спести пари като не плаща на IT-фирма за преместване на чувствителната информация е причина за гафа. Департаментът бил под натиск да ограничи разходите си.

В сряда министър-председателят Гордън Браун се извини за допуснатата грешка като обясни, че тя се е случила заради неспазване на правилата, а не заради липса на бюджетни средства. Той нареди пълна проверка във всички правителствени служби, за да се установи дали информацията се пази надеждно.

Истинска истерия се разгаря във Великобритания около сагата с изчезналите дискове. Хиляди граждани на страната започнаха спешни смени на ПИН-кодове на банковите си сметки. Експерти препоръчаха кодовете да бъдат променени и особено ПИН-номерата, в които има дати на раждане, защото тези данни се съдържат в изгубените дискове.

Двата компютърни диска съдържат лични данни на всички семейства във Великобритания с деца под 16 години, за които се полагат детски помощи.

В тях фигурират имена, адреси, дати на раждане, номер на застраховката и в някои случаи банкови детайли.

Министърът на финансите Алистър Дарлинг призова хората да следят внимателно банковите си сметки. Тя хвърли вината върху младши служители в данъчната администрация, които са пренебрегнали процедурите за сигурност при изпращането на информацията с данни за детските помощи за инспекция в Националната одиторска служба.

Директорът на Данъчна администрация Пол Грей подаде оставка. По информация на ББС виновник за случилото се е 23-годишен служител, който вече е уволнен дисциплинарно.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа