Бившият посланик във Ватикана Владимир Градев:

Скандалът с кандидатурата на Маричков – син се използва, за да принизи дипломацията ни

Кирил Маричков - син

Според бившия посланик във Ватикана Владимир Градев с отхвърлената от Светия престол кандидатура на Кирил Маричков – син "някой е искал да предизвиква излишни скандали, да предизвиква нездрав интерес, да свежда нашата дипломация до някаква... до жълтата преса и до чалгата".

"Против това ние трябва да реагираме", посочи Градев пред БНР без да уточни кой би имал интерес от скандалите около случая.

"Чалгата не трябва да навлиза в нашата дипломация, жълтата преса не трябва изпълва нашата дипломация. Едно време нашите служби бяха много добри по активни мероприятия. Вие си спомняте различни наши посланици, особено в началото на периода след 1989 година - когато бъдат малко неудобни, веднага излизаха компрометиращи материали срещу тях, за да бъдат провалени", каза още Градев, който е католик, доктор на философските науки и беше български посланик във Ватикана по времето на визитата на Йоан Павел II у нас през 2002 г.

Светият престол отказа да приеме Маричков-син за посланик, какъвто е бил и дядо му, като до този момент в съответствие с дипломатическите правила не е коментирал официално каква е причината за това решение. Според неофициална информация обаче то се дължи на гей сцена в негов роман. Порталът на българите в САЩ и Канада bg-voice пък съобщи, позовавайки се на неназовани дипломатически източници, че Маричков-младши нямал официално нито ден трудов стаж, а според българската общност в Италия се представял за адвокат без обаче да има право да извършва юридически услуги. Причината е, че италианското общество на адвокатите седем пъти отхвърляло молбата му за присъединяване.

"Всякакви спекулации, всякакви неща излизат, както и не бих по никакъв начин си позволил да коментирам личността и фактите. Не съм виждал автобиографията официално на г-н Маричков и не бих си позволил да кажа абсолютно нищо по този случай, има си компетентни органи, има си Министерство на външните работи, има си правителство и президент, които именно те би трябвало да се попитат кого и защо изпращат и действително би трябвало да се говори за тези критерии. Работата на всички нас е да изискваме максимално адекватни обяснения и ясни критерии", коментира още Градев.

Маричков -син бе предложен за посланик през февруари, с групата нови дипломатически назначения, подписани от президента Росен Плевнелив. Независимо от забавянето на агремана, а след това и отказа, българското правителство вече пети месец не е съобщило, че предлага нов посланик.

На сайта на Външно министерство пък все още за посланик във Ватикана е посочен Никола Калудов, който бе един от посланиците, работили за бившата Държавна сигурност.

Макар казусът да е известен в България, през последните дни бе забелязан и от световните медии, което привлече наново вниманието към него.

"След като агреманът не се получи в продължение на месец-два, е ясно, че кандидатът за посланик не е желан, и следователно нашата страна би трябвало бързо да помисли за достойна друга кандидатура", посочи още Градев.

Друг бивш посланик на България във Ватикана Валентин Божилов пък резюмира случая с това, че е била представена една неудачна кандидатура за посланик от гледна точка на Ватикана.

"Вижте, критерии различни има по света. Нашите критерии са толкова вариращи през последните 20 години, че трудно е да се говори за някакви ясни критерии. Но все пак нещата, които проникнаха в средствата за масова информация, верни или неверни, защото аз нямам достоверна информация, показват, че има смущаващи факти - това, че човекът няма нито ден дипломатически опит, че е живял в Италия, че по всяка вероятност има двойно гражданство, и италианско и българско, че може би е, така да се каже, изповядвал идеи, които не са в унисон с принципите и разбиранията на Ватикана като държава и като църква", обясни Божилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България