Скандалът с къщите за гости "уволни" зам.-директорка на фонд "Земеделие"

Засега правителството е установило 32 мними къщи за гости

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Зам.-директорката на Държавен фонд ”Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова е подала оставка по искане на премиера Бойко Борисов.

Причината е информация, че телефонът ѝ е обявен в сайт за резервации (www.hoteliinfo.com) на къща за гости ”Тара“ в с. Юндола. Предстои да бъде извършена проверка, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

По-рано във вторник премиерът Борисов се закани, че ако има виновни за нередности около къщите за гости, те ще бъдат уволнявани и предавани на прокуратурата.

В момента фондът проверява 746 къщи за гости, построени между 2007 и 2013 година.

До момента са проверени над 110 къщи за гости като са наложени санкции за над 10 милиона лева.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов съобщи по време на правителственото заседание във вторник, че за 32 къщи субсидията трябва да бъде напълно възстановена. 

Къщите за гости са обект и на мащабна прокурорска проверка. Скандалът се изостри, след като държавното обвинение повдигна обвинения на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев заради къща за гости край Сандански. 

”Виновните да се уволняват”

”Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно”, коментира от своя премиерът Бойко Борисов.

Той посочил, че целта на Програмата за развитие на селските райони е била да подпомага туризма и много от къщите се използват по предназначение.

”За съжаление винаги се намира някой, който да опорочи програмата и затова към днешната дата ние новата програма не я отваряме”, е посочил Борисов, цитиран в съобщението.

Той е отбелязал, че се проверяват всички къщи.

"Разпоредил съм и бизнес-плановете да им проверят, защото по бизнес-план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не", е добавил още премиерът Борисов.

Държавата може да си върне къщите за гости

На този фон бившият земеделски министър Мехмед Дикме коментира, че държавата може да си върне имотите, построени като къщи за гости, ако се докаже, че те не са използвани по предназначение.

Европейската субсидия може да стане изискуема, каза Дикме пред бТВ.

По думите му основният виновник за злоупотребите е контролиращият орган в лицето на ДФ "Земеделие".

”Фонд ”Земеделие” допусна безогледно да се строят къщи, за които ако предварително бяха направени разчетите и анализите, щяха да разберат, че това са къщи за лично ползване, а не за обществено”, коментира Дикме.

”Например можеш за 300 000 евро да си направиш къща и по програмата да ти върнат 200 000 евро. Tака си правиш една райсkа къща”, каза той.

Бившият земеделски министър обясни, че се връщат до 70% от вложените средства.

Той коментира и случая с къщата за гости на Александър Манолев.

Според Дикме там става дума по-скоро за злоупотреба със служебно положение. КПКОНПИ и прокуратурата наистина трябва да го проверят, смята той.

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев е обвиняем заради къщата за гости в Сандански. Според прокуратурата той и собственикът на фирмата, получила финансирането, са представили неверни данни, за да си осигурят пари по европроект в размер на близо 400 хиляди лева.

"Проблемът е и в експлоатацията на тези къщи. Прокуратурата след проверката не може да повдигне обвинение на тези хора, които към настоящия момент не използват къщите (за обществено ползване), защото не са извършили някакво престъпление. Престъпление ще бъде ако не са спазили процедурата и са взели неправомерно субсидията", коментира Дикме.

Споделяне

Още по темата

Още от България