Скандалът с манипулираните от "Фолксваген" данни за вредни газове се разраства

Шефът на "Порше" може да оглави компанията

Скандалът с манипулираните от "Фолксваген" данни за вредни газове се разраства

Скандалът с дизеловите двигатели на VW e основна тема в германските медии във вторник. Регулаторните органи в САЩ наредиха на немския автомобилен гигант "Фолксваген" да изтегли от пазара половин милион коли заради устройство, което прикрива истинските нива на вредните емисии, предаде Би Би Си. Мярката засяга модели, произведени в периода 2009-2014 г.

Става въпрос за софтуер, който позволява на автомобилите да преминат лабораторните тестове, дори когато те отделят вредни емисии 40 пъти над допустимия стандарт.
Американската агенция за защита на околната среда (EPA) напоследък възприе по-остра позиция спрямо нарушенията на Закона за чистотата на атмосферния въздух в САЩ, коментира Би Би Си.

"Шпигел" съобщи, че ЕРА ще провери и дизеловите двигатели на "Даймлер" и BMW, които внасят коли в САЩ.

Във вторник “Фолксваген“ VW съобщи, че проблемът се отнася до 11 милиона автомобили в целия свят. Става дума за двигателите от типа EA 189, при които е открито голямо разминаване на нивото на вредните емисии при пробни измервания и при реалната работа на двигателя. Механизмът, разработен от "Фолксваген", разпознава кога превозните средства са подложени на тестове и занижава показанията за вредни емисии. При ежедневна употреба контролът върху вредните емисии се изключва.

Експерти изчисляват, че справянето с проблема ще струва на компанията поне 6.5 милиарда евро.

Акциите на „Фолксваген“ загубиха 20% от стойността си на фондовата борса във Франкфурт след разкритието, че групата е мамила при проверките за замърсяването на въздуха в САЩ, предаде AFP, цитирана от Фокус.

Много брокерски къщи ограничиха препоръките си за закупуване на акциите на „Фолксваген“, а германското списание Manager Magazin обяви, че компанията ще спре да продава дизеловите си модели в САЩ.

Заради скандала пък бордът на директорите на “Фолксваген“  ще отстрани от поста главния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн на заседанието си в петък. Това твърди всекидневникът "Тагесшпигел", позовавайки се на източници от борда на най-големият по продажби производител на коли в света.

За негов наследник изданието посочва Матиас Мюлер, главен изпълнителен директор на "Порше".
Говорител на компанията нарече "отвратителни" твърденията на изданието, но натискът над Винтеркорн расте от акционери, инвеститори и медии.

От 2007 г. насам Винтеркорн отговаря за изследванията и разработките, както и за бранда "Фолксваген". "Той или е знаел за случващото се в САЩ, или то не му е било докладвано. В първия случай трябва да подаде оставка незабавно. При втория трябва да се отговори защо толкова масово нарушение не е било докладвано на ръководството, след което нещата пак ще загрубеят", коментира за "Ройтерс" Арнд Елингхорст, анализатор от Evercore ISI.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес