Скандалът с налетите 191 млн. лв. в "Южен поток" отива в прокуратурата

Въпреки министерската забрана БЕХ даде ход за увеличение на капитала на проектната компания, но засега няма авансови плащания за старт на строежа

Скандалът с налетите 191 млн. лв. в "Южен поток" отива в прокуратурата

Допълнителни 191 млн. лв. все пак са налети от "Българския енергиен холднг" (БЕХ) в проектната компания за изграждане на газопровода "Южен поток", в която държавното дружество държи 50%, а останалите са на руската "Газпром". Това е станало въпреки изричната забрана на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Поради тази причина казусът ще бъде предаден на прокуратурата. МИЕ вярва, че действията на ръководството на "Южен поток България" не защитават интересите на Българския енергиен холдинг и възнамерява да отнесе случая към правоохранителните органи, съобщиха от ведомството. От кабинета на служебния вицепремиер Екатерина Захариева обясниха, че това означава, че ще бъде сезирана прокуратурата.

Ведомството в същото време обяснява, че увеличаването на капитала на "Южен поток България" с въпросната сума "само по себе си не представлява начало на строителството на проекта, а позволява да продължат подготвителните работи по него".

Дори и така обаче това е нарушение на поисканото от Европейската комисия прекратяване на всякакви дейности по проекта в България до привеждането му в съответствие с европейското законодателство.

По-късно през деня от "Южен поток България" публикуваха на сайта на проекта съобщение, в което се посочва, че "по предписание на Европейската комисия компанията е преустановила оформянето на поръчки и договори за строежа на газопровода "Южен поток" на територията на републиката".

"В момента компанията изпълнява подготвителни работи по реализацията на проекта, спазвайки националното и европейското законодателство", пише още в съобщението. В него компанията, която редовно отказва информация за дейностите по проекта с мотив "търговска тайна", посочва още, "че при строежа на газопровода, "Южен поток България" се придържа към принципите за прозрачност и отчетност, за да отговаря проектът на нормите на Европейския съюз".

Решението за увеличаването на капитала на "Южен поток България" до 397.6 млн. лв., чието вписване в Търговския регистър Щонов е наредил да бъде спряно, е станало факт, след като ръководството на "Южен поток България" не се е съобразило с нареждането на министъра.

Междувременно вицепремиерът Захариева и икономическият министър Васил Щонов заминаха във вторник за Брюксел, където ще имат среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, на която със сигурност ще бъде обсъден въпросът с уж спрения от българските власти проект.

От пресцентъра на МИЕ отказаха да коментират пред Mediapool дали ще бъде отстранен българският изпълнителен директор на "Южен поток България" Владимир Инков, който фактически излиза, че е саботирал началника си. Инков бе назначен на поста от правителството на Пламен Орешарски през юли 2013 г. като преди това оглавяваше за кратко "Националната електрическа компания" (НЕК).

От ведомството посочват, че действията на ръководството на “Южен поток България” представлява нарушение на протоколно решение на министър Васил Щонов от 11 август 2014 г. да се прекратят всички действия по проекта до привеждането му в съответствие с европейското законодателство.

На 7 август 2014 г., веднага след встъпването си в длъжност, министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов е изпратил писмо до БЕХ с нареждане да се преустановят всички действия по изграждането на газопровода “Южен поток”. На 8 август 2014 г. Щонов се срещнал с изпълнителните директори на “Южен поток България” и БЕХ, но не се посочва изрично дали в разговора е участвал и руският шеф на "Южен поток България" Игор Елкин.

На тази среща министърът подчертал необходимостта от прекратяване на по-нататъшни действия по проекта и набелязал следващи стъпки по привеждането му в съответствие с европейските изисквания, които обаче не са цитирани от ведомството.

На 11 август Щонов издал протоколно решение за прекратяване по-нататъшни действия по проекта. В същия ден, изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен изпратил нарочно писмо до Алексей Милер, председател на управителния съвет на “Газпром”, с копие до ръководството на “Южен поток България”. С него изрично се разпореждало ръководството на “Южен поток България” да не предприема стъпки към увеличаване на капитала си и да не предприема действия, свързани със започване изпълнение на договора за инженеринг, реализация и строителство на газопровода.

Въпреки това, на 12 август, в 16:23 ч. ръководството на "Южен поток България” подава заявление за увеличаване на капитала на дружеството, което е вписано в Търговския регистър на 18 август, описват хронологията от МИЕ.

От министерството уточниха още, че съветът на директорите на "Южен поток България" се състои от пет члена и всички решения се взимат единодушно. Компанията се представлява от двама изпълнителни директори заедно. Старт на изграждането на газопровода на българска територия ще се осъществи едва след извършване на авансови плащания към изпълнителите на проекта (българско-руски консорциум), което е възможно само след подпис и на двамата изпълнителни директори на "Южен поток България". Не е изключено обаче това да стане, което ще направи "Южен поток" необратим или поне ще доведе до финансови претенции от страна на изпълнителя.

Скандалът с поредните действия на България по "Южен поток" вероятно ще се отрази върху започналата в началото на юни от ЕК наказателна процедура срещу България поради съмнения, че проектът не съответства на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет и при избора на изпълнител за изграждането на българското трасе са нарушени правилата на европейския вътрешен пазар.

Служебното правителство за пореден път обяви, че подкрепя проекта "Южен поток“ на българска територия, но той следва да се реализира единствено при пълно спазване на европейските правила, но в същото време не е обявено какви точно действие ще предприеме кабинетът на Георги Близнашки за привеждането на газопровода в съответствие с европейското законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес