Скандалът с насилствено отнетите от баща им деца в Асеновград се разраства

Комисията за децата, младежта и спорта съвместно с представителите на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред да изяснят случай в Асеновград, където представители на местната социална служба, охранявани от полицията и в присъствието на дипломати на чужда държава, отнели две деца от баща им. Това предложи председателят на парламента Георги Пирински след настояване от страна на депутата от ПГ на Движение "Напред" Любен Дилов.

Повод за искането са, излъчените в четвъртък телевизионни репортажи, от които се вижда потресаващ опит за отвеждане на деца от баща им против волята им.

Осемгодишната Николета и седемгодишният ѝ брат Павел са деца от смесен брак между българин и полякиня. Родителите не са разведени. Децата живеят вече две години заедно с баща си Тодор Василев в Асеновград, след като мъжът решава да се върне от Полша с децата в България. Бащата твърди, че майката страда от сериозна алкохолна зависимост, която го принудила да вземе децата и да се прибере.

Тогава обаче съпругата му Барбара подава жалба в полския съд, че децата ѝ са отвлечени. В България се завежда дело за международно отвличане на деца по международната Хагска конвенция. Български съд застава на страната на майката, издаден е изпълнителен лист за връщане на децата в Полша, въпреки категоричната им воля да останат при баща си. Той твърди, че пред съда исканите от него свидетели не са били допуснати, отказана е и медицинска ескпертиза на майката.

"Репортажът от Асеновград беше не по-малко потресаващ от станалото край Ямбол. По един безпрецедентен и ужасяващ начин две деца бяха взети от баща им, влачени по улицата, блъскани, бити, биеха се възрастни около тях и накрая децата бяха натоварени в кола на чуждо посолство и откарани на някъде", заяви в парламента Дилов. Той посочи, че не дискутира правния казус, който е довел до това насилствено отнемане на деца, но иска спешно информация "за едно безпрецедентно, ужасяващо и жестоко поведение" от страна на социални работници и полицията, която трябваше да охранява събитието и да го прекрати, когато види в какво се превръща то.

Въпреки потресаващите кадри, от които се вижда как децата крещят и не желаят да бъдат отвеждани, от Агенцията за социално подпомагане обявиха, че служителите ѝ са действали професионално по случая. Оттам съобщиха, че към момента малкият Павел "е укрит при негови близки", поради което не може да бъде предаден в посолството, където бе откарана сестра му.

По информация на бащата на децата Николета вече заминала за Полша. Пред Дарик радио той заяви, че момичето вероятно е било изведено от страната през нощта със самолет. По думите му майката Барбара е извела Николета без необходимите за това документи и не е ясно как е преминала през граничния контрол. Той допуска, че това е станало със съдействието на полските дипломати у нас.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) пък се оказа изненадана от случващото се.

В петък оттам обявиха, че са се самосезирали по случая след публикация на вестник "Марица". Иначе в агенцията не бил постъпвал сигнал нито от държавен орган, нито от родителите на децата, относно принудително им предаване.

Следобед около стотина души се събраха пред паметника на Патриарх Евтимий и отидоха пред посолството на Полша, където на мирен протест изразиха недоволството си от случая с двете деца.

Междувременно от посолството излязоха със съобщение до медиите, в което се посочва, че Полша няма да води публичен диспут по въпроса с влязлото в сила съдебно решение. В позицията на посланика Анджей Папйеж се казва: "Посолството на Република Полша в София благодари на всички държавни институции на Република България за стриктните и професионални действия по делото за връщане на отвлечените деца на семейство Василеви.

Посолството изразява съжаление, че някои медийни предавания по този случай далеч не са обективни. Те предизвикват ненужни емоции сред обществото, което не допринася за сполучливото приключване на въпроса". Оттам изразяват мнение, че в името на спазване на закона, второто отвлечено дете трябва да бъде върнато на майката.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?