Според контракомпромат, подкрепящ позицията на Борисов и Цветанов

Скандалът с незаконните бюлетини в Костинброд "поръчан" от Делян Пеевски

Мейлът, от който е изпратено анонимното писмо, съвпада с името на зам.-главния прокурор Сарафов

Жандармерията пази в събота печатницата "Мултипринт" в Костинброд. Снимка: БГНЕС

По-малко от 11 часа преди началото на пресконференцията на прокуратурата, на която трябва да бъдат разгласени подробности от акцията в Костинброд, при която бяха открити 350 000 незаконни бюлетини в печатницата "Мултипринт", на редакционния мейл на Mediapool бе получено анонимно писмо, според което въпросният скандал е "поръчан" от медийния магнат и избран за депутат от ДПС Делян Пеевски.

Текстът е издържан в стила на компроматите, станали обичайна практика в отминалата предизборна кампания, като за разлика от предишните, този подкрепя изцяло позицията на експремиера Бойко Борисов, който определи разкритията за бюлетините като "долна инсинуация". Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пък прозря участие на прокуратурата в сценарий срещу ГЕРБ.

Мейлът, от който е изпратено писмото съвпада с името на един от зам.-главните прокурори – Борислав Сарафов. Според него подготовката на целия скандал с откритите бюлетини, отпечатани над бройката, разписана в договора между Министерския съвет и печатницата, собственост на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, е започнала още през март.

"Към вас се обръщат група достойни прокурори, на които им писна да бъдат използвани. В прикачените файлове ще се запознаете с истината за Костинбродския случай. Правим това, защото сме притискани да мълчим, заплашвани дори с физическа саморазправа от бабаитите на един медиен бабаит. Заради истината и животът на децата ни, заради това, че все някога и все някъде тези редове ще останат", започват обръщението си неизвестните автори.

Към увода им са прикачени общо четири текстови файла, които представляват факсимилета от два сигнала за готвени манипулации на парламентарния вот, подписани от Мая Манолова от БСП, постановление за образуване на разследване за престъпление по служба, както и снети на 10 май обяснения от Йордан Бончев за това, че намерените бюлетини са технологичен брак.

"Граждани твърдят, че се подготвя фалшифициране на преброяването на изборните резултати, като изразяват основателни съмнения, че е възможно в това да са замесени ръководни лица от фирма "Информационно обслужване" АД. Съмненията им касаят изпълнителния директор на компанията г-н Ивайло Филипов и председателя на Съвета на директорите г-н Валери Борисов. В сигналите твърдят, че е възможно двамата да съдействат за изкривяване на резултат в полза на ПП ГЕРБ, използвайки високите си административни позиции", пише в сигнала на Манолова, факсимиле от който фигурира в анонимния мейл.

Прикачените документи не потвърждават по същество изложеното в писмото, а очевидно удостоверяват, че неговите автори имат достъп до данни, представляващи следствена тайна, които до момента не са изтичали в медиите.

В неговото начало се описва, че "от години българската прокуратура се използва като боксова круша, удобен виновник, репресивна томахавка за разчистване на политически сметки", като с възмущение е отбелязано, че "на тези избори обаче чашата преля, помията замириса много и вместо като арбитър, българската прокуратура зае ролята на съдник, изпълнител, лакей на политико-олигархичната прослойка".

Авторите изразяват и съжаление, че надеждите им "тези избори да бъдат спечелени от този, който е по-добър като политик, а не от този, който е съумял да вкара повече сигнали срещу опонентите си, да даде повече пари на приятелите си с червени тоги" са останали напразни.

В писмото дори е поместено значението на думата "компромат" в тълковния речник и Уикипедия, като се добавя, че анонимните "достойни прокурори" са убедени, че "компроматите са два типа: измислени (инсценирани) и действителни. Едните (вторите) са съзидателни, другите (първите) – клевета (разрушителни). Може би прокуратурата трябва да държи сметка за тази особеност. Или да дефинира всичко, което се случва като сигнали, минаващи през прокуратурата за доброто на страната, а не за интересите на олигархията".

"Политици, медии, експерти, които открито или прикрито се опитват да внушат идеята, че изтеклите в медията на Делян Пеевски  "потресаваща" операция на ДАНС и прокуратурата в Костинброд е истина…. Ама не е!!! Това беше и ще се докаже, че е предизборен компромат, кал, пъклен план и заговор. Това е започнато още в края на март, сами се сещате защо излезе в деня на предизборно мълчание. Не е заради волята за информираност и прозрачност", продължава текстът.

Авторите се възмущават и от поведението на своите колеги в прокуратурата, които "видимо от птичи поглед, без далекоглед и от близо, без микроскоп за всички нас" са били "наети за поръчката на Делян Пеевски и Сергей Станишев".

"Мая Манолова също беше наемник, трепереше докато пускаше сигнала, защото отдолу както е видно стои нейният подпис. Но те я увериха, че ще я пазят, че ще се задействат, че ще се разшуми и ще има разследване. Но това означава главният прокурор Цацаров да разследва например себе си, изваден от масонския подземен свят, което няма как да се случи. Видяхме и ще продължим да гледаме как прокурори наричат чинно и послушно и сега с прозвището "шефе" Делян Пеевски, а Мая Манолова трепери в кюстендилско как ще свърши всичко. Защото при тези работи скалъпените винаги има предател, нарушител на омертата", се казва още в анонимният имейл.

Според авторите му обвинителите в момента работят в "царството с трите зли вещици – прокуратура, медии, олигархия (може и много повече) Цацаров, Делян Пеевски и БСП, командвана от старите апаратчици на ДС".

"Е край, писна ни да се правим на омагьосани…. Искаме край на чудовищните "спектакли", край на богатите месии, край на тарикатското използване на двусмислените белези и норми на демокрацията! Надяваме се да проследите всичко, което ви изпращаме, да видите, че нищо от това което излезе в пространството за Костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броя на бюлетините, нито целта! Единственото вярно е, че Мая Манолова подаде сигнала, Делян Пеевски го поръча, а Цацаров стана герой, но за кратко… Всички те заслужават позорния стълб. Да са живи и здрави, ще си платят сметките", завършва анонимното писмо.

Скандалът с окритите в "Мултипринт" бюлетини, които според прокуратурата са незаконно отпечатани, избухна в деня за размисъл в събота, след като изпълнителният директор на свързваната с Пеевски ТВ7 Николай Бареков направи няколко последователни включвания от Костинброд, в които обяви, че по негова информация прокуратурата е пресякла опит за мащабна манипулация на предстоящия в неделя вот от страна на ГЕРБ. След няколко часа последва кратко съобщение на прокуратурата, според което в складове на фирмата на Бончев са намерени 350 000 бюлетини, "готови за експедиция". Не се уточняваше обаче къде е трябвало да бъдат превозени изборните книжа, нито коя партия е планирала да се възползва от тях. Нямаше данни и за обвинени лица.

Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров коментира темата лаконично, намеквайки с риторичен въпрос, че преждевременното разгласяване на акцията в медиите е попречило на нейната реализация. Позиция в този дух изрази още в неделя и Бойко Борисов, който разкритикува държавното обвинение и службите, че не са изчакали бюлетините да бъдат разпратени из страната, за да разкрият цялата схема и нейния организатор. Той допусна, че незаконно отпечатаните изборни книжа са били предназначени за БСП и ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?