Скандалът с подслушването влиза в междинния доклад на ЕК

Скандалът с разпространените записи от разговори на шефа на Митниците Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов, министри и депутати ще влезе в междинния доклад на ЕК. Според неофициални европейски източници на него ще бъде отделено доста внимание в очаквания до края на февруари документ, съобщи БТА.

Европейската комисия обаче отказа да излезе с позиция по скандала с подслушването, за което настояват евродепутати-либерали.

Говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че комисията не се занимава със същността на случая с подслушаните разговори в България с участието на висши правителствени представители.

"Това е работа на българските компетентни власти", заяви Марк Грей.

Той добави, че Европейската комисия е доволна от бързия отговор на запитването ѝ дали записите са законно направени, или не. Писмото съдържа и мерки, предприети по случая.

По-рано български евродепутати-либерали поискаха Европейската комисия да се ангажира с позиция за подслушванията у нас. В писмо до комисията от Станимир Илчев и Антония Първанова (НДСВ), Метин Казак (ДПС) и трима техни колеги-либерали от Румъния, Холандия и Люксембург, се посочва, че в България ескалира употребата на специални разузнавателни средства, без да е ясно дали се спазват законовите изисквания и дали това винаги се прави в името на националната сигурност и борбата с престъпността, съобщи БНР.

Либералите искат Европейската комисия да отговори дали положението в България не нарушава човешките права и правото на лична неприкосновеност на гражданите в противоречие с ратифицираните от България европейски харти за правата на човека и основните права. Питането е поставено като "устен въпрос", за който парламентарната процедура предвижда устен отговор от ресорния комисар в пленарната зала и възможност за допълнителни въпроси и мнения от евродепутати.

Очаква се това да стане на сесията през февруари или най-късно през март.

НДСВ предприе офанзива срещу подслушването, в която се включи дори и основателят Симеон Сакскобургготски. Евродепутатът Станимир Илчев вече поиска официално помощ от европейските институции за преструктуриране на българските спецслужби.

Либералите смятат да организират и специални дебати по проблема в пленарната зала на Европейския парламент.

За да бъде вкарана тази тема в дневния ред на европарламента, обаче ще е нужна и подкрепа от други политически групи, като ще се разчита най-вече на гласовете на социалистите и зелените.

Лидерът на Групата на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц вече обяви, че европейските социалисти са загрижени от случващото се в България и искат ясно обяснение от страна на правителството по отношение на тяхното съдържание.

Споделяне

Още от България и ЕС