Скандалът с подслушванията заплашва все повече позициите на Ердоган

Скандалът с подслушванията заплашва все повече позициите на Ердоган

Хиляди хора демонстрираха по улиците на Истанбул и Анкара срещу "корупцията" на премиера Реджеп Тайип Ердоган и поискаха неговата оставка след разпространението в интернет на компрометиращ телефонен разговор, съобщава АФП в сряда.

В отговор на призива на основната опозиционна партия  - Народнорепубликанската партия (НРП), неколкостотин души се събраха на истанбулския площад Таксим - символ на антиправителствените протести от юни 2013 г. Те скандираха "Дръжте крадеца!" и "Правителство, оставка!".

Водени от кандидата на партията за кмет на Истанбул в общинските избори през март Мустафа Саръгюл, активисти на Народнорепубликанската партия раздаваха на минувачите фалшиви банкноти, символизиращи "корупцията" на ислямо-консервативното правителство, което е на власт от 2002 г. След това демонстрантите се разпръснаха без инциденти.

В столицата Анкара няколко хиляди души демонстираха на площад Къзълай със същите лозунги по призива на няколко леви синдиката. Полицията се намеси, за да разпръсне шествие, което се насочваше към парламента, като използва сълзотворен газ. Няколко демонстранти бяха задържани.

За първи път от избухването в средата на декември на политико-финансовия скандал, разтърсил правителството, Ердоган лично бе засегнат от разпространението в понеделник вечерта в интернет на запис на телефонни разговори, в които той нарежда на сина си Билял да укрие големи суми пари.

Ердоган категорично оспори автентичността на записа вчера, обвинявайки бившите си съюзници от движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен в "неморален монтаж" и "долна атака" срещу неговото правителство.

Но този запис предизвика остри реакции в социалните мрежи и от страна на опозицията, която поиска незабавната оставка на премиера.

Още снощи няколко хиляди души демонстрираха в десетина града на страната с искане за оставка на Ердоган. Инциденти със сблъсъци между полиция и демонстранти имаше в Истанбул и Анкара.

В разпространения аудиозапис, както се твърди, се чува как Ердоган нарежда на сина си да се отърве от голяма сума пари при стартирането на разследване за корупция на 17 декември.

Вестник "Хюриет" цитира лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу, който отправи призив към премиера да подаде оставка. "Утре-вдругиден ще излязат нови неща. Съветвам те, или веднага избягай в чужбина, или веднага подай оставка. Този, който ограбва държавата, не може да е премиер", каза Кълъчдароглу.

Вестник "Заман", който е близък до базирания в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, за когото се твърди, че ръководи т.нар. "паралелна държава", пише в заглавие "Ердоган каза първо за записите "дублаж", а след това "монтаж".

Изданието цитира и опозиционния лидер Кълъчдароглу, който посочил, че записът на Ердоган със сина му е бил анализиран и е истински.

Проправителственият в. "Сабах" съобщава, че след направен технически анализ от специалисти от държавната телевизия ТРТ е станало ясно, че записът, на който се твърдеше, че е записан премиерът, нареждащ на сина си да изнесе от дома си голяма сума пари, е монтаж. Специалистите са установили, че на записа са били съединени пет различни разговора между Ердоган и сина му, проведени в различно време.

Координаторът на канал ТРТ HD Кюрсад Йозкьок посочи, че аудиозаписът е "евтин монтаж", пише "Сабах".

Проправителственият в "Стар" също пише в заглавие по повод резултатите от анализа на ТРТ - "Ето ги шокиращите за членовете на паралелната структура резултати от анализа - доказано бе, че това е монтаж". В понеделник "Стар" бе първото издание наред с друг проправителствен в. "Йени шафак", който разпространи твърденията, че седем хиляди турски граждани са били подслушвани през последните години от "паралелната държава" на проповедника Фетхуллах Гюлен.

Близкият до Гюлен в. "Заман" обаче съобщава, че специалисти от звукозаписни студиа също са извършили анализ на аудиозаписа на премиера и сина му, и според тях не става дума за монтаж, а разговорът наистина се е състоял.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?