Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Скандалът с умъртвените от БАБХ птици окончателно мина в зоната на здрача

Агенцията е евтаназирала 11 животни повече отколкото са влезли в страната

5 коментара
Скандалът с умъртвените от БАБХ птици окончателно мина в зоната на здрача

Три месеца след като Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) иззе и уби над 100 екзотични птици в нарушение на два закона и пренебрегвайки съдебно решение, стъкменото постфактум "алиби", че е сторила това заради две проби с потвърден птичи грип не просто издиша, а защитата му се превърна във водевил.

На първо място стана ясно, че БАБХ не е изпълнила задължението си да информира Европейската комисия, въпреки че агенцията в официални отговори до Mediapool твърди, че това е сторено. В последствие обаче БАБХ се отказа тихомълком от тази версия и ... вече смята, че не е било нужно да комуникира случая с ЕК. Това става ясно от отговор по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Министерството на земеделието до неправителствената организация "Четири лапи".

Освен това, колкото повече време минава, толкова повече институцията се оплита в данните си за точния брой на птиците, които е избила. Това е видно от поредица документи, които БАБХ е предоставила по реда на ЗДОИ. От тях така и не се разбира колко птици е иззела агенцията и колко е умъртвила. В различни документи, някои от които издавани в един и същи ден, бройката варира от 119 до 143. Няма отговор откъде идва разминаването, както и защо. А кой ще понесе отговорност за целия скандал, изглежда е въпрос без значение и за агенцията, и за министерството, което ѝ е принципал.

Случаят

В нощта срещу 21-ти февруари в Столичния зоопарк са докарани над 100 птици, които дни преди това са задържани на границата във Видин, защото превозвачът не представя на място документ за превоз на животни. ОДБХ-Видин преценява, че сред птиците има защитени видове и се обръща за съдействие към РИОСВ-Монтана, която потвърждава това и се обръща към Столичния зоопарк, който освен като зоологическа градина е регистриран и като спасителен център.

Птиците са настанени в зоопарка в София за "установяване на видовия състав". За целта се води официална кореспонденция между зоопарка и РИОСВ - Монтана. Птиците пребивават там до понеделник, 26 февруари, снабдени с необходимата маркировка – пръстени - и отделени от останалите обитатели на зоопарка под карантина.

Първоначално се смята, че птиците пристигат от Белгия. Междувременно се появява собственикът им и представя документи, според които те са закупени от Унгария.

На 23 февруари БАБХ-София издава заповед за умъртвяването им. В документа няма мотиви и изясняване на фактическата обстановка по случая. Директорът на зоопарка обжалва заповедта пред Административен съд - София.

На 26 февруари около обед Областната дирекция за безопасност на храните - град София иззема животните, за да ги евтаназира. И го прави два часа по-късно. "Операцията" е ръководена лично от началник отдел "Защита на животните" към ОДБХ-София д-р Емил Славев.

Първоначално от БАБХ твърдят, че ще вземат проби от птиците поради съмнения за птичи грип, защото в "Белгия има епидемия". Когато става ясно, че птиците идват от Унгария, БАБХ заявява, че епидемия имало и там. Според статистиката на Международното бюро по епизоотиите нито в Унгария, нито в Белгия има птичи грип от лятото на миналата година.

Проби така и не се вземат, а веднага след евтаназията БАБХ не отричат това. Нещо повече - часове след умъртвяването, на официален писмен въпрос защо проби не са взети, отговорът на агенцията гласи: "защото птиците могат да бъдат скрит преносител".

Междувременно скандалът се върти из медиите и БАБХ постфактум обявява, че проби са взети и птичи грип е открит при две от птиците.

Действията на БАБХ обаче са в пряко противоречие със съдебно определение.

Според определение по дело 2053 в Административен съд – София град (АССГ) умъртвяването на животните е спряно още на 23 февруари следобед, няколко часа след като Столичният зоопарк подава жалбата срещу ОДБХ-София. Справка в деловодството на съда сочи, че на 23 февруари, петък, в 16.45 ч. решението е изпратено до агенцията в София. Въпреки това обаче в понеделник, вместо да обжалва, каквито са правилата, ОДБХ-София конфискува птиците и ги убива.

От БАБХ твърдят, че не са получили факса.

Според документите в съда БАБХ са известени, защото номерът на факса е подаден от именно от агенцията. Заради статуса на изпратения факс обаче - "без отговор", съдът изпраща и писмена призовка до Софийския зоопарк и БАБХ.

И двете са получени, но във вторник, на 27 февруари, когато птиците вече са убити.

Въпреки това от агенцията казаха пред Mediapool, че ще обжалват определението на съда.

Стъпки в тази посока обаче не са направени, а сроковете вече са изтекли. На въпрос на Mediapool защо това не се е случило, БАБХ отговори: "Определението не е получено в деловодството на Областната дирекция по безопасността на храните - София град".

Справка в деловодството на Административен съд - София сочи, че твърдението не отговаря на истината.

Нарушенията обаче не спират дотук.

Ден след унищожаването на птиците и първоначално неотречената информация, че проби от тях не са вземани, БАБХ съобщи, че две птици са дали положителен тест за птичи грип.

За да се установи еднозначно вярно ли е това или не, Mediapool попита дали и кога БАБХ е изпълнила задължението си да уведоми европейските власти за двете проби за птичи грип, установени при конфискуваните от столичния зоопарк птици.

Съгласно ангажименти, поети от България и вписани в българското законодателство, в срок от 24 часа след установяване на птичи грип, българските власти трябва да информират държавите членки на Европейския съюз, Европейската комисия, както и Световната организация за здравеопазване на животните.

Официалният отговор на БАХБ гласи, че е изпълнила задължението си: "Европейската комисия и държавите членки са уведомени на заседанието на Постоянния комитет по здравеопазване на растенията и животните и безопасността на храните и фуражите, провело се от 28 февруари до 1 март 2018 г. в Брюксел".

Проверка на Mediapool в публикуваните от Европейската комисия документи фигурира само регистрирания случай на птичи грип от област Добрич, но не и този от София. В последствие

в официални кореспонденция с говорителя на ЕК по въпросите за здравето и храните Анка Падурару, както и след справки в допълнителни документи Mediapool установи, че в Брюксел известие за регистриран случай на птичи грип няма. БАБХ продължи да твърди в официален отговор, че ЕК е информирана.

Нова версия: няма нужда да се уведомява ЕК

Очевидно обаче принципалът на БАБХ - Министерството на земеделието - разполага с друга информация, различна от тази, която агенцията предостави на медиите. Ето защо на изрично запитване от "Четири лапи" в официално писмо ведомството твърди: ″Уведомяването на международните европейски и световни институции по съответния нормативен ред се извършва при наличие на птичи грип на Инфлуенца А по птиците – субтип H5 ген или H7 ген, който в конкретния случай не е типизиран/установен″.

Това разминаване между документацията и официалните отговори очевидно не смущава МЗХ, защото обявената от министър Румен Порожанов проверка по случая завърши без да установи нарушения.

Колко са птиците? Няма значение...

Несъответствията и противоречията обаче не свършват дотук. Те продължават в съвсем нова посока. Оказа се, че бройката на умъртвените птици е категорично неясна.

Според предоставената ни по Закона за достъп до обществената информация хронология на събитията, на 20.02.2018 г. РИОСВ-Монтана приема 132 птици. Ден по-късно те са настанени в столичния зоопарк, а според Протокол 2018-130/21.02.2018 те вече са 119 – т.е. с 13 по-малко.

На 22 февруари изпълнителния директор на ОДБХ-София-град издава Разпореждане №1/22.02.2018 г. за умъртвяване на птиците. А те вече са 143 на брой – с 11 повече от регистрираните в Монатна. И същевременно с 24 повече от деня, в който пристигат в София.

В издадения от БАБХ протокол за умъртвяване на птиците, извършено въпреки спирането на заповедта от съда, вписаната бройка отново е 143. Според документация, подготвена същия ден от БАБХ, за унищожаване са предадени 119 птици.

Как се стига до различния брой на птиците в различни дни, както и вариращия брой на труповете в един и същи ден – остава загадка. Защо БАБХ твърди, че ЕК е уведомена, а ресорното министерство на такъв въпрос отговаря, че това не се е наложило – също.

Странно е, че българските власти боравят толкова безотговорно с данни и факти, още повече когато според твърденията им става дума за опасен птичи грип.

Единственото ясно от историята с птиците е, че те са убити в нарушение на два закона и едно съдебно разпореждане. Всичко останало, включително това, което би трябвало да е безспорно- поне броя на животните, е стъкмистика. Последствия за БАБХ няма. Изглежда няма и да има.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. БХК-секция-"животни"-дали няма и те да запротестират? А ДД на САЩ? А Амнестито?

 2. Сорос им е платил, за да има за какво неговите храненици после да протестират! Всичко това е възможно, защото сме в ЕС и НАТО-евро-атлантически и американски разграден двор! И все по-лзе ще става! Гарантирано от ЕНП и Ханс Зайдел! И НАТО! И ЕС! И Сорос! И СБ! Демокрацийката налага твърде сложни правилца за средностатистическия български чиновник. Колкото и евро-атланитици да му спенят чипа, хрдуера м се оказва "недостатъчен". Нищо! Ако обвиним Русия, всичко ще е наред, всичко ще се оправи!

 3. olja501013
  #3

  "българските власти боравят толкова безотговорно с данни и факти"- това се вижда на всички нива!!!

 4. boriana
  #2

  Случаят че кажете е в периферията на обществения интерес и внимание. Да ама не. Властта на ГЕРБ след десет години управление СИ СТАНА САМОДОСТЪЧНА. Това се усеща от всички чиновници на държавна работа, от всеки избран от листата на ГЕРБ. Чувство за позволеност, безнаказаност, безконтролност е обхванали всички по долни нива на управляващата партия. Мързел и нежелание да се мисли. Едни птици в повече ще кажете, та те имат такива важни задачи на главата си. Вярно, но тук птици, там нещо пак малко,

 5. Знайко
  #1

  Това е трайна тенденция - все повече пада нивото на чиновниците, на които е разрешено да плюят на Закона.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.