Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Скандалът се разраства: И служебният премиер бил подслушван

Ще търсим как да отстраним шефовете на ДАНС и разузнаването, каза Стефан Янев

64 коментара
Скандалът се разраства: И служебният премиер бил подслушван

Служебният премиер ген. Стефан Янев потвърди, че е имало подслушване на опозиционни политици, допусна съпричастност на ДАНС към това, което обаче ще се изясни на по-късен етап и каза, че ще се търси начин за отстраняването но директорите на ДАНС и Агенцията за разузнаване.

"По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е "да". Разбира се, в момента се извършват проверки. Когато се запознаем с техния резултат, ще имаме и конкретно говорене", заяви Стефан Янев в интервю за предаването "Панорама" на БНТ в петък..

Янев посочи, че твърденията му за подслушване могат да бъдат доказани в съда .

В коментар на твърдението си и дали има категорично доказани факти, че е имало подслушване на политици от опозицията, служебният премиер Стефан Янев подчерта: "Категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите".

Според него проблемът с подслушванията е много сериозен.

Модел на насаждане на страх

"Той е част от един модел на насаждане на страх. Насаждане на контрол, нека да се огледаме около себе си и да преценим колко популярна е фразата - това не е за по телефон. Всеки един обикновен човек, ако не нарушава закона, ако работи в рамките на почтеността и закоността, няма нужда от тази фраза. Категоричните факти могат да бъдат потвърдени в съда. Аз имам информация и чувам, и виждам това, което се изнася в медиите. Надявам се да не се превръщаме в страна в един бъдещ съдебен спор, така че ще се въздържа от формация, която имам. Когато фактите са неоспорими, когато има доказателства, когато мине съдебна фаза - тогава може да се коментира всичко", отбеляза служебният премиер.

В четвъртък вечерта вътрешният министър Бойко Рашков потвърди съмненията на Атанас Атанасов от "Демократична България" за следене на опозиционни политици. Той уточни, че СРС-тата са прилагани от Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) и ДАНС.

Проверка за нарушения

В петък Софийска градска прокуратура съобщи, че е възложила на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКCРС) да провери дали са извършени нарушения при прилагането на СРС-та. Малко след това Рашков каза, че и премиерът е сред следените.

Пред БНР той изрази учудване от хода на прокуратурата, защото Бюрото за контрол на СРС по закон е независим орган, който би могъл да проверява и държавното обвинение.

Рашков, който до края на 2018 г. бе ръководител на Бюрото, припомни, че тези проверки се извършват само при постъпили сигнали, при самосезиране и по препратени документи от други институции.

Откакто парламентът обезглави предишния състав на Бюрото, то се превърна в послушен орган, който не противоречи нито на прокуратурата, нито на ДАНС. Откакто структурата е с ново ръководство, не е съобщила за нито едно установено нарушение. В миналото често се съобщаваше за нередности. Самият Рашков твърдеше, че ДАНС масово подслушва незаконно.

Прокурорската проверка за СРС-та бе назначена, след като четвъртък Атанас Атанасов от "Демократична България" призова да се провери информацията, че 32-ма политици от опозицията, някои от тях водачи на листи и противници на ГЕРБ, са били подслушвани по време на предизборната кампания. Става дума за политици от "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!".

По думите му това са извършвали Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), ГДБОП и дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. Атанасов призова Рашков да направи проверка.

По информация на БНР това е ставало, като първоначално е била изисквана разпечатка на телефоните на определени публични фигури, а след това на контрол са били поставяни онези техни контакти, с които опозиционните лидери най-често са разговаряли.

Свалено доверие

Министър Рашков зави в петък, че сваля доверието си от шефа на "Вътрешна сигурност" Стефан Банков. Това стана само два дни, след като двамата бяха в Пловдив, където Рашков похвали усилията на дирекцията по акцията срещу седмина заподозрени в корупция полицаи.

Министърът уточни пред "Нова тв" че нямало да уволнява Банков: "Няма да го уволнявам. Има други възможности. Аз не унищожавам кадрите на МВР, както се опитаха в началото някои да казват и да ме обвиняват".

Самият Банков е отказал коментар.

В четвъртък вечерта, потвърждавайки пред БТА твърденията за подслушване на политици, Рашков съобщи че срещу него е образувано дело след публикация, че заедно с зам.-директор на ДАТО са подготвяли "Бръмбаргейт 2" срещу главния прокурор.

Веднага след изявлението му говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че в такова дело няма.

От официалното съобщение на държавното обвинение става ясно, че проверка ще бъде извършена и в МВР, както и в ДАНС, но не и в ДАТО. ДАТО бе създадена като отделна агенция след скандалите с подслушването по времето на Цветан Цветанов в МВР. На практика това е бившата дирекция СДОТО на МВР, която продължава да се помещава и на същия адрес на ул. "Шести септември" в столицата.

По закон ДАТО би следвало само да прилага технически разрешените от съда и поискани от други служби СРС-та.

Трябва да има бърза и независима проверка, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Според него поръчката за това следене идва от бившия премиер Бойко Борисов.

"Такава проверка може да се направи само по един-единствен начин – тя трябва да стане бързо. Защото проверката за това подадени ли са искания, унищожени ли са веществени доказателствени средства, какво става с архива? Нашата е информация е, че се твърди, че архивът тук е бил наводнен. Имало ли е такова нещо? Тези проверки се правят за часове. Очакваме в първия работен ден, във вторник, прокуратурата и ДАНС да излязат с пълна информация кои са лицата, които са били обект на проверки, на какви основания се е случвало това, кой е имал достъп до тези материали, унищожавани ли са материали", каза Иванов във видео, излъчено на живо във фейсбук.

Груба манипулация и липса на доказателства. Така от ГЕРБ коментираха скандала с подслушването. Те сравниха случващото се в момента с аферата с бюлетини "Костинброд".

"Отказваме да коментираме предизборни компромати. За нас това е спекулация, която цели скандал, който да отвлече общественото внимание", заявиха бившите управляващи.

Хаос в администрацията

"Заварих хаос в държавната администрация, в начина на функционирането ѝ, начина на подготовка и взимане на решение, което, според мен, не отговаря на модела на взимане на решение и прозрачно управление. Това, което заварихме, е едно тежко наследство и ще ни бъде необходимо време, за да бъде подредена в институционален смисъл държавата и нейния държавен апарат", коментира още Стефан Янев пред БНТ.

По думите му това е една непосилна задача за служебен кабинет, но този ще направи възможното да постави началото на този ред. Стефан Янев изрази надежда бъдещият парламентарно подкрепен кабинет, който ще дойде след служебното правителство, да припознае тази задача и тя да бъде доведена докрай.

"Обективността идва от ефекта, който виждаме всички: начинът на взимането на решения, тяхното провеждане и начинът на функциониране на държавата и на демокрацията в страната ни. Служебният кабинет ще работи на базата на откритост и прозрачност, в интерес на хората и пред очите на хората", добави Стефан Янев и още веднъж подчерта критериите на служебния кабинет - прозрачност, професионализъм и почтеност.

Според него шефовете на ДАНС и на разузнаването са се дискредитирали пред обществото "с волеизявлението си да ползват неплатен отпуск за периода най-малко за действието на служебния кабинет и може би и отвъд". Така, по думите му, в голяма степен те са уронили престижа на службите си, което води до наказание.

Търси се вариант за уволнение и ново ръководство на ДАНС и разузнаването

"Въпросът с уволнението не стои. Процедура, разбира се, има. Ще търсим вариант за тяхното отстраняване и съответно поставяне началото на ново ръководство и започване на тези служби да работят в интерес на гражданите, в интерес на държавата, а не в нечий чужди интереси, каквито и да бъдат те. Чужди не на чужда държава, а предполагаемо на политически или други интереси", подчерта Стефан Янев.

Той не отрече да има връзка между ДАНС и историята с подслушването, но заяви, че ще коментира, след като приключи проверката.

Стефан Янев каза още, че не може да има ревизия в рамките на два месеца с основна задача подготовка на изборите.

"Самата подготовка на изборите е един доста интензивен и тежък процес, особено при последните промени на Изборния кодекс, където има много нови елементи. Приоритетите са функционирането на държавата, възстановяването от пандемията, помощта за българския бизнес, така че икономиката да се развива в правилната посока, заздравяването на основните социални системи - здравеопазването, образованието", очерта приоритетите на служебния кабинет Стефан Янев.

Необходимата промяна

Той коментира, че трябва да бъде променен начинът, методът, стратегията за управление на пандемията.

"Резултатите до момента не са задоволителни. Справянето с пандемията до момента е било по-скоро на базата на някаква PR стратегия или информационно водене на необосновани и хаотични решения. Има и постижения, но в много ограничени рамки. Служебното правителство работи по изграждане на нова стратегия, която да управлява пандемията. Здравните мерки да бъдат адекватни, да продължи ваксинационният план с необходимото темпо, така че да се достигне колективен имунитет, да се положат усилия по отношение заздравяването, подпомагането на българския бизнес, с акцент на малките и средни предприятия, които са един най-големите работодатели и осигуряват прехраната на хиляди български семейства", допълни Стефан Янев и отбеляза, че служебното правителство подготвя и нова икономическа стратегия, с която обществото ще бъде запознато много скоро.

Стефан Янев коментира и българската позиция относно членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

"Категорично не можем да отстъпим от българската позиция, която е оформена с декларация на българския парламент. Служебното правителство, при отсъствие на парламент, не може да промени такава позиция във външнополитически план. Категорично.Но ние сме готови на неформални разговори с Република Северна Македония и нейното ръководство, защото генералната позиция на България е, че България поддържа европейското бъдеще на РСМ и Албания, които са в пакет", каза Стефан Янев.

Той заяви, че не познава Васил Божков и не може да коментира неговото минало.

Служебният премиер подкрепи назначението на Румен Спецов за изпълнителен директор на НАП и отбеляза, че е предложен от министъра на финансите.

"Ако неговата работа, ако неговите резултати не покажат очакванията, които споменах, ще търсим друго решение", подчерта Стефан Янев.

По думите му категорично политиците не бива да си позволяват оценка по отношение на журналисти, тъй като оценката я дават зрителите и слушателите, българското общество.

Преди дни вътрешният министър Бойко Рашков си позволи да каже, че би уволнил водещите на сутрешния блок на бТВ, заради начина на водене на интервю с него ервю с него

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

64 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #64

  ...дори подслушването да се окаже 'законно' (по документи ;-)), остава фактът, че рускозависимите ни служби са подслушвали НАТОвски генерал(и) и че служители на МО (каракачаноф) са носили записите в руското посолство...

 2. Коментарът е изтрит в 20:38 на 09 юни 2021 от автора.
  #63
 3. случайно минаващ
  #62
  Отговор на коментар #19

  Да допълня- и по писания в медиите. Под медии разбирай тези на Бабикян, Медиапул и останалите прокопчета. Вероятно и от ЕЖК /една жена каза/. За доказателства въобще местната тъпотия не пита, ама и те се застраховат - унищожавали ги от предишната власт.

 4. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #61
 5. полк. Дрангов
  #60

  БГ се управлява от: ген.Решетников ген.Радев ген.Янев ген.Борисов ген.Атанссов Да се даде генералски чин на Корнела и Доган та хунтата да е пълна!

 6. milan
  #59
  Отговор на коментар #54

  Пример: Любовтицота на Божков, Лилана, или както й бе псевдонимът, открадна 4 млн от европейските пари, с фалшиф проект .За този случай има доказателства и затова, е в съда. Останалите обвинения към бившите управляващи, са без доказателства.

 7. milan
  #58

  Руският човек Радев, се саморазправя със службите, които установиха изнасянето на класифицирана информация за Москва, от президентството и за участието на Янев, в аферата "Грипен", в полза на Русия.Събира се класифицирана информация по разкриването и обезвреждането, на руските шпиони в България, с цел, да бъде предадена на Москва.

 8. eagle_eye
  #57

  Модела с подслушванията няма как да си няма цели разклонения и свързан практики за репресивно налагане на политическа воля и лична власт. Шефчетата ги помолете официално и учтиво да напуснат. Ако са чисти патриоти, които са се отдали в служба на отечетвото сами ще отстъпят постовете. Ако не отстъпят, на обществото ще му стане ясно ,че има нещо гнило в силовите ни структури.

 9. Dante Alighieri
  #56

  За да сложите директно съветски ли бре, др. Янев? Не, че и тия не изпълняваха поръчките на Москва, ама други си е другарите от НКВД да си дърпат конците сами, без посредничеството на тия неблагонадеждни българи...

 10. tibia
  #55

  Добре де, ако предположим, че всички сме умни, това дали сме красиви ще го оставим за друг път, как бихме се отнесли към думите на служебния премиер, че подслушване е имало - да, имало е, пък започва разследване? И сега следва култовото, че го е разбрал от медиите! Впрочем разбрал го е от медиите, които цитират Атанасов! Вече май не е много сигурно, че ДБ нямат министри в служебния кабинет, че и цял вицепремиер!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.