Скандалът “Цацаров-Гергов-Дончев” застигна и сина на Маргарита Попова

Прокурор Попов “разкомандирован” след материал, че доскорошният вицепрезидент заговорничи срещу Цацаров

Скандалът “Цацаров-Гергов-Дончев” застигна и сина на Маргарита Попова

Синът на Маргарита Попова – прокурор Николай Попов, е бил разкомандирован от Софийската градска прокуратура (СГП) на 21 април. Заповедта, с която Попов се връща като зам.-районен прокурор на София, влиза в сила на 24 април – понеделник, съобщи в събота сайта “Съдебни репортажи”.

Понижаването на Николай Попов съвпада с избухването на скандала със срещата на главния прокурор Сотир Цацаров със собственика на “Овергаз”, издател на вестник “Сега” и председател на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев, осъществена с посредничеството на Георги Гергов.

Мналата сряда в медиите бе разпространено видео, в което Дончев разказва, че главният прокурор го е заплашвал, заради несъщестуващата му близост до партия “Да, България” и телевизия BiT, и изразил негодувание заради карикатурите на Христо Комарницки в “Сега”.

Ден по-късно Цацаров отрече твърденията на Дончев, заяви, че собственикът на “Овергаз” е търсил съдействие от него. “В пълен синхрон медиите, близки до Делян Пеевски, започнаха да публикуват материали срещу Дончев. Миналия четвъртък в “Блиц” се появи анонимен материал, озаглавен “Заговорът на Сашо Дончев срещу Цацаров е разкрит! Босът на “Овергаз” искал да пробута Маргарита Попова за главен прокурор!”, припомня сайтът “Съдебни репортажи”. В текста на “Блиц” се твърди, че “заговорът” цели отстраняването на Сотир Цацаров от поста и заменянето му с “послушна и удобна за кръга “Капитал” марионетка”.

“Сашо Дончев си има и фаворитка за ключовия пост в лицето на Маргарита Попова. Бившата вицепрезидентка бе назначена за зам.-председател на Българската стопанска камера, в която председател на Управителния съвет е босът на “Овергаз” Сашо Дончев”, твърди агенцията.

Според информация на “Съдебни репортажи” на следващия ден Попов е разкомандирован от СГП.

Потърсен за коментар прокурор Попов отказва да разговаря по темата.

Градският прокурор на София Емилия Русинова, която бе фаворит за поста и бе горещо подкрепена от главния прокурор Сотир Цацаров, категорично отказа да разговаря по телефона, отбелязва изданието.

Николай Попов е назначен за районен прокурор през февруари 2010 г., по това време майка му Маргарита Попова е правосъден министър в правителството на ГЕРБ. На 13 юли 2013 г. (Попова вече е вицепрезидент) с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) прокурор Попов е назначен за зам.-районен прокурор на София.

Проверка на “Съдебни репортажи” в протоколите от заседанията на ВСС показва, че от 4 януари до 26 август миналата година Попов е бил “в платен годишен отпуск и творчески отпуск”. По неофициална информация той е бил на обучение в Англия.

Командирован е в СГП от януари тази година. Критериите, по които се случва това остават неясни.

Специализираният сайт припомня и друг подобен случай от 2014 г., когато между Цацаров и тогавашната представляваща съдебния съвет Соня Найденова назрява напрежение. В една от дискусиите в съвета Найденова заявява, че си пожелава да не получава повече специално отношение към семейството си. Главният прокурор веднага ѝ реагира с думите: "Нямам намерение да се занимавам с глупости, да посягам на служебната кариера на вашия съпруг, който е началник на отдел и работи добре". По това време съпругът на Найденова - Веселин Найденов е началник отдел във Върховната административна прокуратура. "Нямам намерение да освобождавам съпруга Ви от началник отдел заради противоречие с Вас", допълва Цацаров.

Половин година по-късно Найденова заявява, че мнозинството в съвета я наказва заради различното ѝ мнение. "Пожелах си нещо, което виждам, че не се случва. Благодаря ви, че все пак бяхте открити. Приемам го като определено мнение, като санкции за различното мнение", иронично отбелязва тя. Репликата ѝ бе посрещната с пълно мълчание от Цацаров, а същия ден "Правен свят" съобщи, че две седмици преди конкретното заседание със заповед на главния прокурор съпругът на Найденова е бил освободен от ръководния пост във ВАП и работи като редови прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България