Скандалът в Онкологията стигна до прокуратурата

Скандалът в Онкологията стигна до прокуратурата

Пациентски организации и лекари са сезирали прокуратурата за нередности в Националната специализирана болница за активно лечение, съобщиха в петък от Центъра за защита правата в здравеопазването. От няколко дни лекари и пациенти протестират пред лечебното заведение срещу преструктурирането на болницата, което предвижда Клиниката по химиотерапия да стане обикновено отделение по вътрешни болести, а директорката ѝ д-р Константа Тимчева да бъде отстранена. Оказа се обаче, че има съмнения за фалшифициране на документите, удостоверяващи решението за структурните промени. Освен това лекари и пациенти подозират разчистване на лични сметки от страна на шефката на болницата д-р Петранка Троянова.

В петък Теодора Захариева от Центъра за защита правата на пациентите, която се пребори с рака и осъди държавата заради липсата на лекарства, изнесе още скандални факти около ръководството на лечебното заведение. По думите ѝ пациенти са принуждавани неправомерно да заплащат по 500 лева за лъчетерапия, за да не чакат и да преминат към лечението по-рано. Оказван е и натиск върху лекари. Медици пък коментираха, че на пациентите се давала декларация за следоперативно дарение за болницата и се заставяли да плащат изследвания, които им се полагат по клинична пътека.

Пациенти и лекари искат прокуратурата да назначи проверка за строежа на панорамния асансьор в болницата, изграждането на последния административен етаж, както и конкурсите за избор на обслужващи фирми, защото има подозрения за конфликт на интереси.

Лекарите и пациентите от няколко дни настояват за оставката на директорката на болницата Петранка Троянова. Според слуховете в лечебното заведение обаче това няма да стане, тъй като тя се ползвала със силни партийни протекции от страна на БСП. Самият здравен министър Евгений Желев обяви в началото на седмицата, че преструктурирането на болницата е вътрешен проблем и не възнамерява да се меси.

Ако няма реакция от страна на Министерството на здравеопазването, лекарите и пациентите са готови в понеделник да протестират отново.

Светилото в онкологията и член на съвета на директорите в болницата проф. Иван Черноземски заяви в петък, че специалистите в болницата, включително той са били против преструктурирането на болницата, но Троянова ги е манипулирала.

Тя е уверила и медицинския, и научния съвет, че подобно преструктуриране няма да има, но ден по-късно лекарите в Клиниката по химиотерапия са били принудени да подпишат документ, че вече работят в отделение по вътрешни болести, обясни Тимчева. Самият Черноземски пък подписал въпросните документи "в движение", без да знае за преструктурирането. Ден по-рано той подаде оставка пред министъра на здравеопазването, тъй като в настоящата ситуация не може да остане на работа.

Онкологичните диспансери в страната обаче са изпратили писмо до здравното министерство с искане да не се приема оставката на Черноземски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?