Скандали помрачават рождения ден на папата

Главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт Шестнайсети празнува в петък 83-ия си рожден ден. В понеделник пък, на 19 април, папата  ще отбележи петата годишнина, откакто бе избран начело на Римокатолическата църква след смъртта на предшественика си, папа Йоан Павел Втори, съобщава Франс прес.

Двете годишнини са на фона на серията скандали за педофилски прояви на католически свещеници от Европа и Америка. Скандалите се изостриха и от изказвания на водещи фигури във Ватикана, които породиха още по-ожесточена полемика.

По-рано тази седмица обидни надписи, визиращи педофилските скандали и твърденията, че Бенедикт Шестнайсети в миналото е допринесъл за укриването им, се появиха върху родния дом на папата в баварското градче Марктъл. Къщата бързо беше пребоядисана.

В навечерието на рождения си ден папата отслужи литургия, в която отбеляза, че е настъпило времето църквата да се покае. Мнозина възприеха това като косвено споменаване на педофилските скандали.

Според анализатори петте години на Бенедикт Шестнайсети начело на Римокатолическата църква са били белязани от непрекъснати скандали и полемики, което е невиждано в съвременната история на Ватикана, отбелязва Франс прес.

Агенцията припомня няколко скандала освен настоящия педофилски скандал.

През септември 2006 г. в лекция в университета в Регенсбург, в Германия, папата използва цитат, в който ислямът беше свързан с насилието. Това породи полемика в мюсюлманския свят. Пак същата година, но 4 месеца по-рано, през май, папата приписа при посещение в Аушвиц отговорността за нацистките престъпления на група престъпници, което беше възприето като опит да се смъкне бремето на вината от плещите на целия германски народ.

През май 2007 г. папата направи по време на визита в Бразилия полемични изказвания относно покръстването на индианците в Америка.

През юли 2007 г. Бенедикт Шестнайсети внесе някои либерални промени в месата на латински език. През януари 2009 г. той отмени изключването от католическата общност на четирима епископи, сред които Ричард Уилямсън, известен с отричането на Холокоста.

През март 2009 г. по време на обиколка из Африка папата предизвика отново полемика, като заяви, че презервативът само влошава проблема със СПИН.

Полемика имаше и когато Римокатолическата църква се доближи до обявяването за блажен на папа Пий Дванайсети, обвиняван, че по времето на Втората световна война е запазил мълчание относно Холокоста.

Между двете годишнини Бенедикт Шестнайсети се очаква да посети и Малта. Визитата му там ще трае 26 часа и би трябвало да започне в събота следобед и да приключи в неделя.
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?