Скандали помрачиха дипломирането на Волен Сидеров като теолог

Скандали помрачиха дипломирането на Волен Сидеров като теолог

В деня, в който лидерът на "Атака" Волен Сидеров завърши висше образование и стана дипломиран теолог, партията му отново влезе в новините с шумни скандали около съставените, както се твърди, еднолично от лидера ѝ кандидатдепутатски листи.

В понеделник националистът държа държавния си изпит по "Теология" в Шуменския университет. Той писа по темата "Възкресение Христово", а работата му е била оценена с отличен.

"Доволен съм от темата, мисля, че се представих добре. Изписах колкото се полагат листи - 4 страници", коментира Сидеров на излизане от изпитната зала. Той обясни, че без Възкресението християнската вяра губи смисъл и го обърна на политика.

"На 5-ти юли е изпитът по българизъм, защото иначе заставаме под властта на депесарите, под едно ново турско робство. Тогава трябва да възкръсне българският дух. Трудно ще стане, но то лесно само зайците се раждат", каза още лидерът на "Атака", който е мажоритарен кандидат на партията си в Бургас, където ще се бори срещу историка Божидар Димитров, издигнат от ГЕРБ. Освен това Сидеров ще оглавява и пропорционалните листи на "Атака" във Варна и Бургас.

Сидеров записа да учи "Теология" в Шумен през 2002-ра година, но прекъсна още в първи курс. През 2007-ма се яви на изпит и възстанови студентските си права.

Председател на изпитната комисия тогава бе доц. Румен Ваташки, около чието име сега се завихри един от скандалите с кандидатдепутатските листи на "Атака". Освен преподавател в теологическата катедра на шуменския университет Ваташки е координатор на партията на Волен Сидеров в Перник, а от събота и водач на листата и мажоритарен кандидат на "Атака" в шуменския избирателен район.

"Волен Сидеров е патриот, но е доверчив"

Регистрацията му предизвика бурен скандал в сградата на шуменската община, където се намира Районната избирателна комисия (РИК). Местни дейци на партията се опитаха физически да попречат на Ваташки да влезе в стаята на комисията, наричайки го парашутист и предател. Перничанинът все пак успя да се пребори с блокадата и да представи на комисията необходимите за регистрацията документи.

Още докато РИК вписва листата двама от включените в нея оттеглиха заявленията си за участие и така листата на "Атака" остана с три имена, като само един от кандидатите е от Шуменския регион. Предложеният от местната структура областен координатор на партията Румен Русев остана извън листата.

"Румен Русев никога не е предавал идеята на партията. Нашият водач Волен Сидеров е патриот, но е доверчив, а около него има хора, които са подмолни и правят неща зад гърба му", каза общинският съветник от "Атака" Христо Чернаев, цитиран от местните медии.

"Няма да гласуваме за "Атака", Волен предаде 5-годишния ни труд", обявиха други представители на партията в града.

Според Волен Сидеров обаче няма скандал с депутатската листа на "Атака" в Шумен. "Румен Русев е работил много активно за партията, но участието в листите не е награда, листите са работа на централното ръководство, защото става въпрос за национални избори", каза Сидеров, след като взе изпита си в шуменския университет. Той допълни, че депутатите представляват в парламента целия народ, а не само региона, от който са избрани, затова няма скандал, ако кандидатите са от друг регион.

Обществена организация или еднолична фирма

По същото време обаче възгледите на лидера на "Атака" за съставяне на листите бяха оспорени публично и от сегашния депутат на партията от Сливен и неин бивш кандидат за кмет на града Митко Димитров. Очевидно обиден от отпадането си, той е изпратил жалба до ЦИК, с искане да бъде спряна регистрацията на кандидатските листи на партията.

В нея "в качеството си на правно заинтересовано лице" Димитров сигнализира за груби нарушения на устава на политическа партия "Атака" при определянето, подреждането и внасянето на листите на партията за участие в изборите за Народно събрание.

В жалбата си Димитров се позова и на текст от избирателния закон, според който листите на партиите и коалициите се подреждат и предлагат за регистриране от техните централни ръководства. Това изискване според него е нарушено, защото листите на "Атака" са съставени и подписани еднолично от председателя на партията Волен Сидеров, без да са обсъдени от Централния сбор.

Митко Димитров твърди, че причина за жалбата не е отпадането му от листите, а принципното му становище "да не се допусне чрез закононарушения една обществена организация да се превърне в еднолична фирма".

Още до средата на мандата на 40-тото Народно събрание парламентарната група на "Атака" се стопи почти наполовина в резултат на различни скандали, най-шумният от които бе около осъдения за блудство с непълнолетен Владимир Кузов.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?