Скандали с избора на ректор във Великотърновския университет

В споровете се намесиха и депутати от ВМРО

Сн. ВТУ

Изборите за ректор на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" предизвикаха напрежение между ръководството, преподаватели и студенти. Те си разменят обвинения за натиск, заплахи, осуетяване и предрешаване на вота.

В конфликта се включиха и политици. Депутатите от ВМРО призоваха от парламентарната трибуна министъра на образованието Красимир Вълчев да даде обяснения за случващото се във висшето училище. Взеха и страна в спора, наричайки ректора на университета проф. Христо Бонджолов "самозабравил се ректор", който с "покровителството на една управляваща партия и една етническа такава грубо гази законите на страната и всички правила на академичната и студентска автономия".

Резултатът от конфликта към момента е, че със сигурност се отлага насроченото за 20 май общо събрание на университета, което трябваше да избере нов ректор. Причината е, че съставът му не е попълнен. Следващата дата за избори също е несигурна.

Иначе към момента са подадени три кандидатури за ректор, включително и на настоящия ръководител на университета.

Политически привкус

Проблемът беше раздухан от парламентарната трибуна с декларация на ВМРО. "Репресии, уволнения, заплахи, изключване на студенти, несъгласни с мнението на ръководството. Не, това не е университет в Северна Корея. Това е Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" през 2019 г. Един самозабравил се ректор с покровителството на една управляваща партия и една етническа такава грубо гази законите на страната и всички правила на академичната и студентска автономия. Гази утвърдените норми и правила, вкопчил се в своето его и жажда за власт", заяви депутатът Александър Сиди, който прочете декларацията.

По думите му мандатът на проф. Бонджолов е белязан от репресии. Уволнени са били двама заместник-ректори, заплашен с уволнение е и деканът на Педагогическия факултет, който е и основен кандидат опонент на сегашното ръководство, посочи депутатът. По думите му има поредица от незаконни отстранявания на студенти и докторанти, членове на академическия и студентски съвети.

Сред уволнените е и настоящият зам.-министър на правосъдието Николай Проданов, който е от квотата на "Обединени патриоти". Официално той беше отстранен заради неизпълнение на задълженията си, но в съобщението за уволнението му се намеква, че е замесен в история с издаването на незаконни свидетелства за педагогическа правоспособност на 170 италиански граждани. Отстранен от поста помощни-ректор е бил и депутатът Милен Михов от "патриотите", който твърди, че това е станало, защото критикувал ректора.

В декларацията на ВМРО от петък обаче ректорът е нападнат заради заплахи към студентите, отстраняване на техните представители от Академичния съвет, както и заради осуетяването на изборите им за представители в общото събрание.

"Всички тези хора са премахнати с една единствена цел - ректорът да спечели изборите за ректор служебно на 20 май", обясни Сиди. Добави, че поискали и среща с премиера Бойко Борисов по случая.

Студентите

Според председателя на студентския съвет в университета Иван Маринов ректорът е провалил избора на представители на студентите в общото събрание. Квотата е 6 човека и трябва да бъде попълнена, тъй като мандатът на досегашните представители е изтекъл. Същото важи и за всички останали членове на общото събрание.

Пред Mediapool Маринов обясни, че вотът е бил насрочен за четвъртък, 18 април. Студентският съвет искал секции да бъдат разположени в корпусите на университета, където студентите да гласуват. "В 9 часа сутринта ректорът ме извика и каза, че избори ще има само в Аулата", обясни Маринов. Добави, че колегите му били заплашени с наказания, ако отворят секциите в другите части на университета. Така вотът бил провален, а Маринов обяснява действията на ректорското ръководство с това, че наближават избори и "то се чувства застрашено".

Председателят на студентския съвет добави, че преди повече от месец представителите на студентите в академичния съвет били отстранени от него по различни причини. Само Маринов присъствал на заседанията, но без право на глас. Според него целият студентски съвет получил писмено предупреждение от ръководството, че ако не се спазват неговите разпореждания, всички ще бъдат отстранени. Директна заплаха нямало, но се посочвал текст от Закона за висшето образование, в който е описано какви са основанията за отстраняване на студентите.

Това не е първото обвинение срещу проф. Бонджолов. В началото на април деканът на Педагогическия факултет в университета проф. Венка Кутева обяви, че той е поискал от нея да напусне висшето училище. В противен случай щял да я уволни дисциплинарно. Проф. Кутева е един от кандидатите за ректор.

Другата страна

Mediapool не успя да се свърже с ректора проф. Бонджолов по повод обвиненията срещу него. От кабинета му обясниха, че той е в чужбина.

Председателят на централната избирателна комисия в университета доц. Янка Тянкова обаче обяви, че с "поведението си студентите и докторантите отказват да попълнят квотата си в общото събрание". Според нея те отказват всякаква комуникация с избирателната комисия от няколко месеца и сами са провалили избора за нови представители в общото събрание, без да дадат каквото и да е обяснение за това.

Така на практика провалят и насроченото за 20 май заседание за избор на ново университетско ръководство. Причината е, че по закон 30 дни преди вота трябва публично да бъде обявен съставът на събранието. Това няма как да стане заради липсата на легитимно избрани представители на студентите.

Доц. Тянкова цитира и подписка от 100 студенти, които твърдят, че са отишли пред Аулата, за да гласуват за свои представители в общото събрание, но били върнати от студентския съвет. Подписалите се декларират и че никой не бил принуждавал органът на самоуправление на студентите да прекрати изборите на 18 април.

Доц. Тянкова добави, че в петък, 19 април, е изтекъл срокът за подаване на кандидатури за изборите за ново ръководство. За ректор кандидатстват настоящият проф. Бонджолов, обвинилата го в натиск проф. Венка Кутева, както и проф. Мирослав Гълъбов, който е декан на Факултета по математика и информатика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?