Скандалите с имот на НСА в Равда могат да докарат дело срещу България в Страсбург

Потърпевши са добросъвестни чужди и наши граждани, купили апартаменти в сграда на спорния терен

Собственичката на апартамент в спорната сграда Наталия Давидова. Сн. БГНЕС

България може да бъде съдена пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург от чужденците, останали излъгани при покупка на апартаменти върху парцел на Националната спортна академия (НСА) в Равда.

Скандалът с имота е от 1999 година, но преки потърпевши от него се оказаха хората, купили апартаменти в сградата, построена върху него след 2006 година. Поне половина от тях са чужденци. Част от тях заплашиха в сряда, че ще съдят държавата в Страсбург, защото добросъвестно са си купили недвижима собственост, която сега ще им бъде отнета.

По същото време частен съдебен изпълнител въвеждаше НСА във владение на имота, а пред блока студенти от академията аплодираха случващото се.

Предисторията на скандала е от 1999 година, когато община Несебър решава да деактува терена, върху който по-късно ще изникне комплексът с апартаменти "Акротирия". Действията на кметството тогава са необясними, защото става дума за имот от 2.4 дка публична държавна собственост, която е на НСА. Така земята влиза в активните на общинско дружество, което малко по-късно е приватизирано.

През 2002 година НСА започва съдебния спор за имота, който окончателно печели през 2013 година. През това време обаче законът не е спазен и няма наложена възбрана за разпореждане с имота. И досега няма обяснения защо това се е случило.

Междувременно собственикът на имота по силата на сделките с общината "Спектър" ООД построява сградата с ваканционните жилища. Апартаменти си купуват 6 руски семейства и над 20 англичани. На тях са им издадени напълно редовни нотариални актове, за което също няма обяснение.

"Подаръци за 83 000 евро няма да правим"

Докато траеше процедурата с частния съдебен изпълнител, пред сградата се появи рускинята Наталия Давидова, собственичка на апартамент. Тя обясни, че собствениците едва сега научават какво точно се случва.

"Уж дойдохме на почивка, а сега научаваме, че сме броили хиляди евро за нещо, което няма да бъде наше. Купихме апартамент за 83 000 евро, спечелили сме всички дела, законни собственици сме, а сега ни гонят. Сред нас има хора, които са си продали всички имоти в Русия, за да дойдат тук", каза Давидова, която е и управител на съвета на руските собственици в сградата.

"Аз подарък за 83 000 евро няма да направя. Ще си търсим правата в Страсбург, ще сезираме и Руското консулство, ще направим международен скандал", каза тя и допълни, че има решение на българския съд, който признава документите ѝ за собственост за напълно редовни.

Англичанинът Глен Уйлан също обяви, че е законен собственик на апартамент и говори от името на половината собственици в комплекса - около 20 английски семейства. "Консултирали сме се и с английските институции, ще сезираме нашето правителство, тъй като сме законни собственици с нотариални актове", каза той.

Съдия-изпълнителят Трифон Димитров каза, че е разяснил на всички собственици, че в 3-дневен срок могат да подадат протест пред съда срещу действията му по вкарване на НСА във владение на имота. Той добави, че сега няма да изселва хората, защото е летен сезон, но след 30 септември ще стане ясно какво ще се случи със сградата.

Вече има влязло в сила решение на съда, с което подробният устройствен план на сградата е обявен за нищожен. Тя е заличена и от кадастралната карта с решение на Бургаския административен съд. В съда е атакувано и строителното разрешение, но още няма решение от този казус.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?