Скандалите в гръцката църква сринаха доверието в архиепископа на Атина

Рязко е спаднал рейтингът на архиепископа на Атина и цяла Гърция Христодулос след разразилите се скандали в православната църква, в които гръцки свещеници се оказаха замесени в подкупи на магистрати, наркоафери и "розови приключения".

Това показва проучване на социологическата компания VPRC, данни от което публикуват в петък гръцките вестници, цитирани от БТА. Според изнесените резултати, 47 на сто от гърците имат негативно мнение за главата на църквата Христодулос, докато 43 на сто имат положително отношение към него.

За отбелязване е, че девет месеца преди това рейтингът на гръцкия архиепископ бе 68 на сто. Сега 63 на сто от запитаните смятат, че в средите на гръцката църква има корупция, а само 28 на сто са на противното мнение.

"Престъпни елементи в църквата, наркотърговци в расо щъкат свободно из храмовете", възмущава се атинският вестник Хора по повод бушуващите от няколко дни скандали в гръцката църквата.

Изданието на Еспресо пък прави разкритие, че гръцки митрополит притежавал "публичен дом с мъжки проститутки".

Елефтери ора смята, че всички скандали в църквата са фокусирани към основното действащо лице в нея архиепископ Христодулос.

Всички издания отделят широко място и на внесения вчера от правителството законопроект за прозрачност в правосъдието. Документът бе изготвен след медийни разкрития за престъпен кръг съдии, уреждащи срещу подкупи оправдателни решения. Проектът предвижда най-сурови наказания за подкупните магистрати, в това число затвор и глоби от сто хиляди до един милион евро.

Споделяне

Още от Балкани