Скандалите в ЮНЕСКО не спират: Израел прекратява сътрудничеството си, а Япония – финансирането

Скандалите в ЮНЕСКО не спират: Израел прекратява сътрудничеството си, а Япония – финансирането

Скандалите в ЮНЕСКО се задълбочават, след като Израел обяви, че прекратява сътрудничеството си с организацията, а Япония замрази временно финансирането ѝ.

Израел се обяви срещу резолюция, с която ЮНЕСКО го разкритикува за ограничаване на достъпа на мюсюлманите до святото място, познато на евреите като Храмов хълм, а на мюсюлманите като джамия Ал-Акса, в източен Йерусалим.

Оспорваната резолюция, която е била одобрена от Програмната комисия на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, все още не е окончателно приета. Идната седмица документът трябва да бъде обсъден на пленарно заседание на Изпълнителния съвет на организацията.

В текста Ерусалим е определен като свещен град както за евреите, така и за християните и мюсюлманите. Но един пасаж, в който се говори за Храмовия хълм, предизвика остри реакции от страна на еврейската държава.

Според израелския вестник "Аарец", цитиран от "Дойче веле“, във въпросния пасаж Храмовият хълм се споменава само като свещено място за мюсюлманите, без да се изтъква неговото значение за евреите. Никъде не се посочва и еврейското име на хълма, където навремето се е издигал свещеният за евреите храм, разрушен през 70-а година от римляните. Вместо това в документа се споменават единствено мюсюлманските наименования "Ал Акса" и "Харам ал-Шариф".

"Абсурдният театър в ЮНЕСКО продължава и днес организацията взе още едно налудничаво решение, според което народът на Израел няма връзка с Храмовия хълм и Стената на плача", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

"Да твърдиш, че Израел няма никаква връзка с Храмовия хълм и със Стената на плача, е все едно да кажеш, че Китай няма нищо общо с Китайската стена или пък че Египет няма връзка с пирамидите", заяви Нетаняху.

Остро реагира и Световният еврейски конгрес. "Решението на ЮНЕСКО е срамно. То е фарс и обида към целия еврейски народ", заяви в Ню Йорк президентът на организацията Роналд Лаудер.

Освен палестинците, вносители на проекта за резолюция са още Египет, Алжир, Мароко, Ливан, Оман, Катар и Судан. При гласуването документът е бил подкрепен от 24 страни, 6 са били против, 26 са се въздържали.

Именно статутът на Ерусалим е един от основните проблеми в близкоизточния конфликт. С това свещено място са свързани редица важни религиозни предания, сред които създаването на Адам и Ева, принасянето в жертва на Исаак и възнесението на пророка Мохамед.

В писмо, адресирано до генералния директор на организацията Ирина Бокова и публикувано в Туитър, израелският министър на образованието Нафтали Бенет обвинява ЮНЕСКО в "непосредствена подкрепа за ислямисткия тероризъм" и я уведомява, че израелската комисия за ЮНЕСКО прекратява "всичките си професионални дейности с международната организация".

Япония пък замрази финансирането си за ЮНЕСКО за 2016 г. след като организацията реши миналата година да включи документи за клането в китайския град Нанкин от 1937 г. в програмата си "Световна памет", съобщи Ройтерс.

Същевременно външният министър Фумио Кишида отказа да отговори дали това е в знак на протест срещу решението на ЮНЕСКО, предаде Асошиейтед прес.

Япония трябваше да внесе около 3,85 милиарда йени (37 милиона долара) в ЮНЕСКО през 2016 г., което е около 9,7 процента от целия бюджет на организацията.

Представител на външното министерство в Токио заяви, че Япония иска да разбере дали ЮНЕСКО се придържа към основополагащата си цел да насърчава мир по света чрез образование. Той допълни, че правителството ще реши кога да извърши плащането, щом се увери, че агенцията на ООН работи съгласно заложените в устава ѝ цели.

Няма краен срок, в който страна членка да плати годишната си вноска. Ако плащането не бъде направено, тя може да загуби правото си на глас в организацията.

Китай казва, че японските войски са избили 300 000 души през 1937 г. в тогавашната китайска столица Нанкин. Следвоенен трибунал, организиран под егидата на съюзниците срещу страните от оста Рим-Берлин-Токио, отсъди, че убитите са 142 000, но някои консервативни японски политици и историци казват, че такова клане изобщо не е имало.

Още през октомври м. г. Япония даде да се разбере, че може да прекрати финансирането на ЮНЕСКО, припомня ТАСС.

Миналата година по предложение на Китай в списъка на програмата за защита на световното документално наследство бяха включени архивни материали за разправата на японската армия през 1937 г. след щурма на Нанкин, който тогава е китайска столица. Тогава японското министерство на външните работи заяви, че представените от Китай документи изопачават историята и са едностранчиви. Токио признава факта за масовите репресии в Нанкин, но настоява, че за броя на жертвите няма потвърдени данни и по въпроса има различни мнения и затова е нередно да се признават само документи, отразяващи позицията на Пекин.

Токио предупреди, че ще настоява за реформа на ЮНЕСКО и за промени на системата за регистриране в списъците на световното наследство. Сега Япония възразява срещу заявките от обществени организации за включване на материали, свързани с насилствено набиране на жени в походни публични домове на японската императорска армия на окупираните територии през първата половина на миналия век.

През 2011 г. от финансирането на ЮНЕСКО се отказаха САЩ, Канада, Израел и други страни в протест срещу приемането на Палестина в организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?