Скандална акция на МВР срещу аукцион за картини падна в съда

Въпреки убедеността на прокуратурата, СГС оправда Игор Марковски и Димитър Фицов

Димитър Фицов и Игор Марковски в СГС. Снимка: БГНЕС

Година и половина, след като икономически полицаи от СДВР показно нахлуха в Гранд хотел "София" и прекъснаха аукцион за картини, задържайки за разпит всички присъстващи, Софийският градски съд (СГС) оправда във вторник единствените подсъдими - организаторите на търга Игор Марковски и Димитър Фицов.

Двамата бяха обвинени, че са планирали продажба на 51 картини, без да са имали разрешение за това от Министерството на културата. Зам.-градският обвинител Бисер Кирилов, наблюдаващ делото, поиска Марковски и Фицов да бъдат осъдени на по 6 месеца условно, като им бъдат наложени минимални глоби от по 1000 лева.

Според тезата на прокуратурата фирмата на двамата "Аполон и Меркурий" е поискала от културното министерство да получи сертификат за търговия с картини, които представляват културно-историческо наследство. Отговорът обаче е бил отрицателен, което бе потвърдено и от служител на ведомството, разпитан във вторник преди да съдът да даде ход на пледоариите.

Проблемът в обвинителния акт срещу Марковски и Фицов обаче е, че в случая изобщо не може да става дума за извършено престъпление. Причината е, че включените в проваления от МВР търг "Класиката днес" произведения всъщност не отговарят на законовите изисквания, за да бъдат определени като културно-историческо наследство.

Според Наредба №3 на Министерството на културата от 2009 г. за реда за извършване на идентификация и за водене на Регистъра на движими културни ценности, за да бъдат класифицирани по този начин произведенията трябва да датират от най-малко 50 години и да са на стойност не по-малко от 300 000 лева. Именно в тази хипотеза Марковски и Фицов щяха да са задължени да имат сертификат, за да организират търг, коментираха юристи пред Mediapool.

В техния случай обаче обявените за продан общо 92 произведения от 65 автори бяха на начална обща цена от 71 440 евро, което бе предварително обявено публично. Точно по тази причина защитата на Марковски и Фицов по време на цялото дело поддържаше тезата, че те изобщо не са били длъжни да имат сертификат от културното министерство.

Това обаче не попречи на вътрешния министър Цветан Цветанов веднага след въпросната акция в столични хотел в края на май 2010 г. убедено да твърди пред медиите, че "би могло да се реализира продажба на картини с неясен произход, а може да са откраднати от предишни собственици". Подозрения, които дори не намериха място в обвинителния акт срещу двамата.

Мнението на МВР шефа, че търгът е бил абсолютно незаконен, обаче уверено бе споделено и от премиера Бойко Борисов, който тогава коментира: "Да си го бяха направили законно." Цветанов пък дори стигна по-далеч, заявявайки на общо основание, че "просто е необичайно, защото досега всички търгове, които са провеждани, невинаги са съответствали на законодателството, но просто не е бил осъществяван съответният контролен механизъм".

Оправдателните присъди на Марквоски и Фицов не са окончателни и могат да бъдат протестирани от държавното обвинение пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България