Скандална горска сделка дни преди изборите

Скандална горска сделка дни преди изборите

Дни преди изборите областният управител на Добрич Ергинч Хаджиев, който е от квотата на ДПС, е извадил от държавния горски фонд около 300 декара на първа линия на морето, които са били дадени без пари на вилното селище "Русалка", което е собственост на семейството на бизнесмена Николай Банев, притежаващ значителни туристически активи, “АКБ Форест“ и др. Това съобщи в сряда пред БНТ земеделският експерт на ГЕРБ Мирослав Найденов, чието име са спряга за агроминистър или шеф на парламентарната група по земеделие.

По думите на Найденов горите са дадени на Баневи с нотариален акт от 16 юни, подписан от Хаджиев на базата на стар приватизационен договор, с който “Русалка“ е изкупила сгради и по чиято сила получават като прилежащ терен въпросната земя.

Освен това теренът бил даден като земя, което означава, че дори и моратуриум върху замяната на предназначението на горите, какъвто се закани да въведе ГЕРБ, няма да спаси имота.

Собствениците вече могат да направят, каквото си поискат, каза Найденов и допълни, че земята вече се препродавала. По думите му парите от тази далавера са отишли в предизборната кампания.

За този случай ще бъде сигнализирана Държавната агенция “Национална сигурност“ (ДАНС), допълни Найденов. “Защото, ако със заменките те се опитваха да придадат някаква законова форма, това да извадиш с акт на един-единствен човек с някакво решение, с някакъв подпис, 300 декара на първа линия и буквално да ги подариш на някой, от това по-скандална и по-голяма кражба...“, коментира той.

"Не съм подарявал земя на дружеството, нито съм извършвал заменки, а на 14 май 2009 г. подписах заповед за деактуване на имота след извършени вече разпоредителни действия от държавата", заяви областният управител на Добрич на свикана по-късно през деня пресконференция.

По думите на Ердинч Хаджиев деактуваните 300 декара гори като държавна собственост ставало по силата на сключен преди десет години приватизационен договор, но едва на 22 април 2009 г. собственикът на курорта е подал нарочно заявление за това.

"Има безспорни доказателства, че земите не са държавна собственост и аз само съм изпълнил разпоредбите на правилника на Закона за държавната собственост, каза областният управител.

Цялата преписка за имота щяла да бъде изпратена в Държавната агенция по горите (ДАГ), допълни той.

Според представители на агенцията сделката можело да бъде обжалвана.

Найденов заяви още, че председателят на ДАГ Стефан Юруков ще бъде даден задължително на прокурор за извършените разпоредителни сделки с гори от държавния фонд дни преди влизането в сила на мораториума върху заменките.

Не може за 6 работни дни Юруков да направи 47 заменки, той трябва да не се е хранил, трябва да е спал в ДАГ и да е подписвал само заменки, посочи Найденжов. Той обеща да има възмездие за тези действия на Юруков и на други хора, ощетили държавния горски фонд.

Срещу ДАГ вече бяха предприети показни прокурорски проверки съвместно с ДАНС за горските заменки и беше установено, че са запазвани номера за разпоредителни сделки, които да минат и след влизането в сила на мораториума в края на януари 2009 г. По случая бе образувано досъдебно производство, но така и все още не е ясно кой е запазвал ред за заменките и докъде е стигнало разследването.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?