След пет месеца отлежаване и с отрицателно становище на парламентарна комисия

Скандална хомофобска поправка в НК на Волен Сидеров влезе в пленарната зала

Волен Сидеров

Скандална дискриминационна поправка в Наказателния кодекс, предложена от лидера на "Атака" Волен Сидеров, най-неочаквано влезе в пленарната зала в сряда и отне от времето на депутатите. Според поправката, внесена още през септември миналата година, на затвор от 1 до 5 години и имуществена санкция от 5000 до 10 000 лева подлежи лице, което "манифестира публично своята или на други хомосексуална ориентация или принадлежност, чрез организация или участие в митинги, шествия и паради, или чрез средствата за масова информация и интернет".

Хомофобската поправка на Сидеров бе внесена след провеждането на София прайд през септември 2013 г. Годишното шествие на хора с нетрадиционна сексуална ориентация редовно предизвиква раздразнение в националистически и патриотарски организации и кара полицията да е нащрек срещу прояви на агресия от тяхна страна срещу участниците в шествието.

В писмо до медиите, аргументирайки внасяйки предложението си, "Атака" обяви, че "за пореден път изразява недоволство от днешния гей парад в столицата, организиран за шеста поредна година. Това чуждо на националните ни традиции и морал уродливо явление се състоя за пръв път през 2008 г. и оттогава до днес се провежда без никакъв адекватен отпор от страна на държавните институции".

Поправката "Сидеров" отлежа в парламента дълго, като през ноември на свое заседание парламентарната комисия по правата на човека и жалбите на гражданите ѝ даде отрицателно становище с основния аргумент, че тя противоречи на конституцията на България, прогласяваща равни права на всички граждани, на международните норми и на европейската законодателство.

В сряда в пленарната зала Павел Шопов, зам.-председател на "Атака", заяви от трибуната, че "тези лични отношения не трябва да се излагат на показ и с тях да се въздейства върху децата и останалите представители на обществото".

Колегата му Адриан Асенов отиде по-нататък и обяви, че "тези прояви с всяка година стават все по-шумни и нахални и подплатени с повече пари".

Това накара председателя на комисията по правата на човека Тунчер Кърджалиев (ДПС) да напомни, че проектът на "Атака" не е в хармония, а в остра колизия с европейските и българските документи. Той коментира, че предложението е провокация към парламента, към европейските норми, към модерния правов ред, към ценностите на съвременното хуманно общество.

Гласуването на поправката остана за четвъртък.

Още по темата
Още от България

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?