Светлозар Лазаров с още разкрития за чадъра над наркотрафика:

Скандалната "Чистота-Искър" незаконно давала поръчки на замесен с "Кокаиновите крале"

Главсекът на МВР се похвали с нови два удара срещу каналите за дрога - 35 кг хероин и 70 кг изгорен кокаин

Снимка: БГНЕС

Станалата през последните седмици любима тема на управляващите – за разпънатия чадър над трафика на кокаин по времето на ГЕРБ, за пореден път бе продължена в четвъртък от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Той обяви, че скандалното общинско дружество "Чистота-Искър" в миналото е заобикаляло Закона за обществените поръчки (ЗОП), наемайки като подизпълнител при извозването на бали с боклук фирма на Матей Боев, нашумял през 2012 г. с ареста си по време на акцията "Кокаинови крале".

Боев, чиято съпруга Милена е бивш съдружник на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, бе искан през 2012 г. от италианските власти по подозрения, че е осъществявал връзката между заключения тогава Евелин Банев-Брендо и местната мафия.

Темата стана особено популярна през последните седмици, след като френските власти по сигнал на родното МВР заловиха през февруари 1.4 тона кокаин, скрит в гуми, превозвани на кораб за рали "Дакар". Същия ден от силовото ведомство контролирано спуснаха информацията, че в рамките на международната акция се обискират имоти на Алексиев, който е редовен участник в автомобилното състезание.

Оттогава досега името на общинския съветник от ГЕРБ редовно е коментирано в парламента в контекста на евентуалното му участие в трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа, въпреки че и до момента Алексиев няма повдигнати обвинения. Името му обаче се появи в справка на ДАНС, огласена в медиите, от която ставаше ясно, че службите са проследявали контактите му. Ръководството на МВР пък на два пъти бе изслушвано по този повод в парламента – първо във вътрешната комисия миналата седмица, а след това и на извънредно закрито заседание на депутатите във вторник.

Междувременно Светлозар Лазаров за пореден път "подгря" политическата дискусия по темата, обявявайки лаконично пред ТВ7, че замесени с "кокаиновите крале" са се облагодетелствали с публични средства от Столичната община, без да се впуска в подробности. Продължавайки серията си от разкрития на принципа – на час по лъжичка, главсекът обяви в четвъртък пред журналисти, че е визирал именно фирмата на Матей Боев "Шик Кар Трейдинг".

"Има търговско дружество, собственост на Столична община, където по незнайни причини, чрез него, е заобиколен Законът за обществените поръчки, и "Чистота-Искър" са предоставяли на определени юридически лица да извозват балите с боклук по неясни критерии и причини. Явно едно от условията е било тези юридически лица да нямат собствени моторни превозни средства. И не виждам кой може да го опровергае, това е факт", коментира Лазаров.

Въпросната общинска фирма доби скандална известност през последните години покрай доклад на Столичната община, уличаващ я в системно заобикаляне на ЗОП чрез наемане на подизпълнители за дейности, които дружеството е трябвало само да извършва. По неофициална информация на Mediapool именно дейността на "Чистота-Искър" бе една от причините и за нахлуването на полицията в офиси на общината през февруари.

Изказванията на главния секретар на МВР пък станаха повод депутатите да се ангажират толкова подробно с темата за покровителстването на наркотрафика, тъй като той неведнъж обясни през последните десетина дни, че предишното ръководство на силовото ведомство е работело избирателно по "кокаиновите крале".

"Нормално е, когато имаме задържани лица с повдигнати обвинения, част от определено разследване и когато се изяснява характерът на тяхната дейност, да се установяват техните връзки – обективирани юридически или такива, за които има оперативна информация. Това не е направено. Защо, аз не мога да кажа. Категорично мога да заявя, че това е факт. Имало е определена информация, налична в службите, която не е проверявана и по която не е работено", заяви Лазаров в четвъртък, помолен да уточни какво точно има предвид.

Главсекът свика пресконференция, за да се похвали с нови два удара на полицията и митниците срещу наркотрафика. По думите му е бил предотвратен трафикът на 35 кг хероин, скрит в бус "Мерцедес", който бил спрян на ГКПП Силистра.

"При проверката е установено, че има три лица от област Силистра. Микробусът е с разградска регистрация. В тавана на моторното превозно средство над декоративната кора са поставени 65 броя правоъгълни пакети – черни и сини опаковки. Веществото реагира на хероин", заяви Лазаров, уточнявайки, че целта на трафикантите била Западна Европа.

Той оповести и друг успех на подчинените си – през октомври м.г. полицаи открили на бивша площадка за цветни и черни метали в Димитровград изгоряла кола, в която имало трансформатор, пълен със 70 кг кокаин, който обаче "със сигурност" нямал общо с този, открит в гуми за рали "Дакар".

"Има напрежение предвид този случай. Доста лица, съпричастни към организираната престъпност, работят по случая. Взимаме всички мерки да не се стигне до саморазправи", допълни лаконично Светлозар Лазаров.

Не пропусна случая и да обобщи колко по-ефективно е заработило МВР под неговото оперативно ръководство в сравнение с това при предшественика му Калин Георгиев. По думите му от началото на т.г. досега е предотвратен трафикът на 2 тона наркотици и прекурсори, колкото е цялото заловено количество дрога през 2013 г. Лазаров добави още, че за първото тримесечие за т.г. спрямо първото тримесечие за 2013 г. има 8 % ръст на обмена с Европол.

Споделяне

Още по темата

Още от България