Заради риск от спиране на парите по "Конкурентоспособност"

Скандалната процедура за модернизация на фирмите за 97 млн. лв. е отменена

Средствата се пренасочват за резервни проекти по енергийна ефективност и иновации

Ели Милушева

Заради множество нарушения, някои от които граничат с престъпление, е отменено класирането по процедурата за технологична модернизация на фирмите за 97 млн. лв. по оперативна програма "Конкурентоспособност". Това съобщи Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на програмата.

 

Така е предотвратен рискът от спиране на плащанията по програмата от страна на Европейската комисия и забавяне одобрението на новата оперативна програма за бизнеса за периода 2014-2020 г., посочи Милушева.

 

За да не бъде загубен, освободеният ресурс от 97 млн. лв. ще бъде пренасочен към резервни проекти по други схеми, сред които енергийна ефективност и иновации, каза Милушева.

 

Нова схема по технологична модернизация за бизнеса за 350 – 400 млн. лв. ще бъде отворена през есента със средства от новата програма "Иновации и Конкурентоспособност", допълни Милушева.

 

Да хванеш влака в деня преди евроизборите

 

Четиринайстото, последно, отваряне на схемата за технологична модернизация на малки и средни предприятия беше в края на 2013 г. с бюджет от 97 млн. лв. За парите кандидатстваха над 1200 фирми с проектни предложения за над 730 млн. лв.

 

Оценяването на проектите е извършено от 40-членна комисия. На 23 май в края на работния ден на страницата на оперативна програма "Конкурентоспособност" в интернет е публикуван списъкът с одобрените 142 проекта. Те получават безвъзмездна помощ за обновяване от 100 хил. лв. за микрофирмите до 2 млн. лв. за средните предприятия.

Европейската сметна палата открила четири нарушения по "Конкурентоспособност"

Европейската сметна палата е открила четири нарушения при проверка на оперативна програма "Конкурентоспособност". Това съобщи Ели Милушева, ръководител на управляващия орган на оперативна програма "Конкурентоспособност".

 

Тя не уточни какви са нарушенията, каза само, че са по схемите за технологична модернизация на големи предприятия, както и на проекта на Агенцията за инвестиции.

Още

В деня преди евроизборите на 24 май списъкът изчезва. Това веднага поражда догадки сред бизнеса, включително коментари, че комисията е пренебрегнала дори проекти, за които са се застъпвали министри.

 

Списъкът е публикуван отново на 27 май. Разлика между двата списъка няма. Обяснението на Милушева е, че в събота получила сигнал, че е публикувано класирането по друга схема. Понеже не е имала достъп до компютър и възможност за проверка наредила да го свалят. В понеделник, когато отишла на работа, видяла, че няма грешка и затова списъкът бил публикуван отново.

 

Сред спечелили кандидати е компанията "Централна енергоремонтна база", която неотдавна спечели над 3 млн. лв. по схемата за иновации на програма "Конкурентоспособност". Сега подкрепата е малко по-голяма - за 3.2 млн. лв. В управлението на компанията е Димитър Белелиев, чиято съпруга е Надежда Белелиева, която е старши експерт в дирекция "Външно-икономическа политика" в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

 

Според Ели Милушева тук няма конфликт на интереси и г-жа Белелиева не е задължена да декларира, фирмата на съпруга си. Декларации за конфликт на интереси попълват само членовете на оценителната комисия, обясни Милушева.

 

Сред отличените проекти има и такива, чиито фирми не отговарят на заложените финансови изисквания и не е ясно как са получили такива високи оценки. Има компании, които са пред фалит. Има и фирми, зад които според публикации в медиите стоят политици от различни политически партии. Проекти печелят дори компании, свързани с опозицията.

 

Лавина от жалби

 

Класирането на проектите отприщва лавина от жалби от страна на неуспели кандидати и консултанти. До този момент те са над 100, но продължават да идват още, каза Милушева.

 

Тромавата административна процедура се задвижва чак след сигнал на консултантската компания "Бест Партнърс". Тя изпраща сигнал до Европейската комисия и българските органи. Назначена е проверка, която открива множество допуснати нарушения, някои от които "граничат с престъпления", по думите на Милушева. По тази причина тя подава сигнал до ДАНС и прокуратурата, като в момента тече разследване по случая.

 

На първо място е нарушен принципът на равнопоставеност на кандидатите, каза Милушева. По думите ѝ това е ставало с добавяне на нови критерии в хода на самата процедура, което е недопустимо. Финансиране е получило проектно предложение, което не отговаря на изискванията, каза Милушева без да посочи името на фирмата.

 

Нарушението, граничещо с престъпление, е свързано с нерегламентирано обаждане на служители на оперативната програма до кандидатите, конкретизира Милушева, намеквайки, че са искали подкуп.

 

Неофициално сред бизнеса се говори, че за да получи одобрение, един европроект по "Конкерунтоспособност" за съответния служител върви комисионна, която варира от 7 до 10% от стойността на проекта. Бизнесът е готов да ги плати, стига проектът да му бъде одобрен. Не всички служители в Министерството на икономиката взимат пари, имало и такива, които се опитвали да се противопоставят на корупционните схеми, но на тях се гледало като на "извънземни" и бързо изпадали от системата, твърдят компании.

 

Няма наказани, търси се "споделена отговорност"

 

Въпреки че е минал месец от обявяването на класирането и въпреки откритите нарушения до момента няма наказани. "Служителите по оперативна програма "Конкурентоспособност" ще си понесат отговорността", каза Милушева. Тя не посочи кои са виновните и как точно ще бъдат санкционирани – със забележка, мъмрене или уволнение. Поиска обаче споделяне на отговорността.

 

Вината за спирането на процедурата технологична модернизация е споделена, каза Ели Милушева. Според нея дотук се стигнало "не само, защото в администрацията има хора, които не си вършат добросъвестно работата и които ще бъдат разбира се наказани за това, а защото и бизнесът и консултантите насърчават и подкрепят нерегламентираните отношения".

 

"Това е двустранен процес и не искам да се заблуждаваме, че само от едната страна са виновни", допълни Милушева. Тя попита защо фирмите и консултантите не са подавали сигнали по време на оценката, а едва след обявяването на класирането. Милушева не приема обясненията, че ги е било страх, да не ги отрежат в оценките. "Като ги е страх, да не кандидатстват повече", каза ръководителката на управляващия орган на програма "Конкурентоспособност".

 

На чисто

 

За да не се загубят 97-те млн. лв. от спряната схема, те ще отидат за финансиране на проекти от резервния списък по схемите за енергийно обновяване на фирмите и за иновации. Договорите с тях трябва да бъдат подписани до 30 юни – понеделник, когато изтича последният срок за договаряне на средствата от стария програмен период. По думите на Милушева щели да успеят да се справят с тази трудна задача.

 

Първата процедура по новата оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност" ще бъде за технологична модернизация за бизнеса наесен с бюджет от 350 – 400 млн. лв., обеща Милушева. "Това ще бъде нашият реверанс към всички фирми, които в момента незаслужено търпят щети. Надявам се да започнем на чисто", каза Ели Милушева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес