Скандалната сделка с Ирена Кръстева за нова сграда на НАП се разсъхна

Скандалната сделка с Ирена Кръстева за нова сграда на НАП се разсъхна

Сделката за построяването на нова сграда на Националната агенция за приходите (НАП), готвена от кабинета "Станишев", се е разпаднала дни преди смяната на правителството. Планът беше Ирена Кръстева, която се води собственик на "Нова българска медийна група", да получи мажоритарния дял в смесено публично-частно дружество. Тя трябваше да влезе в дружеството с ИПК "Родина" на бул. "Цариградско шосе" и земята под печатницата, а държавата да апортира три масивни сгради в центъра на столицата, които да останат за групата на Кръстева. Сградата на НАП щеше да се издигне на мястото на ИПК, а недовършеното високо тяло да бъде съборено.

Готвената сделка предизвика голям скандал, след като стана известно, че е одобрена от правителството на Станишев въпреки очебийната неизгода за държавата и явното облагодетелстване на близката до ДПС и БСП медийна група.

Пред Mediapool вече бивш министър потвърди, че на последното заседание на МС миналата седмица е било известено за писмо от компанията на Кръстева "Обединени български вестници", с което тя се отказва от сделката.

Темата не е била обсъждана на заседанието, обясни от своя страна бившият министър на държавната администрация Николай Василев.

Доскорошният финансов министър Пламен Орешарски посочи пред репортери в понеделник, че в хода на преговорите за създаване на смесеното дружество се е стигнало да извода, че параметрите на сделката са неизгодни. Този внезапен обрат е настъпил, след като повече от три месеца Министерството на финансите повтаряше, че това е най-добрият вариант за сграда на приходната агенция.

Преди гласуването на новия кабинет министърът на финансите Симеон Дянков съобщи, че договореностите между Министерството на финансите и компанията на Ирена Кръстева ще бъдат основно проверени. За същото се закани и Бойко Борисов още преди да стане премиер.

Сделката за сградата на НАП скара и коалиционните партньори БСП и НДСВ. Министрите на Симеон Сакскобургготски отказаха да я подкрепят, а царистите Минчо Спасов и Владимир Каролев подадоха жалба до Върховния административен съд (ВАС), с която оспорват решението на МС, дало зелена светлина на проекта. Пред Mediapool Каролев каза, че краят на сделката е логичен и препрати цялата отговорност за общественото недоволство, породено от нея, на Пламен Орешарски.

Кръстева, за която се твърди, че е подставено лице на ДПС, БСП и финансовите кръгове около Корпоративна търговска банка, за сравнително кратко време реализира бърза медийна експанзия. Ръководените от нея компании закупиха няколко централни столични вестници, разпространителско дружество, телевизия, регионално издателство и мажоритарния пакет от ИПК "Родина" с прилежащите апетитни терени близо бул. "Цариградско шосе".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?