Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Скандалната схема за безработни тръгва отново с увеличен бюджет

Класирането на фирмите ще става на квотен принцип до изчерпване на парите

0 коментара
Скандалната схема за безработни тръгва отново с увеличен бюджет

Скандалната схема за наемане на безработни с европари се отваря отново на 16 май с увеличен бюджет и по нови правила. Целта е този път да има пълна прозрачност и да няма съмнения за предрешен избор.

Предишната схема беше прекратена след като Агенцията по заетостта не спази правилата, които сама беше написала. Схемата се разигра светкавично за два дни и беше прекратена предсрочно поради изчерпване на бюджета от 8 млн. лв., въпреки че в условията беше посочено по-дълъг срок за кандидатстване. Причината беше, че за два дни бяха подадени над 3700 заявки за 120 млн. лв.

Така парите отидоха за най-бързите фирми, пуснали заявки, които се оказаха предимно от Русенско. Някои от компаниите бяха регистрирани дни преди пускането на схемата, а други са на известни крупни бизнесмени. Последното публично са заявявали, че техните работници не работят по минималните осигурителни прагове, макар че по схемата се плащат точно такива пари.

С новите правила сега официално се въвежда правилото, че първите подали документи отново ще са печелившите. Различното е, че бюджетът е увеличен на 30 млн. лв. и се въвежда квотен принцип, така че парите да не отидат само в една област. Квотният принцип за разпределянето на парите обаче не е обяснен много ясно и е възможно отново да има изненади.

Тази схема се чака с огромен интерес от бизнеса, Причината е, че по нея се наемат безработни над 29 г., чиито заплати и осигуровки се поемат от ЕС. За разлика от други подобни проекти, по тази схема работодателят няма задължение да задържи за своя сметка работника след изтичане на финансирането от ЕС.

Новият старт за оферти от бизнеса е на 16 май

Агенцията по заетостта отваря отново набирането на заявки по схемата "Обучения и заетост" за безработни над 29 години от 0 часа на 16 май до 23.59 часа на 20 май.

Бюджет е увеличен на 30 млн. лв., а финансирането е от Европейския социален фонд чрез програма "Човешки ресурси".

По схемата могат да кандидатстват всички работодатели не само от частния сектор, но и общински дружества.

Документите ще се приемат само по електронен път на електронните адреси на областните дирекции на Бюрата по труда, създадени за целите на схемата. За целта документите трябва да са сканирани или електронно подписани.

При набирането на заявки няма да бъдат изисквани съпътстващи документи. Те трябва да се представят преди сключване на договор със съответния работодател.

Една компания ще може да наеме максимум шестима работника по тази схема. Половината от тях обаче трябва да са или с основно или начално образование, или да са без работа повече от година, или да са над 54 години, е посочено в условията.

Парите ще се разпределят на квотен принцип между областите в страната до изчерпване на финансовия ресурс, е посочено в съобщението на Агенцията по заетостта.

Критериите на квотния принцип са три. Единият е - "относителен дял на регистрираните безработни лица от целевата група в региона на съответната административна/териториална област спрямо общия брой регистрирани безработни от целевата група за страната". Този показател е с тежест 40%.

Другият критерий е "относителен дял на заявените потребности в съответната административна/териториална област към заявените потребности за страната", с тежест от 20%.

Последният критерий е равнището на безработица за съответната административна/териториална област, който е с тежест 40%.

За да се гарантират справедливи условия и равнопоставеност при кандидатстването, набраните заявки ще бъдат разгледани и оценени от Комисиите по заетостта към Областните съвети за развитие на база критериите, посочени в Методика за оценка на заявки от работодатели.

Покриване на заплати и осигуровки

За наетите безработни с по-ниско образование от основното, без работа повече от година и над 54 години се поемат заплатите и осигуровките до 1 година. Заплатата е равна на минималния осигурителен праг за съответната длъжност.

За останалите наети се поемат заплата и осигуровки до 6 месеца, ако работодателите се възползват за първи път от европейските пари.

Ако това е втори период от 6 месеца, се поемат единствено осигуровките. Вторият период трябва да е равен или по-дълъг от първия, като общата продължителност на субсидираната заетост за двата периода може да бъде максимално 12 месеца.

Всички наети безработни по тази схема трябва да получават минималния осигурителен доход за заеманата длъжност.

Втори тур за обучение и заетост на безработните

Останалите 51 млн. лв. по схемата "Обучения и заетост" ще бъдат разиграни във втория етап, но сред безработните.

За целта всички безработни над 29 години, включително, трябва да подадат заявление за участие в дирекциите "Бюро по труда" по постоянен или настоящ адрес, където са регистрирани. В съобщението не е посочена датата, от която ще става това.

На всяко регистрирано безработно лице ще бъде изготвен индивидуален план за действие, който съдържа стъпките за постигане на конкретни цели за определен период от време.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.