Скандални данни отложиха избора на нов борд на "Топлофикация-София"

Скандални данни отложиха избора на нов борд на "Топлофикация-София"

Скандални данни за двама от кандидатите накараха Столичния общински съвет в четвъртък да отложи избора на нов съвет на директорите на "Топлофикация-София". Това стана по предложение на председателя на съвета Андрей Иванов от ГЕРБ. Конкретните кандидатури бяха на председателя на общинската комисия по стопанска политика Николай Стойнев.

Съветникът от БСП Георги Кадиев каза, че избирането на новия съвет на директорите е политическо решение, което обаче не оправдавало ГЕРБ при предлагането на двама от кандидатите - Петър Илиев и Петър Димитров.

Петър Димитров беше директор на  ТЕЦ "Изток" и когато имаше газова криза тази централа беше единствената, която не можа да се справи с преминаването на мазут, което поражда големи съмнения относно качествата на този човек, каза Кадиев и обясни, че тогава само синдикалната намеса спасила Димитров от уволнение.

За Петър Илиев пък съветникът съобщи, че е бил заместник на бившия директор на "Топлофикация" и подсъдим по няколко дела Валентин Димитров, след което е работил в "Булгартрансгаз". Кадиев цитира одитния доклад на "Булгартрансгаз", според който Илиев е поставил дружеството "в зависимост от неясни корпоративни интереси" при провеждането на няколко обществени поръчки. Малко по-късно бе уточнено, че той е бил заместник на друг обвиняем за източването на дружеството - Георги Рогачев.

Владимир Каролев от НДСВ пък съобщи, че при един от цитираните в одитния доклад договори най-фрапиращо е, че фактурата за покупката на газотурбина е била издадена три дни преди да се сключи договора за доставка.

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че не е била запозната с изнесените факти и се обяви категорично против двете кандидатури.

Председателят на съвета Андрей Иванов призна, че изнесеното за Петър Димитров в залата е било известно на ГЕРБ. За нито едно от обвиненията обаче нямало присъда, а "хората са невинни до доказване на противното". По време на редовната пресконференция след заседанието на СОС Андрей Иванов заяви, че изнесената информация ще бъде проверена и ако се окаже вярна - подкрепата ще бъде оттеглена.

Председателят на градския парламент заяви, че желанието е било в ръководството на дружеството да влязат хора, които го познават добре. Той призна, че се е стиганало до известно "предоверяване".

Първоначалните намерения на съветниците бяха от съвета на директорите да бъде отстранена само Любка Георгиева, която е и шеф на дирекция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и бе представител на ведомството – доскорошен собственик на дружеството.

Впоследствие обаче бе решено да бъде махнат и изпълнителният директор на компанията Петко Милевски. Бордът от дълго време нямаше трети член, след като общинският съветник на БСП Георги Кадиев се оттегли от поста.

Така се стигна до решението да бъдат назначени нови трима души в управата, като освен Илиев и Димитров предложението включваше и Богомил Николов - финансист, работил дълги години в САЩ.

Новото ръководство ще трябва да приложи новата стратегия за развитие на столичното парно, предвиждаща оздравяването на дружеството чрез повишаване на събираемостта на сметките и изграждане на когенерация, която ще осигурява стабилни приходи от продажбата на ток на по-високи цени.
Споделяне

Още от България