Скандалните научни проекти няма да бъдат спрени, парите вече се харчат

Учени искат оставката на Игнатов, защото прикривал корупцията в научния фонд

Мирослава Кортенска и Руслан Костов, сн. БГНЕС

Скандалната конкурсна сесия на фонд “Научни изследвания“ няма да бъде отменена, а парите за отделните проекти вече се превеждат и харчат, стана ясно в петък. Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов заяви, че няма никакви основания за анулиране на конкурсната сесия като по-късно същата позиция беше изразена и от председателя на фонда Рангел Гюров, който потвърди, че вече се изплащат средства на одобрените проекти. Нито той, нито управителят на фонда Христо Петров обаче успяха да кажат за колко проекта и колко пари са преведени.

Същевременно учени обявиха, че скандалът с финансирането на научните изследвания е стигнал до Европейската комисия, която е запозната със сигналите за нередности и ще ги проучи. Те настояват за оставката на Игнатов и продължават да искат анулиране на конкурсната сесия, въпреки че при започнало превеждане на парите, шансовете за това са малки. Учени обмислят и дали да не излязат на протест в знак на несъгласие с начина, по който се разпределят парите за наука.

Отстранената от фонда проф. Мирослава Кортенска, която първа сигнализира за нередности във фонда, а впоследствие беше обвинена от Игнатов и Гюров в злоупотреби, в петък обвини министъра, че прикрива корупцията в научния фонд.

“Не говорим за случайни грешки, които могат да бъдат допуснати, а за системни нарушения и корупция“, каза Кортенска. Още в началото на септември тя е написала писмо до Сергей Игнатов, за да го информира какво се случва във фонда и че има административни и финансови нарушения.

“Той не ми отговори, въобще не реагира, заради което смятам, че прикрива всички тези неща“, посочи Кортенска. В началото на октомври тя пише второ писмо до Игнатов, за да го уведоми, че от 1200 проекта най-малко 600 не са одобрени от управителя Христо Петров.

Игнатов: Ако учените знаеха част от това, което аз знам, ще се почувстват неудобно

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов заяви в петък, че няма никакви основания за анулиране на последната конкурсна сесия на фонд "Научни изследвания".

 

Според Игнатов над 1200-та учени, които са се подписали за отмяна на конкурсната сесия, са подведени. "Те, ако знаеха само една малка част от това, което аз зная, но не мога сега да кажа, защото нещата са в прокуратурата, ще се почувстват неудобно", коментира Игнатов.

 

Той допълни, че "учените са подведени от човек, който хвърля думи и охулвания в пространството, които нямат никаква подплата". Според него е "започнала една клюкарска кампания“ заради наближаващите избори.

 

Игнатов заяви, че отстранената от фонда проф. Мирослава Кортенска, която изрази несъгласие с класирането на проектите, “има четири дела, заведени срещу нея и е сезираната Благоевградската прокуратура“. По думите му “става дума за много кокошкарски неща". Още

“Срещу мен застана един обръч от ченгета, които решиха да се разправят с мен като ме окалят с това, че аз съм взела първо 7000, после 20 000 и накрая 30 000 лева. Всичко това е познато на нашата общественост като начин на репресия. Когато един човек го слагат на земята, арестуват го, казват, че той е виновен и е за затвора и след две години, когато е загубил време, нерви и авторитета си, се оказва, че той е невинен“, заяви Кортенска.

Самият Гюров коментира, че всички сигнали на Кортенска за нарушения са били подадени, след като е разбрала, че срещу нея тече проверка за нарушения.

“Министър Игнатов си разреши да нарича научната общност и нейните мнения оперета, радиопиеса. Фактът, че един министър в 2012 година работи с обръч от ченгета, некомпетентни хора и хвърля кал върху учени, каквито и да са те, без доказателства, показва, че ние не се намираме в правова държава“, коментира още Кортенска.

“Смятах, че Игнатов ще реагира по цивилизован начин и поне ще ми покаже на мен или на моя адвокат номерата на преписките, които са заведени до някакви прокуратури срещу мен. Това не се е случило до момента. Той продължава да стои като стена и да твърди, че няма проблеми в българската научна общност“, коментира още Кортенска. “С тези глупави обвинения срещу мен отвличат вниманието от корупцията във фонда“, допълни тя.

“Аз съм демократ и съм застъпник на ГЕРБ. Въпросът не е политически. Аз не съм комунистка и не съм от старото време. Аз съм човек, който иска да се изпълняват обещанията за прозрачност, разсипване на мафията и нито едно ченге на позиция, от която нещо зависи“, каза още Кортенска.

Кортенска обяви, че спира своята гладна стачка, защото смята, че е безсмислена “срещу такива хора“ и изрази възмущението си, че Гюров е казал по неин адрес: “Мира имаше нужда да отслабне малко“.

Христо Лафчиев от Института за ядрени изследвания на БАН коментира, че основният проблем е с липсата на прозрачност при класирането на конкурсите. “Гюров е обвинен, че не е геолог на място, че е агент на ДС, че не е професор и т.н. При това положение, ако един човек става директор на фонд и този фонд разпределя много пари, той трябва да организира своите действия по такъв начин, че всичко, което прави да бъде прозрачно и да е извън подозрение. Трябва да изградиш толкова прозрачна система, че никой да не може да каже копче срещу нея. Става въпрос за система за оценяване, система за точкуване на проекти и т.н. Именно това се очаква от един председател на фонд. Ако има такава система, каквито и да са личните качества на г-н Гюров в миналото или когато и да било, никой не може да му каже нищо. Проблемът е че такава система няма“, коментира Лафчиев.

“Тези 14 млн. лева, които се разпределят от фонда са много малко пари. По време на изключително критикуваната тройна коалиция, в критиките срещу която лично аз съм участвал, в последния бюджет на тройната коалиция имаше 360 млн. лева за наука. Във фонда имаше 114 млн. лева, от които 43 млн. лева се разпределяха в една сесия. В момента има само 14 млн. лева, въпреки, че правителството декларира, че науката е приоритет“, допълни още той.

“Два проекта са спечелили в НБУ в групата на г-н Гюров общо 600 000 лева. Той като си тръгне от фонда ще се върне да работи там по тези проекти. Когато станеш директор на фонда и изведнъж твоята група започне да получава много проекти, а има огромно количество кандидатстващи за малко пари, първото подозрение веднага е налице. Дори да беше прозрачна процедурата, съмнение пак щеше да има, а тя е напълно на тъмно“, каза Лафчиев. “Дори да спечелиш такъв опорочен конкурс честно, няма начин да не излезеш окалян“, допълни той.

Руслан Костов, преподавател в Минногеоложкия университет пък постави под съмнение научния капацитет на Гюров, който е работил в същия университет и е бил помощник-ректор.

По думите му по брой на научните публикации Гюров не отговарял дори за доцент и дори не можел да оформи технологично правилно своята библиографска справка.

“Като се прочетат статиите му излиза, че той е специалист по геоархеология, геофизика, геодинамика, геосемиотика, минералогоия, културология, геология, биогеохимия, полезни изкопаеми, екология, климатология, минерални технологии, антарктически изследвания и геоетика“, коментира Костов. Той дори постави задача на присъстващия на пресконференцията Гюров да назове името на минерал, който му показва, но председателят на научния фонд не отговори.

Споделяне

Още по темата

Още от България