Скандалният прокурор Николай Ганчев пред дисциплинарно уволнение

Скандалният прокурор Николай Ганчев пред дисциплинарно уволнение

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще разгледа в четвъртък предложението за дисциплинарно уволнение на станалия скандално известен по времето на Никола Филчев прокурор Николай Ганчев. Проектът за решение бе вкаран в дневния ред на ВСС след близо година и половина процедури в дисциплинарната комисия на т.нар. „правителство на съдебната власт”.

Дисциплинарното производство започна на 26 юли 2006 година по искане на главния прокурор Борис Велчев, според който с действията си Ганчев е уронил престижа на съдебната власт. Преди това близкият до Филчев обвинител бе понижен от служител във Върховната касационна прокуратура (ВКП) в зам.-апелативен прокурор на София. Той обаче отказа да напусне поста си на член на ВСС (от квотата на ДПС).

Сагата около Ганчев започна при акцията по „разчистване на бюрата” в прокуратурата, която започна с идването на Борис Велчев. За висшия прокурор бяха открити 16 папки с материали, събрани от НСБОП през 2004 г., които уличават него и русенския обвинител Люлин Матев във връзки със съмнителния русенски бизнесмен Илиян Пенев – Мацола.

Въпреки липсата на достатъчно доказателства за започване на наказателни производства срещу двамата, Велчев настоя за дисциплинарното им уволнение, тъй като са уронили престижа на съдебната власт, като са  поддържали контакти с “лице с недобра репутация”.

Извън връзките си с Мацола, Ганчев нашумя и с хотела, който строи във Велинград. Колегата му Люлин Матев е проверяван за връзки с престъпна група, занимаваща се с рекет.

След като напусна прокуратурата, Матев се прояви и в литературното поприще. Той издаде книга на български и английски език със заглавие “Кошмарът след престъплението”.

 

Споделяне

Още от България