Скандалният социалист Илия Баташки гласен за шеф на МВР-болница

Депутатът от БСП се е устремил към поста чрез предизвестен конкурс за зам.-директор

Скандалният социалист Илия Баташки гласен за шеф на МВР-болница

Известният с избухливия си характер и със склонността си да налита на бой в пленарната зала по време на 38-ото Народно събрание депутат от БСП Илия Баташки е фаворит за поста директор на болницата в МВР, съобщиха източници на Mediapool от вътрешното министерство.

Социалистът е единственият подал документи в конкурс за зам.-директор на лечебното заведение, обявен от силовия министър Цветлин Йовчев на 1 октомври, потвърди самият Баташки пред Mediapool.

Според неофициална информация на високопоставени служители във ведомството, пожелали анонимност, депутатът вече е договорил ръководната си длъжност с управляващите, но първо се чака официалното решение за назначаването му на зам.-директорския пост след края на конкурса.

"Там са други нещата... Това не е най-важното", заяви лаконично пред Mediapool Баташки в отговор на въпрос дали действително има амбиции да оглави МВР-болница, след като спечели конкурса, в който, случайно или не, е единствен кандидат.

"Дано това, което чувам, е истина", иронично добави народният представител по повод факта, че назначаването му за зам.-директор на лечебното заведение изглежда предизвестено.

По думите на хирурга "престижът (да бъдеш депутат – бел. ред.) няма нищо общо с това, което можеш най-добре". "Смятам да помогна с каквото мога", каза лаконично Баташки, запитан дали има концепция за промяна в управлението на болницата.

Той вече успешно е преминал медицинските прегледи, задължителни, за да стане държавен служител. В момента изчаква единствено да получи допуск до класифицирана информация, което е едно от условията да спечели конкурса за зам.-директор на МВР-болница. За последно Баташки оглавяваше университетската болница в Пловдив, но бе уволнен от бившия здравен министър Божидар Нанев, след като ГЕРБ дойде на власт.

Ръководството на Медицинския институт в МВР пък бе сменено в началото на август 2011 г., когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов назначи за директор Даниела Монова, която от 2003 г. оглавяваше Клиниката по вътрешни болести и терапия в лечебното заведение. За нейни заместници бяха избрани Димитър Попов и Коста Костов.

Няколко дни след назначението им Цветанов и тогавашните министри на отбраната и здравеопазването Аню Ангелов и Стефан Константинов обявиха, че предстои МВР-болницата да премине под шапката на Военно-медицинската академия (ВМА).

Тези планове на бившите управляващи от ГЕРБ обаче бяха посрещнати от острото неодобрение на синдикатите във вътрешното министерство, тъй като се оказа, че реформата е подготвяна от два месеца, но никой не ги е уведомил. Основното опасение на служителите на МВР беше, че ВМА ще ликвидира медицинския им институт, за да покрие огромните си задължения. Обединението на двете болници така и не стана факт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?