Скандалният запис за Мишо Бирата все пак ще стигне до съда

Явор Дачков ще съди премиера Борисов за твърдението му, че записът е фалшив

Снимка: БГНЕС

Отдавна затихналият скандал около записа на телефонния разговор между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, от който стана ясно, че министър-председателят в обещал "да не го закачам тоя Мишо Бирата" все пак ще стигне до съда.

Причината е, че журналистът Явор Дачков има намерение да съди Борисов за клевета заради твърдението му, че записът е манипулиран с негово участие. Това заяви самият Дачков в сряда, като припомни, че поръчаната от него независима експертиза във Франция е установила, че разговорът е напълно автентичен.

Година, след като в. "Галерия" публикува скандалната информация, че Борисов лично е натискал Танов да изтегли подчинените си от пивоварната "Леденика", собственост на покойния председател на федерацията по баскетбол Михаил Михов – Мишо Бирата, родните власти все още не са се произнесли категорично дали разговорът е автентичен.

Въпреки че прокуратурата образува проверка, за да установи дали в случая става въпрос за незаконно изнесени от ДАНС и МВР СРС-та или за фалшификат, обвинителите все още нито са прекратили проверката, нито са обявили дали тя ще прерасне в досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица.

Причината е, че последователно изготвените две експертизи в Националния институт по криминалистика и криминология към МВР и в БАН така и не отговориха на въпроса за автентичността на записа. Единственото известно заключение на вещите лица е, че аудиофайлът е манипулиран, тъй като е презаписван и прехвърлян на няколко носителя. Това обаче не означава, че в него са монтирани думи и фрази.

Ако това положение доведе до прекратяване на проверката случаят официално ще бъде запратен в "трета глуха" и освен принудителната оставка на бившия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев скандалът няма да предизвика други последствия за никого.

Със завеждането на делото срещу Борисов от страна на Дачков обаче, съдът ще бъде принуден да назначи повторна експертиза на записа, тъй като той ще се явява основното и единствено доказателство за изясняване предмета на процеса – дали премиерът наистина е оклеветил журналиста за манипулиране на телефонния разговор или не.

Предвид порочния кръг, в който се въртят родните експерти, опитвайки се вече една година хем да потвърдят думите на Борисов, че записът е фалшив, хем да не кажат нищо категорично, вероятно магистратите ще стигнат до същата задънена улица, ако поръчат изследването у нас.

Бизнесменът Михаил Михов (известен като Мишо Бирата), който би бил сред ключовите свидетели в евентуално дело по случая, почина два месеца и половина след като гръмнаха разкритията за водените разговори. На 30 март миналата година бе съобщено, че 47 -годишният Михов е намерен мъртъв в хотелска стая в Правец и че е починал от инфаркт.

Дачков използва пресконференцията си, посветена на годишнината от избухването на скандала, за да обяви нова порция от разкрития по темата. По думите му подслушването и записването на разговора е извършено от зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков с цел рекет и изнудване. В течение бил и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?