Илиян Василев:

Скандално е, ако кабинетът на Орешарски е сменил без търг водеща компания в "Южен поток"

Скандално е, ако кабинетът на Орешарски е сменил без търг водеща компания в "Южен поток"

Правителството на Орешарски одобрява смяната на водещата компания изпълнител без търг! Разрешението, ако има такова, е дошло от БЕХ.

Това коментира в профила си във Фейсбук енергийният анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев по повод съобщението за излизането на компанията на руския магнат Генадий Тимченко "Стройтрансгаз" от проекта "Южен поток" и заменянето ѝ с компания, дъщерна на Газпром. Същата информация е поместена в сряда и в руското делово издание "Ведомости". Василев обявява решението на българското правителство, ако има такова, за скандално.

Докато не се направи специална комисия за разследване на престъпления по служба във връзка с изпълнението на проектите по Енергийния шлем, както и злоупотреби с власт и влияние, нищо добро не ни чака, продължава експертът. Няма прокуратура, затова ще има ЕК. Цацаров се обезличи тотално. Вероятно си мисли, че е несменяем. Да му напомним, че Искров също има мандат и не можеше да бъде сменен.

Скандалът е по няколко направления, изброява Илиян Василев.

Първо, самият търг е обект на критика и подлежащи на санкция действия от страна на ЕК, защото е опорочен като процедура и като начин на провеждане. Следователно всяка промяна трябва да бъде комуникирана с ЕК, а това очевидно не е направено.

Второ, промяната на едно юридическо лице с друго в консорциума е крещящо нарушение на закона, на утвърдените бизнес стандарти и практики в Европа. Това действие може да се оспори и в съда, тъй ЦЕНТРГАЗ не е участвала, нито спечелила търга, нито е имала отношение към консорциума. Това веднага влиза в съда като порок в процедурата и действията на компанията "Южен поток - България".

Трето, освен всичко друго ЦЕНТРГАЗ е свързано лице с Газпром - филиал - той има конфликт на интереси, което увеличава проектния и инвестиционен риск за нас, тъй като на практика това си става вътрешно-газпромовски проект без никакъв независим контрол или участие от наша страна

Четвърто, но не последно, съгласието на БЕХ, ако такова е дадено, означава, че България или държавна компания е дала съгласието си за заобикаляне на санкциите на ЕС и САЩ, което ни прави съучастници в престъпление, което пък дава възможност за нови процедури срещу България и санкциониране на самата страна и на лицата, които са го направили. Шефовете на БЕХ и министъра на енергетиката Стойнев на първо, място.

Повтарям, ако информацията на руския вестник ведомости е вярна - все пак това е водещ ежедневник.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес