Скандинавия е с най-благоденстващите страни в света

Скандинавия е с най-благоденстващите страни в света

Норвегия, Дания и Финландия са най-благоденстващите държави в света според проучване на независимия неправителствен институт "Легатум", част от едноименната международна инвестиционна група. Данните от проучването бяха оповестени в сряда, а самото то е направено по поръчка на фонда "Легатум" в Дубай.

България заема 46-о място от 110 страни, участващи в проучването.

От страните членки на ЕС зад България в класацията са само Румъния - на 51-о място, и Латвия - на 47-о.

На опашката с най-лоши показатели са Зимбабве, Пакистан и Централно- африканската република.

САЩ са десети, а Русия е на 63-о място, Китай е на 58-о, а Индия на 88-о.

Класацията е направена на базата на осем критерия - икономика, образование, здраве, сигурност, управление, предприемачество, лична свобода и социален капитал.

Първите десет места се допълват от Австралия, Нова Зеландия, Швеция, Канада, Швейцария, Холандия и САЩ. Тези страни с малки разлики в класирането заемат челните позиции в сходните проучвания на всички международни изследователски центрове.

Франция заема 19-а позиция, следвана от Великобритания на 13-о място, Германия - на 15-о, и Белгия на 16-о.

Другите балкански страни като Хърватска и Гърция са съответно на 38-о и 39-о място, Македония е на 72-о, докато членът на ЕС и на еврозоната Словения е 21-а.

По критерия "икономика" България е класирана на 75-о място, по възможности за предприемачество е на 55-о. Според критерия "управление" България заема "средното" 57-о място, като авторите на проучването коментират в частта за този показател, че корупцията остава широко разпространена в страната. Доверието в съдебната власт е само 26%, което поставя страната на 103-о място сред 110-те проучени държави.

По критерий "образование" България е на 48-о място, а по критерий "здравеопазване" - на 45-о.

По критерия "безопасност и сигурност" е класирана на 40-о място. Същата позиция е отредена и за критерия "лична свобода".

България е най-ниско класирана по отношение на социалния капитал. Тя заема 80-о място.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?