Скандинавската MTG купува Нова ТВ за 620 млн. евро

Скандинавската MTG купува Нова ТВ за 620 млн. евро
Скандинавската медийна група Modern Times Group (МТG) обяви в четвъртък, че е сключена сделка за покупката на 100% от Нова телевизия за 620 млн. евро, платими в брой. Това става два дни, след като американската компания Central European Media Enterprises (CME) обяви покупката на 80% от ефирната телевизия ТВ2 в пакет с кабелната Ринг ТВ. На тезгяха е и най-големият български частен тв оператор бТВ, като очакванията са скоро да бъде обявена и неговата продажба.

Шведската МТG контролира чрез “Болкан медия груп” 50% от групата кабелни телевизии Диема със спортно-развлекателна насоченост. Шведите смятат да финализират сделката за Нова ТВ до няколко седмици. МТG е втората по географски обхват медийна група в Европа. Тя притежава компанията Viasat Broadcasting, известна в България най-вече с научно-образователните си тв-канали Viasat, седем интернет-портала, едноименното радио MTG. Освен в скандинавските страни, групата притежава телевизии в Литва, Латвия, Естония, Унгария, Чехия и Словения и близо 40% от руската медийна група СТС Медиа. През 2007 г. приходите на MTG са били 1.7 млрд. долара, допълва Франс прес.  

Покупката на Нова ТВ, която е 100% собственост на гръцката медийна група “Антена груп”, ще се извърши с ликвидни средства на купувача и с кредит от 3 млрд. шведски крони (около 494 млн. долара), съобщава Ройтерс, цитирайки информацията на МТG. Като добавка в покупката влиза и 80% от лайфстайл и модното списание "Eva".

Нова ТВ, която е вторият по големина частен тв оператор в България, има 18% зрителска аудитория през първата половина на 2008 г. и 32% от рекламния пазар през 2007 г. Медията генерира 54% ръст на продажбите в рамките на една година, се посочва в съобщението.

Покупката на Нова ТВ предстои да бъде одобрена от регулаторните власти и да бъде финализирана до три месеца. Консултант по сделката е JP Morgan.

Президентът и изпълнителен директор на МТG Ханс-Холгер Албрехт мотивира сделката с желанието да се стъпи на “един от най-бързо растящите и атрактивни пазари за електронните медии”.

Според оценки на експертите, рекламният пазар в електронните медии в България е нараснал с 30% за една година и се очаква в следващите 5 години да се увеличи с още 20%.

След обявяването на покупката на Нова ТВ, остава интригата кой ще е купувач на 100% или на дял от бТВ, която чрез офшорната компания “Болкан нюз корп.” се води собственост на медийната корпорация на австралийския магнат Рупърт Мърдок “Нюз корп”. Упорито се говори обаче, че реален собственик на бТВ е медийният бос Красимир Гергов, който неофициално притежаваше и ТВ2 и Ринг ТВ.

Гергов потвърди, че сделката за двете телевизии е факт, че цената е обявената – 172 млн. долара, и че той остава консултант на двете телевизии с договор с петцифрено възнаграждение. Той допълни, че очаква до дни да се появи и компания с интерес към бТВ. Според него засега телевизията на Мърдок “опипвала” ситуацията с опцията да бъде проучена пазарната стойност на 30% от нея.

Самата компания “Нюз корп” обяви, че преструктурира активите си в Централна и Източна Европа. Това стана, след като Рупърт Мърдок прехвърли управлението на “Нюз корп.” на сина си.

Изданието "Броудбенд тв нюз" съобщи, че MTG също се интересува от евентуалната продажба на бТВ. Посочва се, че шведската групировка продължава да търси нови бизнес възможности, особено при евентуалната продажба на участията на "Нюз корп" в Централна и Източна Европа, но също така и в Скандинавия.

Когато говорим за придобивания, фокусът ни остава върху Източна Европа, а за консолидиране - върху Скандинавия, посочва президентът и главен изпълнителен директор Ханс-Холгер Албрехт.

Още по темата
Още от Бизнес

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?