Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Скандинавската Норд пул спот ще е оператор на българската енергийна борса

5 коментара
Скандинавската Норд пул спот ще е оператор на българската енергийна борса

Независимата българска енергийна борса и скандинавската Норд пул спот (Nord Pool Spot) обявиха в сряда подписване на споразумение за сътрудничество, целящо подготовката и задействането на първия всеобхватен български енергиен пазар.

Норд пул спот е европейски енергиен лидер, който оперира пазарите на девет страни в северната част на континента, включително скандинавските и прибалтийските. На тези пазари пък търгуват 380 компании от 20 държави

Норд пул спот е собственост на операторите на преносните системи на Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Естония, Литва и Латвия.

Независимата българска енергийна борса се е ангажирала да развива прозрачен и ефективен български енергиен пазар и да даде възможност за своевременно и надеждно прилагане на целевия модел на ЕС. За да осигури изпълнението на целите и ангажиментите си, като същевременно предоставя стойностна услуга на българските потребители, Независимата българска енергийна борса определи Норд пул спот за партньор за предоставяне на системите за търговия, както и да управлява пазара като доставчик на услугата. Очаква се българската енергийна борса да заработи до края на четвъртото тримесечие на годината., се посочва в съобщението, поместено на сайта на скандинавската група.

По-рано през деня в интервю за БТА председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Ивано съобщи, че вероятно още следващата седмица България ще сключи договор за организиране на енергийната си борса. Той не спомена името на чуждестранния оператор, но каза, че той ще даде гаранция, че борсата ще функционира съгласно европейските правила и че е от страна, която се слави с най-ниската корупция не само в ЕС, но и в света.

Иванов обяснява, че до този избор се е стигнало след проучване и диалог с ЕК, която е дала своето съгласие.

Излизането на всички потребители на електроенергия на борсата трябва да стане възможно най-скоро - в края на тази или началото на следващата година и това няма да доведе до увеличение на цената за гражданите или поне не драстично, защото добавката "задължение към обществото" ще бъде разпределена равномерно върху всички потребители, не само върху битовите, обяснява Иванов.

Преди да се случи това обаче трябва да бъде изчистен дефицитът на НЕК, който през миналата година е бил за 644 милиона лева, и да бъдат променени правилата за търговия с електроенергия, така че да станат равнопоставени всички участници на пазара. Според Иванов досега НЕК е била в привилегировано положение, което трябва да бъде променено.

КЕВР ще положи всички усилия да стопи дефицита на НЕК, без да се налага да се повишава цената на електроенергията за гражданите, подчертава Иван Иванов. Очаква се около 100 млн. лв. да бъдат спестени на компанията от въвеждане на изискването да бъдат спазвани лимитите за изкупуване на зелена енергия, други 240 млн. лв. трябва да дойдат като приход от продажбата на квоти зелена енергия, а 97 млн. лв. се спестяват на НЕК от споразуменията за намаляване на цената за разполагаемост с двете американски централи, посочва председателят на КЕВР.

Очаква се сериозна икономия на средства и от намаляване на изкупуваната енергия от заводските централи и топлофикациите, но това не може все още да бъде изчислено. "Част от топлофикациите в момента променят своята политика и се опитват да привлекат повече клиенти на топлинна енергия включително и чрез отстъпки в цената, за да увеличат дела на високоефективно комбинирано производство. Затова още не можем да кажем как ще се отрази върху текущия дефицит на НЕК въвеждането на изискванията на закона", казва Иванов.

По думите му, намаляването на дефицита ще стане и по линия на провеждането на открити и прозрачни търгове от страна на НЕК. Миналата година бяха загубени около 30 млн лв. по причина, че предишният директор на НЕК без търг чрез пряко договаряне продаде енергията от водноелектрическите централи. Сега ще бъдат организирани търгове за произвежданата енергия от ВЕЦ през следващата година, обяснява председателят на енергийния регулатор.

Попитан дали ще се справи до 30 юни с обявения от самия него приоритет на комисията да бъде намален дефицитът в НЕК без да се повишава цената на електроенергията, той казва: "Имаме още два месеца преди да отговоря на този въпрос. Комисията е колегиален орган и взема с гласуване своите решения. Предстоят анализи относно исканията на енергийните дружества. Но, аз отново заявявам, че ще направя всичко възможно в рамките на моите правомощия да няма увеличение на цената на електроенергията. След два месеца ще се знае дали съм успял в това мое намерение.

По повод обявеното и от НЕК, и от ЕСО намерение да не искат увеличение на своята цена, но да настояват за преразпределение на цените вътре в микса (за което настояват и ЕРП-тата), Иван Иванов посочва, че точно това ще бъдат изчисленията, които ще бъдат направени през следващите два месеца.

"Ще бъдат проиграни всички варианти, които включват формирането на микса, студеният резерв и съотношението между закупени количества, цени и потребление. Не случайно споменавам потреблението, защото то намалява значително на регулирания пазар и енергията, изкупувана от НЕК по дългосрочни договори вече става все по-голяма част от енергията на регулирания пазар. Това прави все по-трудна задачата цените да бъдат задържани на приемливо за потребителите ниво. Единственото спасение е максимално бързо до края на тази година или началото на следващата да се либерализира пазарът на енергия в страната", заявява новият председател на КЕВР.

Той обяснява, че тогава битовите потребители, дребният и среден бизнес ще могат да избират не директен доставчик, защото едва ли един производител директно ще продава на битов потребител, но ще могат да избират търговец на електроенергия, който ще отчита потребностите от електроенергия в различните часови пояси на голяма група потребители и ще се стреми по такъв начин да балансира потреблението, че да създаде група със сравнително устойчиво потребление в рамките на денонощието.

В тази група няма да има само битови потребители, защото потреблението на бита е концентрирано сутрин от 7 до 9 часа и вечер от 19.00 до 22.00 часа, крайно неизгодно е за един търговец да доставя електроенергия само в тези часове. Затова в групата трябва да има и други, примерно стопански потребители. По-късно ще се изградят така наречените умни мрежи, които ще позволяват да се управлява по-добре потреблението.

Няма никакви основания да се счита, че в България потреблението ще расте, напротив. Особено с постепенното навлизане на природния газ, което трябва да стане след диверсификация на доставките на природен газ и либерализация на пазара на природен газ, считам, че България ще навакса голямото изоставане относно газификацията на битовите потребители, което в момента е между 2 и 3 процента, обяснява Иванов.

Той изразява мнението, че категорично страната няма нужда от нови генериращи мощности. Моето становище е, че единственият вариант на строителство на нова мощност, то е за заместване на излизаща от експлоатация мощност. Ако през април не беше излязъл за планов ремонт на 5 блок на АЕЦ Козлодуй щяхме да се изправим пред ситуация на свръхпроизводство и ТЕЦ Марица Изток 2 трябваше да бъде спрян, посочва председателят на КЕВР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Филка Русофилка
  #5

  Много добра новина! Когато на някой му е ясно под шапката какво иска и как да го направи, то неминуемо ще стане. От другите досега само слушахме колко големи били проблемите и как всяка промяна можела да предизвика нам какви си други негативни резултата, т.е. шикълкавеха. Нямам съмнение, че Иван Иванов ще се справи. Бистра му е мисълта и е ясен и на неспециалистите.

 2. tim
  #4

  А дано, ама надали!

 3. Мони_deactivated_1480055728
  #3

  Това ми е отдавнашна мечта-да ни управляват скандинавци /и министрите да са такива/! И секретарките им, също да са скандинавско руси!

 4. И какво от това
  #2

  мойте уважения към господин Иван Иванов ! 1)Сега ние изнасяме евтиния то к от Козлодуй, а на населението и промишлеността пробутваме скъп от ВЕИ-та и частните офшорни Марица 1 и 3 "високоефективните" на Ковачки. Дали това би се променило с енергийна борса? Ако трябва, уважаемият господин Иванов и ръководената от него служба да предложат законодателни промени!

 5. Nikola Nikolov
  #1

  Нека всички знаят - г-н Иван Иванов е възможно най точното попадение за поста, който заема! Това е човек, на когото може да се има 1000-процентово доверие !!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.