Скандинавски консорциум иска джойнт-венчър с държавата за ВЕИ-проекти

Скандинавски консорциум иска джойнт-венчър с държавата за ВЕИ-проекти

Консорциум от скандинавски инвеститори се е срещнал с министъра на икономиката  и енергетиката Петър Димитров и е предложил на държавата създаването на джойнт-венчър, който да инвестира в проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), инфраструктурата и жилищното строителство. Това съобщиха в четвъртък от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), уточнявайки, че срещата с частните фирми - предимно датски, е била ден по-рано.

Димитров е подкрепил идеята, допълвайки, че държавното участие в евентуалния джойнт-венчър ще е" под формата на консултантска помощ с цел опазване на околната среда и синхрон с дългосрочната  политика на България за развитие на туризма и инфраструктурата".

Скандинавкият консорциум ще участва чрез изграждане и оптимизиране на инфраструктура, подкрепа за достъп до финансов ресурс от ЕБВР и до датските производители на вятърни турбини, допълват от МИЕ. Намеренията на инвеститорите са 35% от производствените мощности за изграждане на вятърните паркове да се сглобяват в България, което ще създаде възможност за създаване на допълнителни работни места.

До момента инвестициите на Скандинавския консорциум в Европа възлизат на 1 млрд. евро, съсредоточени главно във възобновяеми енергийни източници, изградени в Норвегия, Дания, Германия, Испания, Полша и Италия.

Министърът подчертал, че в момента в България се реализират 10 проекта в областта на енергетиката и всеки нов ще засили конкурентната среда в енергийния сектор в страната. Датските инвеститори обещали до седмица да изпратят своето предложение за идеен проект.

Споделяне

Още от Бизнес