Скандинавските премиери: Тайланд да разследва липсата на предупреждение за цунамите

Министър - председателите на Швеция, Норвегия и Финландия призоваха тайландските власти да разследват защо не е имало предупреждение за разрушителните вълни цунами, отнели живота на близо 10 хиляди души в страната миналия месец.

Шведският премиер Йоран Першон каза в понеделник, че за европейските туристи ще е трудно да се върнат в Тайланд, без да е извършено такова разследване и без да са уверени, че сигурността им е гарантирана.

"Земетресението стана доста време преди появата на вълните. Защо нямаше предупреждение?", попита Першон.

Той е на посещение в Тайланд заедно с колегите си от Финландия и Норвегия Мати Ванханен и Хел Магне Буневик.

Першон поиска да узнае защо метеоролозите не са обявили тревога след регистрирания силен земен трус на съседния остров Суматра.Тримата лидери се изказаха в тайландския град Пукет, след като посетиха някои от най-силно пострадалите курорти.

Над 2000 финландци, норвежци и шведи все още се водят за изчезнали след катастрофалните вълни цунами от 26 декември.

Швеция е най-силно засегнаха. Според официални данни 52-ма нейни граждани са загинали и близо 900 са изчезнали.

Подкрепяме идеята Тайланд да стане база на планираната система за ранно предупреждение за цунами в Индийския океан, каза Першон.

Ванханен и Буневик също подкрепиха проекта. Те призоваха премиера на Тайланд Таксин Шинаватра, с когото разговаряха, издирването на телата на загиналите при бедствието да продължи.

Скандинавските страни ще изпратят повече експерти, които да помогнат при идентификацията на труповете и да осигурят бързото уреждане на процедурите по репатриране на тленните останки на жертвите.

Този процес в момента се бави заради конфликта между тайландския главен медицински патолог и полицията.

Полицията иска да има контрол върху съдебно - медицинската експертиза, но според медицински лица, ще бъде загубена съществена информация при преместване на телата.

Тримата скандинавски премиери освен това казаха, че възстановяването на тайландските курорти и хотели трябва да стане по най-високи стандарти и конструкциите на сградите да издържат на бъдещи цунами.

Скандинавските държави са готови да окажат техническа подкрепа на Тайланд.

Вълните цунами отнеха живота на близо 160 000 души, сред които стотици чужденци.

Тайланд започва рекламна кампания за връщане на туристите

Междувременно АФП съобщава, че работещите в системата на туризма на тайландския остров Пукет искат на всяка цена да направят всичко възможно, за да се забравят кадрите с труповете по плажовете на острова и отново да привлекат туристи, най-вече европейски, които са от изключително значение за икономиката на региона.

"За туристите има безспорен психологически ефект. Емоционалният фактор, най-вече за скандинавците е много силен: те няма да се чувстват добре когато се върнат тук", признава Бил Барнет, консултант за недвижими имоти и хотели.

За да заличи ужасната картина на труповете, осеяли плажовете със ситен пясък, туристическата индустрия на Пукет - световно известната "перла на Индийския океан", започва голяма рекламна кампания.

Работещите в туристическия бизнес искат на първо място да изтъкнат "гостоприемството" на тайландците. На другия ден след вълните цунами, оцелелите западни туристи бяха поразени от щедростта и солидарността на тайландците, които предлагаха подслон, храна, дрехи, пари, превоз.

Властите в повечето случаи заплатиха разходите по настаняване в болниците на ранените и транспорта до Банкок.

Регионът губи по десет милиона долара на ден според туроператори. В Пукет са анулирани 20 000 резервации. Заетостта в хотелите достига 15 процента.

Плажовете са почти пусти и почиващите все още се въздържат да влизат в морето, което е изхвърляло трупове и най-вероятно ще изхвърля още.

Туризмът носи 6 процента от брутния продукт на кралството и само Пукет има 1,8 милиарда долара приходи от туризъм всяка година.

Споделяне

Още от Свят