Скъпите газ и въглеродни емисии възраждат ядрената енергетика

Скъпите газ и въглеродни емисии възраждат ядрената енергетика

Производството на ядрена енергия носи "най-високия риск в сравнение с други енергийни производства", се казва в доклад на кредитни анализатори от Стандард енд Пуърс, цитиран от сайта Майнуеб.нет, предаде БТА във вторник. В същото време в САЩ и в Европа не се наблюдава спад на интереса към ядрената енергетика.

Тъй като в САЩ от средата на 80-те години не са строени нови атомни електроцентрали, електроснабдителните компании и федералното правителство се опитват да насърчат новото строителство, отбелязва докладът, озаглавен "Кредитни аспекти на северноамериканската и европейската ядрени енергетики".

За да се справят с проблема с изтичането на разрешителните за действие, много собственици на АЕЦ в САЩ се опитват да удължат срока на лицензите си.

Според Стандард енд Пуърс перспективите пред ядрената енергетика в Европа са "светли".

Интересът към атомните мощности е под влиянието на високите цени на природния газ и на скъпите разрешителни за емисиите от въглероден диоксид. Увеличаването на цените на ядреното гориво съвсем слабо охлади ентусиазма, отбелязват анализаторите. Освен това настроенията в политически план спрямо ядрената енергетика са станали по-положителни заради високите петролни цени и увеличаването на разходите за въглеродните емисии. Фактор е и безпокойството за сигурността на снабдяването с енергия поради зависимостта от газовия внос от страни извън ЕС.

Дали обаче подобряването на настроенията в политически план и увеличаването на печалбите в ядрената енергетика са достатъчно силни фактори, за да има нов "ренесанс" в сектора, питат експертите от Стандард енд Пуърс.

Разработването на нови мощности за ядрена енергия е рисково начинание на европейския пазар, особено като се вземат под внимание дългият период за строителството на АЕЦ и високите капиталови разходи. Освен това политическата подкрепа за ядрената енергетика навсякъде по света е крехка.

Стандард енд Пуърс предупреждава, че "аварии от типа на тази в Чернобил могат да охладят сегашните топли чувства" към ядрената енергетика. Преди да станем свидетели на ренесанс на отрасъла, трябва да бъдат решени основни проблеми, като например съхранението на ядрените отпадъци и постигането на широк обществен консенсус за ядрената безопасност.

В същото време Финландия строи нов ядрен реактор, а във Франция плановете за строителството на друг са в напреднала фаза. Въпреки това Стандард енд Пуърс е на мнение, че пускането нови мощности за ядрена енергия в Западна Европа ще бъде ограничено. По-скоро ще бъдат удължени сроковете на действие на старите АЕЦ и ще бъдат увеличени техните капацитети. Словакия и България са страните в Източна Европа, които в момента се опитват да пуснат нови мощности в ядрената енергетика, отбелязва докладът.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?