Скъпите улични ремонти в чест на Барозу в София издържаха само 7 месеца

Изпълнителите за своя сметка сега оправят “мърлявщината”

Скъпите улични ремонти в чест на Барозу в София издържаха само 7 месеца

Скъпите улични ремонти, които направи Столичната община миналата година преди посещението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, издържаха само 7 месеца. В момента фирмите изпълнители поправят “мърлявщината”, по думите на Вили Лилков, зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС) от ДСБ.

Това стана ясно от отговора на столичния кмет Йорданка Фандъкова до него.

Няколко са обектите, които са дали вече дефекти. Единият е велоалеята от надлез “Надежда” до Лъвов мост, другият е велоалеята в жк.”Бъкстон”, както и декоративните заграждения по тротоарите на бул.”Черни връх”.

Причината съоръженията да не издържат и година е технологията на изпълнение, която очевидно не е подходяща за нашите атмосферни условия, каза Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че в момента фирмите изпълнители за собствена сметка отстраняват появилите се дефекти. Компаниите имат задължение да поддържат велоалеите 5 години в добро състояние за тяхна сметка при поява на неизправности, посочи Фандъкова.

Няколко фирми си оставиха ръцете на велоалеята при Лъвов мост, която е дупка до дупка и кръпка до кръпка, каза Вили Лилков. Той поиска да се направи основен ремонт на съоръжението. Никой от управляващите не се ангажира, че това ще се случи.

За надупчената велоалея по Лъвов мост – 448 525 лв.

Изпълнител на 2.2-километровата велоалея от Лъвов мост до надлез “Надежда” е “СК 13 Пътстрой”. Те са получили за това 432 хил. лв. Инвеститорският контрол е осъществяван от общинското дружество “Софинвест”, които са взели 16 525 лв.

Велоалеята е трябвало да бъде изпълнена с изкоп до 40 см, уплътняване на основата, насипване с 20 см баластра, бетонна настилка с дебелина 8 см, армирана с мрежа, и декоративно покритие от 3 мм полимербетон, положено върху настилката с обща квадратура от 4970 кв.м. Това пише Фандъкова в отговора до Вили Лилков.

Нарушен бил само повърхностният цветен пласт, който е изграден от полимербетон. До края на март изпълнителят ще извърши ремонта за своя сметка, посочва Фандъкова.

Според Вили Лилков, който е доцент по физика в Минно-геоложкия университет, няма как полимербетон да издържи само седем месеца. Той показа фотоалбум със снимки как давама работника в момента замазват с теракол дупките, а отгоре минават с червена боя.

Проблеми и с велоалеята в жк”Бъкстон”

Същите проблеми имаме и с велоалеята в жк.”Бъкстон”, каза столичният кмет. Там изпълнител е “ПСТ Холдинг”, който също за своя сметка отстранява появилите се дефекти.

Очевидно е, че е необходимо да се промени технологията за изпълнение на велоалеи и това ще бъде взето предвид при бъдещото им изграждане, каза Йорданка Фандъкова.

Проблеми има и с декоративната украса на ремонтирания миналото лято бул.”Черни връх”, сигнализираха читатели на Mediapool. Каменните сфери, поставени покрай бордюрите, очевидно не издържаха на минусовите температури и се пръснаха. Малка част от тях счупените бяха закърпени, но повечето повредени просто бяха махнати и сега на местата им има дупки от основите.

Прави впечатление, че каменните декоративни сфери покрай София Сити Център срещу хотел "Хемус" вече шест години не са мръднали от мястото си и са напълно запазени.

Очевидно е, че за направата на общинските топки е скъп материал само по документи, а в действителност е вложен най-некачествен, възмущават се читателите на Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес