Скъпите военни сделки ще бъдат прегласувани в парламента

Правителството ще преговаря и с трите доставчика на изтребители, а не само за "Грипен"-ите

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Скъпите проекти за модернизацията на армията вероятно ще бъдат прегласувани в Народното събрание, съобщи председателят на парламентарната военна комисия генералът от резерва Константин Попов (ГЕРБ).

"Парите в бюджета и в МО не са безкрайна величина. И според мен това е голямото предизвикателство на Министерство на отбраната - по-реалистично да подготви нещата", каза Попова пред Канал 3.

Проектите за купуването на нов тип изтребители и кораби минаха през парламента в предишния му мандат, но в момента Министерството на отбраната се опитва в заложените финансови параметри – 2.3 млрд. лева, да вкара и покупката на нови бронирани машини. Това може да стане, ако и трите проекта бъдат разсрочени за много години.

Около проектите има много политически и бизнес интереси, като преминаването им през парламента не е гарантирано. Очаква се следващата седмица военният министър Красимир Каракачанов да представи визия за реализирането и на трите проекта едновременно.

"Ако са строго убедителни (МО - б.ред.), не е толкова голям проблем за кратко време да минат през Министерския съвет, да бъде предложено и гласувано в парламента", допълни Попов.

Президентът Румен Радев през последните месеци не спира да натиска правителството до края на годината да подпише сделката за закупуването на шведските изтребители "Грипен", но управляващата партия досега даде сигнали, че не приема безрезервно проекта.

Попов съобщи, че заедно с военния министър са се видели с посланика на Швеция.

"Те могат да имат всякакви притеснения хората, но ние взимаме решенията. Все пак ние сме хората, които ще дават парите на българския данъкоплатец и ние се грижим за него, за България, за способностите ни да изпълняваме задачите си", каза Попов.

Служебното правителство на Огнян Герджиков се опита да предопредели сделката, като класира на първо място офертата за шведските изтребители "Грипен", пред тези за машини втора ръка Ф-16 и "Юрофайтер".

Попов обаче обясни, че правителството ще продължи "това, което служебният кабинет започна, но не довърши - допълнително преговори с трите претендента".

Засега позицията на ГЕРБ за покупката на новите изтребители е, че решението е политическо и трябва да се търси вариантът, който осигурява най-много сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?