Скъпият петрол не влияел особено световната икономика

Рекордно високите цени на петрола имат ограничено въздействие върху световната икономика, но рисковете от сътресения остават високи. Това заяви н четвъртък вечерта управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Родриго Рато, цитиран от АП.

Според Рато увеличеното търсене предизвиква повишаване на цените на петрола, като създава "големи затруднения на пазара".

В реч преди годишната среща на МВФ този уикенд Рато съобщи, че фондът е определил 77 долара за барел в прогнозата си за световната икономика и би могъл да я повиши до 78 долара за барел през 2008 г., като "вероятността е цените да се повишат, а не да се понижават".

Рато допълни, че друг фактор за високите цени на петрола е геополитическото напрежение, като за пример посочи зелената светлина, дадена от турския парламент в сряда, за трансгранична военна операция в Северен Ирак срещу кюрдските сепаратисти.

Той отбеляза, че бързо покачващите се цени на петрола могат да създадат проблеми с инфлацията за различни правителства, особено в страните с бързо развиващи се икономики.

В четвъртък за първи път цената на американския петрол премина прага от 90 долара за барел, достигайки 90,2 долара в електронната вечерна търговия преди отново да спадне до 89,60 долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?